TÉMA

Bouzov

30 let zpět: Natáčení druhé série Arabely

Dětský seriál Arabela z roku 1980 měl u diváků takový úspěch, že se tvůrci po letech rozhodli natočit jeho pokračování. První díl nové série Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek měl premiéru na Štědrý den roku 1993. Natáčení ale probíhalo už na jaře předešlého roku. Televizní štáb zachytil známé herce při natáčení na hradě Bouzov.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 5. 2022|

Zájemci mohou přispět na opravu varhan v kapli Bouzova adopcí píšťal

Přispět na rekonstrukci varhan v kapli hradu Bouzova na Olomoucku bylo možné ve veřejné sbírce a nově také prostřednictvím adopce jednotlivých píšťal. Na opravu se dosud podařilo vybrat zhruba dvě stě tisíc korun, které budou využity na opravy hracího stroje a varhanní skříně. Celá rekonstrukce však vyjde na více než dva miliony korun. Varhany by se měly rozeznít ještě letos.
16. 3. 2022|

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zůstane zatím zavřený, hrad Helfštýn naopak bránu otevřel

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v úterý návštěvníkům své venkovní prostory nakonec neotevřelo. Neumožňují to podle jeho ředitele trvající mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Po více než půlroční pauze mohli lidé naopak poprvé navštívit zříceninu hradu Helfštýn na Přerovsku.
27. 4. 2021|

Hrady a zámky vyhlížejí druhou covidovou sezonu, chystají nové trasy i audioprůvodce do mobilu

Památky v Česku nabízejí bezkontaktní audioprůvodce do mobilu nebo informační stojany. Vyrovnávají se tak už s druhou sezonou ovlivněnou epidemií covidu-19. Její začátek závisí na rychlosti uvolňování protiepidemických opatření. Hrady a zámky mezitím připravují nové prohlídkové trasy a upravují interiéry.
25. 4. 2021|

Hradozámecká noc zavede návštěvníky na detektivku v Opočně i s lampiony na Kunětickou horu

Noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, hry i videomapping ozvláštňují letos program Hradozámecké noci. Do jedenáctého ročníku akce se zapojilo přes osm desítek památek po celé republice, a to nejen hradů a zámků, ale i klášterů, kostelů, vil nebo paláců. Návštěvníkům se ve večerních a nočních hodinách otevřou poslední srpnovou sobotu.
29. 8. 2020|

Hrady otevřely, na tom pražském ustaly i kontroly u vstupů. Ale jen dočasně

Více než s dvouměsíčním zpožděním může začít letošní sezona hradů a zámků. Po koronavirové pauze se veřejnosti otevřel také areál Pražského hradu. Oproti stavu před zavedením opatření proti pandemii covidu-19 navíc nemusí návštěvníci absolvovat bezpečnostní kontrolu při příchodu – alespoň ne všichni, kontroly budou namátkové. Rozvolnění je dočasné, Hrad je zdůvodnil tím, že pokleslo riziko teroristického útoku vzhledem k tomu, že v současnosti nepřijíždějí do Česka zahraniční turisté.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 20:06|

Pomsta za pomoc partyzánům. Před 75 lety vypálili nacisté Javoříčko na Olomoucku

K nejtragičtějším nacistickým masakrům za druhé světové války v českých zemích patří vypálení moravské obce Javoříčko nedaleko hradu Bouzov na Litovelsku. Před 75 lety (5. května 1945 ) v obci nacisté zastřelili osmatřicet mužů, většinu domů zničili pancéřovými pěstmi a zápalnými granáty. Měla to být odveta za pomoc místních obyvatel partyzánům.
5. 5. 2020|

Končí oprava baziliky na Svatém Kopečku. Otevřou se i doposud nepřístupné části

V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce končí náročná rekonstrukce za 114 milionů korun. Jedno z nejznámějších poutních míst v Česku bylo před dvěma lety prohlášeno národní kulturní památkou a ve stejném roce začala také oprava, na kterou se podařilo získat evropskou dotaci. Práce probíhaly uvnitř baziliky i na hlavním nádvoří a v zahradě. Nově budou přistupná i místa, do kterých byl doposud vstup zakázán.
22. 1. 2020|

Mohelnický dostavník zaparkoval. Jeden z nejstarších folkových a country festivalů končí po 45 letech

Jeden z nejstarších folkových a country festivalů v Česku Mohelnický dostavník po 45 letech a 44 ročnících definitivně končí. Hlavní pořadatel Pavel Nenkovský to oznámil na stránkách festivalu s tím, že důvodem jsou především zdravotní problémy, ale i náročná administrativa. Pro pořádání přehlídky nemá nástupce. Festival v Mohelnici na Šumpersku každý rok navštěvovalo zhruba tři tisíce lidí.
20. 1. 2020|

Když je venku sychrov a lednice. Hrady a zámky zvou i na (pod)zimní prohlídky

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. A pár jich ještě přibude. Hlavní návštěvní sezona se sice už pomalu chýlí ke konci, mnohé památky ale připravily ještě jednorázové akce pro adventní čas a dost je také objektů, které zůstávají otevřeny i v listopadu a zimních měsících.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:30|

Bouzov zůstává státu. Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu

Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu, který se domáhal vydání hradu Bouzov na Olomoucku. Justice ponechala památku ve vlastnictví státu. Ústavní soudci obdrželi stížnost v červenci, odmítli ji v polovině září. Z usnesení plyne, že se řád po druhé světové válce nedomáhal vrácení hradu, který zabavili nacisté, zákonem předepsaným způsobem.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 08:03|

Požár Libušína začal řešit soud. Hasiči kvůli němu zlepšují ochranu památek před ohněm

Okresní soud ve Vsetíně začal projednávat případ požáru památkově chráněné chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech v roce 2014. Podle obžaloby způsobil neštěstí čtyřiapadesátiletý Pavel Pryszcz z Karviné, který v roce 2007 zanedbal opravu komínů. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí dva až osm let vězení. Obžalovaný odmítl u soudu vypovídat.
10. 9. 2019|

Spor o státní hrad Bouzov pokračuje. Německý řád podal ústavní stížnost

Německý řád, který se domáhá vydání hradu Bouzov na Olomoucku, podal ústavní stížnost. V květnu tohoto roku totiž Nejvyšší soud odmítl dovolání německých rytířů a rozhodl, že hrad zůstane ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Řád, který usiluje o vydání památky už více než dvacet let, se hodlá v případě neúspěchu obrátit i na soudní dvůr ve Štrasburku. Ústavní stížnost bude jako ústavní soudce zpravodaj řešit Vojtěch Šimíček.
12. 8. 2019|

Hrad Bouzov zůstane státu. Německý řád neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu

Nejvyšší soud odmítl dovolání Německého řádu ve sporu o hrad Bouzov. ČT to potvrdila Jana Hebelková z olomouckého okresního soudu, který se restituční kauzou zabýval. Hrad zůstane ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Nejvyšší soud tak potvrdil předchozí rozsudky okresního i krajského soudu. Představitelé Německého řádu už dříve avizovali, že jsou připraveni ve sporu pokračovat u Ústavního soudu i u soudního dvora ve Štrasburku. Řád o vydání státního hradu usiluje od roku 1998.
29. 5. 2019|

OBRAZEM: Balony jako lampiony nad hradem. Nejdřív ozdobily Bouzov, pak letěly nad Olomouc

Nebe nad Bouzovem na Olomoucku ozdobily v pátek dvě desítky horkovzdušných balonů. Řídily je posádky z České republiky, ze Slovenska a vůbec poprvé také z Rakouska. Jedná se o osmnáctý ročník akce.
17. 8. 2018|

Přerovský cyklobus bude vozit cyklisty i na Bouzov. Trasu přidá od července

Přerovský cyklobus přidá po pěti letech ještě jednu trasu. Cyklisty bude od července vozit kromě horského sedla Bumbálka také na Bouzov. Trasu si vybrali sami cyklisté v anketě, kterou loni na podzim uspořádala přerovská radnice.
6. 5. 2018|