TÉMA

Queen

Den, kdy rock změnil svět, se zopakuje jako muzikál. Zvedněte zadek, chce připomenout divákům

Třináctého července 1985 sledovalo jeden a půl miliardy lidí rockový dvojkoncert, který sice tak úplně nezměnil svět, jak se o něm říká, ale v historii charitativních akcí neměl obdoby. Hlavní organizátor, irský muzikant Bob Geldof, dostal kvůli pomoci hladomorem postižené Etiopii na stadiony v Londýně a ve Filadelfii hvězdy jako Queen, Paula McCartneyho nebo tehdy už rozpadlé Led Zeppelin. Příští rok projekt Live Aid zopakuje londýnské divadlo Old Vic – nikoliv jako megalomanskou produkci, ale jako muzikál o jejím zákulisí.
3. 10. 2023|

Sir Brian. Karel III. pasoval na rytíře kytaristu kapely Queen

Karel III. pasoval na rytíře kytaristu kapely Queen Briana Maye. Britský král pasoval pětasedmdesátiletého muzikanta v Buckinghamském paláci tradičním položením čepele meče na rameno. Do šlechtického stavu ho povýšil za zásluhy o hudbu a charitu.
15. 3. 2023|

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, při poslechu Mozarta pohupovaly hlavou

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus. Podle listu The Guardian to zjistili vědci z Tokijské univerzity v Japonsku, když pouštěli hudbu od Wolfganga Amadea Mozarta a tito hlodavci začali instinktivně pohupovat hlavou v jejím rytmu.
16. 11. 2022|

Lemur, který umí zpívat, má smysl pro rytmus jako lidé. Využívá intervaly jako kapela Queen

Lemur indri, který je největším z přežívajících lemurů, je jedním z mála zvířat, které má smysl pro rytmus. Vyplývá to ze studie, která vyšla v odborném časopise Current Biology. Vědci v ní zkoumali, jestli je jediný zpívající druh lemura na světě schopen vytvářet rytmické vzorce, a zjistili, že umí dva, které v hudbě používají i lidé.
2. 11. 2021|

Písně na tělo. Farna a Aguilera vidí krásu, Queeni zadek

Billboard s Ewou Farnou visí na Times Square. Na žádanou reklamní plochu v New Yorku se česká zpěvačka dostala jako jedna z tváří upozorňující na playlist, v němž chce společnost Spotify podpořit rovnost žen a můžu v hudebním průmyslu. Farna se mezi zpěvačky z padesáti zemí dostala díky písni Tělo. Vyzývá v ní, že lidé by se neměli posuzovat podle vzhledu. „Jsem ráda, že je doba, kdy se o tom konečně mluví, taková body positive,“ říká zpěvačka. Není ale samozřejmě prvním interpretem, který svým songem vyslal do světa zprávu o (sebe)přijetí.
17. 6. 2021|

Kapela Queen truchlí pro českou sochařku Sedleckou

Kondolence od hudební kapely Queen a celostránkového nekrologu v britských Timesech se dočkala Irena Sedlecká. Úmrtí české sochařky vyvolalo na britských ostrovech emotivní ohlas. Ve světě ji zvlášť u fanoušků zpěváka Freddieho Mercuryho proslavila její socha, která stojí u Ženevského jezera a stala se jednou ze švýcarských atrakcí. Sochařku Sedleckou z Plzně ve čtvrtek ve věku 91 let pohřbili v Anglii.
20. 8. 2020|

„You Are The Champions“. Kapela Queen zahrála pro zdravotníky v první linii

Kapela Queen vydala novou verzi slavného hitu „We Are The Champions“. Píseň s upraveným textem adresuje všem, kteří bojují s koronavirem v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci COVID-19. Už dříve boj proti šíření nákazy podpořili Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga, Billie Eilish nebo Rolling Stones.
2. 5. 2020|

V Poděbradech pouští multimediální Soundtrack z Amadea i Šakalích let

Milovníci klasiky, swingu i rockové muziky si přijdou na své na festivalu Soundtrack Poděbrady. Přehlídka se zaměřuje na filmovou hudbu a multimédia, audiovizuální zážitek letos slibuje třeba u snímků Amadeus nebo Šakalí léta. Dojde ale i na hity kapely Queen.
29. 8. 2019|
168 HODIN

Show pokračuje. Film o Freddiem Mercurym pokropil českou Queenománii živou vodou

Film o životě zpěváka Freddieho Mercuryho Bohemian Rhapsody, který získal dva Zlaté glóby, válcuje kina ve světě i v České republice. Od listopadové premiéry snímek vidělo už přes milion Čechů. Queenománie má u nás živnou půdu a zpěvák Freddie Mercury talentované imitátory. Pro pořad 168 hodin je natáčela Martina Houdková.
14. 1. 2019|

Dva Zlaté glóby pro Bohemian Rhapsody. Lady Gaga získala sošku „jen“ za nejlepší píseň

Nejlepším dramatem loňského roku je podle zahraničních novinářů v Hollywoodu životopisný snímek Bohemian Rhapsody o kapele Queen. Cenu Zlatý glóbus si odnesl i představitel zpěváka Freddieho Mercuryho Rami Malek. Nejlepší komedií byl zvolen film Green Book. A bodoval rovněž mexický černobílý film Roma, který získal cenu pro nejlepší zahraniční film. Sošku si odnesl i jeho režisér Alfonso Cuarón.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 12:14|

Recenze: Bohemian Rhapsody vybočovala z hudebních vzorců, ale filmových se kapela Queen drží

Skupina Queen a její hlavní zpěvák Freddie Mercury se dočkali svého životopisného filmu. Snímek má však za cíl spíš bavit jejich mimořádnou muzikou (skoro jako to pro skupinu ABBA dělá Mamma Mia!), než že by seriózně nahlížel na jejich vztahy v časech dobrých i zlých.
4. 11. 2018|

Is this the real life? Is this just fantasy? Queen se vrací v hraném filmu

Když Freddie Mercury po založení kapely trval na tom, aby se jmenovala Queen, možná už ho napadlo, že i on bude jednou kralovat hudbě. Žil a zpíval intenzivně, a i když zemřel před téměř třiceti lety, dodnes je nezapomenutelný. Se skupinou Queen nahrál nespočet hitů, podle jednoho z nich – Bohemian Rhapsody – se jmenuje i vůbec první hraný film inspirovaný příběhem Queenů a především jejich frontmana. Česká kina ho začnou vyprávět 1. listopadu.
31. 10. 2018|

„Freddie by s tím souhlasil.“ Česká kapela nahrála s Mercurym novou verzi staré písně

Po více než čtyřiceti letech vyšla pozapomenutá nahrávka s Freddiem Mercurym. Oprášit skladbu Man from Manhattan, která krátce po vydání skončila na černé listině, se podařilo Jiřímu Ševčíkovi, frontmanovi pardubického Pirate Swing Bandu.
10. 9. 2018|

Filmová upoutávka týdne: Kinosály zazní Bohemian Rhapsody. Zachytí příběh kapely Queen

Filmoví diváci se už v listopadu dočkají dlouho připravovaného hraného filmu o Freddiem Mercurym a kapele Queen. První upoutávka nastiňuje, že nebude nouze o hudební výstupy. V roli slavného zpěváka, který se stal obětí nemoci AIDS, se představí hvězda seriálu Mr. Robot Rami Malek. Na výsledném filmu se ale může podepsat výměna režisérů, v průběhu natáčení skončil Bryan Singer.
19. 5. 2018|