TÉMA

Komorní scéna Aréna

Pasivita inteligence musí skončit, míní režisér „revolučních“ Dětí slunce

„Jenže my, my lidé, my děti slunce, světlého zdroje života, my sluncem zrození, my nad tím černým strachem ze smrti zvítězíme,“ nepochybuje profesor Protasov, hrdina „revolučního“ dramatu Děti slunce. Ve skutečnosti svět kolem dostatečně nevnímá. Hru napsal ruský literát a revolucionář během věznění v roce 1905, nyní ji nastudovala ostravská Komorní scéna Aréna.
15. 1. 2024|

Zasloužíme si ještě lásku? Ostravská Aréna zkoumá citové vztahy Na dotek

Komorní scéna Aréna v Ostravě nastudovala drama Na dotek. Slavná hra od anglického dramatika Patricka Marbera se na jevištích po celém světě hraje už pětadvacet let. Nelichotivý obraz citových vztahů si vystačí jen se čtyřmi herci. „Čeká nás podnětné zamyšlení nad tím, zda jsme vůbec ještě schopni rozpoznat lásku. A pokud ne, zda si ji vůbec zasloužíme,“ zve na repertoárovou novinku Aréna.
25. 3. 2023|

Verlaine a Rimbaud se ničí láskou v ostravské Aréně

Komorní scéna Aréna v Ostravě vypráví příběh sebezničující lásky Paula Verlaina a Arthura Rimbauda. Drama vychází ze skutečného milostného vztahu dvou prokletých básníků. V hlavních rolích ostravského nastudování se představují Josef Kaluža a Vlastimil Burda.
18. 1. 2023|

„Proč děláme divadlo.“ Ostravská Aréna hraje Čechova, ale Tohle není Višňový sad

Komorní scéna Aréna rozjímá nad divadlem a herectvím, a to prostřednictvím textů Antona Pavloviče Čechova. Tohle není Višňový sad, upozorňuje ale ostravská scéna diváky názvem inscenace, kterou otevřela sezonu. Dramatik Tomáš Vůjtek do jedné hry spojil tři Čechovovy jednoaktovky. Nově je přeložil a upravil.
25. 10. 2022|

Švejkův návrat upozorňuje na Jaroslava Haška. Všechno není pravda

Nejznámějším vojákem rakousko-uherské armády je v Česku patrně dobrý voják Švejk. Ostravská Komorní scéna Aréna se rozhodla v nové inscenaci Švejkův návrat přiblížit okolnosti, za kterých Jaroslav Hašek své nejznámější dílo psal. Humoristická kniha vznikala, zatímco její autor prožíval složitou životní etapu.
15. 6. 2022|

Semínkový generál zastupuje v Ostravě dějiny. Šmelil s jetelem a pak se dal k CIA

Komorní scéna Aréna uvádí groteskní reflexi českých moderních dějin. Dramatikovi – a zároveň dramaturgovi ostravské scény – Tomáši Vůjtkovi k ní posloužil příběh takzvaného semínkového generála Jana Šejnohy. Prospěcháře, který dovedl využít příležitosti za komunistického režimu i v emigraci. Zápasem o generála, jak se novinka jmenuje, Aréna otevřela svou další, studiovou scénu Komůrka.
9. 5. 2022|

„Velké zločiny se dějí z vůle většiny,“ říká ruský disident Šenderovič. V Ostravě uvádějí jeho hru

Komorní scéna Aréna rozšířila repertoár o hru ruského autora, novináře a disidenta Viktora Šenderoviče. Inscenace Pan Ein a problém požární bezpečnosti ukazuje, jak je možné pod záštitou pomoci omezovat občanské svobody.
14. 4. 2022|

„Vy, kteří rozkrádáte tento stát.“ Pořád žijeme v devadesátkách, varuje v Ostravě slovenské drama o korupci

Komorní scéna Aréna nastudovala v české premiéře Karpatský thriller. Slovenské dokumentární drama, které vychází ze skutečných korupčních kauz v devadesátých letech, vzbudilo při uvedení u našich východních sousedů nebývalý rozruch. U veřejnosti i těch, do nichž se opíralo. Podle ostravských inscenátorů najdou Češi podobnost jak se „svou“ porevoluční dobou, tak pandemickou současností.
6. 5. 2021|

Říká se absurdní, ale ono je to pravdivé. Aréna začíná Koncem hry

Komorní scéna Aréna zahájila sezonu Koncem hry Samuela Becketta. Irský dramatik vytvořil postapokalyptický obraz světa, v němž dožívají poslední lidé. V ostravském divadle ho pojali jako grotesku.
14. 9. 2020|

Historie ostravských divadel na jednom místě. Do archivu přispěli bývalí zaměstnanci i návštěvníci

Historii umělecké činnosti českých profesionálních divadel v Ostravě mapuje digitální Ostravský divadelní archiv. Jeho příprava trvala téměř dva roky. V archivu od středy zájemci dohledají veškeré údaje o repertoáru českých profesionálních divadel v Ostravě. Kromě Národního divadla moravskoslezského (NDM) mapuje web i činnost Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna, Divadla loutek Ostrava i Divadla Mír.
20. 11. 2019|

„Jsme teď jako děti.“ Divadlo Aréna se rozloučilo s dlouholetou šéfkou

Nová očekávání, ale i velká nostalgie provázely začátek nové sezony Komorní scény Aréna, kterou po čtvrtstoletí opustila ředitelka Renata Huserová. Z poloamatérského divadla se čtyřmi herci se pod jejím vedením proměnila Aréna v respektovanou scénu, která čtyřikrát obdržela od české kritiky titul Divadlo roku. Nyní odchází do důchodu, v ředitelském křesle ji vystřídá Jakub Tichý.
10. 9. 2018|

V ostravské Aréně připravili chacharům idylku chvíli před válkou

Divadelníci Komorní scény Aréna vytvořili Chachariji. Představuje Ostravu počátku třicátých let minulého století – město mnoha národností a velkých sociálních rozdílů. Nová divadelní inscenace vypráví i o lásce a velké loupeži.
31. 3. 2018|