TÉMA

Banksy

Graffiti od Banksyho znamenají i starosti. Majitele stresují a zloději je kradou

Ničí se, kradou i se stávají předmětem závisti. Řeč je o dílech streetartového umělce Banksyho. Aniž by prozradil svou identitu, zanechává graffiti na soukromých domech i veřejných místech po celém světě. Bývají spojena se společenským nebo politickým apelem, navíc vtipně využívají kontext veřejného prostoru. A jejich hodnota šplhá do milionů. Nejnovější dílo na zdi v severním Londýně vydrželo neponičené jen pár dní.
21. 3. 2024|

„Je to Robbie.“ Banksy možná už před dvaceti lety prořekl svoje křestní jméno

Tvorba streetartového umělce Banksyho unikla nejspíš málokomu, svými graffiti komentoval dění od Londýna po Pásmo Gazy. Jeho díla se prodávají za desítky milionů eur.  Skutečná identita tvůrce ale zůstává skrytá, navzdory mnoha spekulacím. Dvacet let starý rozhovor pro BBC naznačuje, že by se mohl jmenovat Robbie.
22. 11. 2023|

Banksyho racek na domě byl pro majitele „noční můra“. Museli platit za opravy i hlídače

Pro mnoho lidí by bylo splněným snem se jednoho rána probudit a zjistit, že na fasádě jejich domu přibylo nejnovější dílo od Banksyho. Manželé Couttsovi z Lowestoftu by nesouhlasili. Zatímco tento streetartový umělec svou identitu tají, o jeho nových malbách se rychle ví. To ale přitahuje i pozornost nežádoucí pro obyvatele takového domu. Podle listu The Times vynaložili Couttsovi na odstranění graffiti racka už zhruba dvě stě tisíc liber (5,4 milionu korun).
25. 5. 2023|

Kyjevan se pokusil ukrást Banksyho dílo z Hostomelu. Hrozí mu dvanáct let vězení

Až dvanáct let může strávit za mřížemi obyvatel Kyjeva, který je podezřelý, že na počátku prosince zorganizoval na předměstí Hostomel pokus o krádež jednoho z protiválečných děl britského umělce Banksyho. Z fasády domu vyřízl obrázek ženy v natáčkách a plynové masce a s hasicím přístrojem v rukou. O obvinění podezřelého a možném trestu v případě odsouzení informovala rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na generální prokuraturu.
3. 1. 2023|

Banksyho krysa s prakem zmizela před několika lety z Palestiny, teď se vynořila v Izraeli

Zmizelé graffiti, které zřejmě v roce 2007 vytvořil britský streetartový umělec Banksy na Západním břehu Jordánu, se za nejasných okolností objevilo v galerii moderního umění v Tel Avivu. Zda jde o autentické dílo, se ale nepodařilo zatím ověřit. Krysu s prakem vytvořil Banksy jako protest proti izraelské okupaci. Podle palestinského ministerstva cestovního ruchu jde o krádež – umělecké dílo vzniklo pro Palestinu a mělo by patřit Palestině.
8. 8. 2022|

Napůl skartovaný Banksyho obraz se na aukci prodal za více než půl miliardy korun

Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun) se v Londýně prodalo dílo britského streetartového umělce Banksyho, které se před třemi lety během aukce samo z poloviny skartovalo. Londýnská aukční síň Sotheby's odhadovala, že cena dosáhne šesti milionů liber (177,6 milionu korun). Více než trojnásobná konečná částka se stala nejvyšší, za kterou se kdy Banksyho dílo prodalo, napsala agentura AP.
14. 10. 2021|

Graffiti, které by chtěl mít na domě každý

Když se na něčím domě nebo veřejném majetku objeví graffiti, nebývá to důvod k radosti, už kvůli nákladům na odstranění nechtěného uměleckého výlevu. Ovšem pokud autorem dílka není Banksy. To je pak možné graffiti vydražit za miliony a úředníci je zakrývají ochrannými deskami, jako třeba v Lowestoftu, kde Banksy „řádil“ letos v srpnu naposled. Část jeho tvorby už stihli ale poničit vandalové. Britský streetartový umělec, jemuž se už léta daří tajit svou identitu, ve své tvorbě komentuje, mnohdy dost kousavě, politická a společenská témata. Ale také vtipně doplňuje do veřejného prostoru nové kontexty.
21. 8. 2021|

Vzácný autoportrét Rembrandta se prodal téměř za půl miliardy korun

Vzácný autoportét barokního malíře Rembrandta van Rijna se na aukci společnosti Sotheby's prodal za více než 14,5 milionu liber (přes 420,7 milionu korun). Jde o nejvyšší částku, jakou doposud nějaký kupec za vlastní podobiznu tohoto velikána výtvarného umění zaplatil, uvedla londýnská pobočka Sotheby's.
28. 7. 2020|

„Bílý systém zanedbává lidi s jinou barvou pleti.“ Banksy reaguje na protesty v USA

Britský výtvarník Banksy dává svým nejnovějším dílem najevo odpor proti rasismu a policejní brutalitě. Zobrazuje černou postavu a vedle ní smuteční dekorace, včetně svíčky, jejíž plamínek zapaluje vlajku Spojených států. Jde o reakci na smrt George Floyda. Na jeho památku vyšly do ulic měst po celém světě tisíce lidí.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 18:08|

Umělec, jakého svět neviděl. Pražská galerie vystavuje Banksyho

Streetartového uměle Banksyho nikdo nezná, jeho tvorbu ale téměř každý. Svá díla provokující k zamyšlení „vystavuje“ většinou po zdech v různých zemích. Výběr z jeho tvorby – v podobě reprodukcí – je nyní poprvé k vidění v Praze. The World of Banksy přibližuje Galerie Mánes do 27. září.
5. 6. 2020|

Trhlina po střele jako vánoční hvězda. Banksy znovu upozorňuje na stav palestinského Betléma

Světoznámý britský sprejer Banksy připomenul Vánoce a také situaci Palestinců svým novým dílem v Betlémě. Na Západním břehu Jordánu odhalili v jeho nepřítomnosti dílo s názvem Betlémská jizva. Scéna svaté rodiny s jesličkami je instalována u repliky betonové zdi dělící Betlém od Izraele provrtané střelou.
23. 12. 2019|

Banksy před Vánoci vytvořil nové graffiti. Upozorňuje na problém bezdomovectví

Streetartový umělec Banksy vytvořil v anglickém městě Birmingham nástěnnou malbu, upozorňující v adventní době na problém bezdomovectví. Na zeď za městskou lavičku často používanou lidmi bez domova k přenocování přimaloval dva vánoční soby, kteří ji jakoby táhnou vzhůru k hvězdné obloze.
10. 12. 2019|

Zoufalství končí. Místo, kde protestovali aktivisté, zřejmě ozdobil tajemný Banksy

Na zdi u jednoho z míst, které v Londýně do čtvrtka okupovali ekologičtí aktivisté, přibylo v noci na pátek na zdi patrně další dílo Banksyho. O jeho autorství nepochybuje John Brandler, který vlastní přes deset výtvorů tohoto streetartového umělce, napsal list The Guardian.
27. 4. 2019|

Japonské úřady prověřují krysy s deštníkem. Mohly by být Banksyho

V centru Tokia se objevily nasprejované krysy s deštníkem, které jsou typickým motivem pro jednoho z nejznámějších graffiti umělců. Japonské úřady se snaží nyní ověřit, jestli jsou opravdu dílem tohoto britského tvůrce. Banksy svou identitu tají, jeho tvorba se ale prodává za statisíce dolarů.
17. 1. 2019|

Milánské muzeum našlo v Banksym ztraceného ducha street artu

Nikdo ho nezná, přesto ho zároveň všichni znají, dalo by se říct o britském streetartovém umělci, který si říká Banksy. Svou identitu tají, jeho díla se ale prodávají na aukcích za milionové částky a vystavují v předních galeriích. Souhrnnou výstavu Banksyho děl aktuálně představují v Miláně, osmdesát procent vystavené tvorby pochází ze soukromých sbírek. Pod názvem A Visual Protest jsou k vidění do 14. dubna.
9. 1. 2019|

Banksyho dílo se hned po dražbě samo zničilo. Projelo skartovačkou skrytou v rámu

Přes milion liber zaplatil nový majitel za dílo Dívka s balonem britského streetartového umělce Banksyho. Krátce poté, co kladívko licitátora ukončilo v londýnské aukční síni Sotheby's dražbu, však plátno projelo spodním rámem a jeho část zničila v rámu ukrytá skartovačka. Zástupce Sotheby's konstatoval, že se aukční síň zřejmě stala obětí umělcova žertu, což později sám Banksy potvrdil.
6. 10. 2018Aktualizováno6. 10. 2018, 21:47|

Banksy jako zástěrka: Skrz graffiti v Betlémě upozorňuje dokument na izraelsko-palestinský konflikt

Nejslavnější britský pouliční umělec Banksy je znovu v centru pozornosti. Tentokrát v dokumentu The man who stole Banksy, ke kterému namluvil komentář rocker Iggy Pop. Snímek italského režiséra Marca Proserpia měl premiéru na newyorském filmovém festivalu Tribeca a zachycuje příběh Banksyho graffiti, které umělec vytvořil na betonové zdi v centru palestinského Betléma. Skrze něj pak dokument upozorňuje na izraelsko-palestinský konflikt.
22. 4. 2018|