TÉMA

Filatelie

Syn s matkou „prali“ použité známky a měnili je na dražší

Výjimečný případ padělání známek řeší policie v Hradci Králové. Syn spolu s matkou nevytvářeli napodobeniny unikátů, ale falšovali známky v běžné korespondenci. Podle policistů šlo o stovky zásilek po Česku i do ciziny. Znalce překvapil i způsob provedení falzifikátů, už použité a orazítkované známky měnili pachatelé na zdánlivě nové.
20. 9. 2023|

Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:38|

Známka s prezidentem Pavlem jde do prodeje. Zájem o ni bude, sběratelský potenciál ale nemá, míní odborníci

Poštovní známky s prezidentem Petrem Pavlem míří do prodeje. Podle odborníků na sběratelství o ně bude velký zájem – větší než u předchozích dvou hlav státu. Sběratelský potenciál ale podle nich nová emise nemá – a to především kvůli jejímu množství. Hodnota by do budoucna mohla narůst u výtisků s barevnostní nebo jinou tiskovou chybou.
6. 6. 2023|

Tiskne světově uznávané známky, o zakázku s poštou ale přijde. Poštovní tiskárna cenin má problémy

Poštovní tiskárna cenin v Praze, která patří státu i soukromým vlastníkům, řeší existenční problémy. Ubylo jí zakázek a dlouhodobě prodělává. Tiskárna dosud zajišťuje výrobu českých poštovních známek, smlouva s poštou jí ale na konci roku skončí a nového tendru se tiskárna neúčastní.
15. 12. 2019|

Cenná známka stále nezná majitele, její osud zajímá syna nizozemského sběratele i britskou pojišťovnu

Vyšetřování končí, komu ale známka za miliony korun s názvem Pošta československá 1919 patří, policie nezjistila a předala ji do úschovy soudu. Ceninu odcizil neznámý pachatel filatelistovi z Nizozemska na výstavě v Tokiu v roce 1991 a předloni ji do aukce v Praze nabídl sběratel Ludvík Pytlíček. Tvrdil, že ji řádně koupil.
9. 8. 2019|

Nejcennější českou známku lidé neuvidí. Na světovou výstavu Praga ji organizátoři nepustili

Nejdražší známka československé historie nebude k vidění na světové výstavě Praga letos v srpnu. Kvůli roztržce mezi jejím novým majitelem a organizačním výborem výstavy. V březnu vydražil pražský galerista čtyřkorunovou zelenou známku na žilkovaném papíře s převráceným přetiskem za dosud rekordní částku.
26. 7. 2018|

Lev válí na saxofon jako Stivín. Český jazz má svou vlastní známku

Legendy českého jazzu mají poprvé společnou poštovní známku. Výtvarník Jiří Slíva použil jako námět českého lva a přidal saxofon a typickou čepici Jiřího Stivína. Chce tím připomenout jazzmany, kteří u nás žánr ovlivnili, třeba Jaroslava Ježka, Karla Růžičku nebo právě Stivína. Česká pošta novou známku vydává v půlmilionové edici.
6. 5. 2018|

Vzácnou známku, která se ztratila před čtvrtstoletím v Tokiu, zabavila policie v Semilech

Policie v Semilech zabavila unikátní známku Pošta československá 1919 v hodnotě až tři a půl milionu korun. V roce 1991 ji neznámý zloděj ukradl na výstavě v Tokiu filatelistovi z Nizozemska. Vloni známku nabídl k prodeji sběratel Ludvík Pytlíček. Ten ale tvrdí, že ji koupil. Teď ji dobrovolně vydal policii.
23. 3. 2018|

Ze čtyř korun na téměř osm milionů. Nejvzácnější československá známka se prodala v dražbě

Nejvzácnější československá známka, vydaná v roce 1919, zamířila v neděli do dražby. Vydražena byla už jednou, před devadesáti lety. Tehdy se o relativně vysoké ceně – 32 tisíc – zmiňoval i dobový tisk. Tentokrát ovšem částka překvapila i znalce, zájemce nabídl 7,8 milionů korun. K tomu musí zaplatit aukční provizi.
11. 3. 2018Aktualizováno11. 3. 2018, 14:00|