TÉMA

Volvo

Američané s Brity zaútočili na jemenské povstalce. Zasáhli desítky cílů

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Podporu k bojové akci poskytla i Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko, řekl americký prezident Joe Biden. Útoky potvrdil i britský premiér Rishi Sunak. V jemenské metropoli Saná se podle svědků ozvalo několik výbuchů, zasažena byla i další města. Cílem úderů je obnovit stabilitu v Rudém moři.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 15:26|

Záložní řidička samořiditelného auta dostala za zabití chodkyně podmínku

Záložní bezpečnostní řidička testovacího samořiditelného vozu společnosti Uber Technologies, které v roce 2018 srazilo a usmrtilo ženu v Arizoně, přiznala vinu a byla odsouzena k podmíněnému trestu. Uvedl to státní zástupce. Nehoda byla první smrtelnou srážkou takového vozidla s chodcem.
29. 7. 2023|

Sankce zastavují výrobu v ruském centru autoprůmyslu

Ruské město Kaluga a tamní závody zahraničních automobilek tvrdě zasáhly západní sankce uvalené v posledních týdnech na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Tisíce zaměstnanců automobilových závodů jsou momentálně bez práce a ceny potravin v obchodech rostou. Evropské státy navíc připravují další sankce.
6. 4. 2022|

Kdy skončí výfukové plyny? Devět zemí chce unijní datum zákazu prodeje aut na fosilní paliva

Devět unijních zemí vyzvalo Evropskou komisi, aby stanovila datum, po němž nebude možné v Unii prodávat nové vozy poháněné fosilními palivy. Ty poškozují zdraví obyvatel a přispívají ke změně klimatu. Skupina v čele s Dánskem a Nizozemskem si přeje, aby se automobilový průmysl sladil s klimatickou politikou, napsala agentura Reuters. Loni činily elektrické a hybridní vozy desetinu všech prodaných v EU.
11. 3. 2021|

Konec bojů o televizní ovladač. Je tu technologie přepínání očima

Americký telekomunikační gigant Comcast v pondělí představil novinku: zařízení, které umí přepínat televizní kanály pouhým pohledem. Tato technologie by zpočátku měla sloužit pro nemocné, ale má mnohem větší potenciál.
18. 6. 2019|

ElektroVolvo. Baterie mu dodá Asie a do roku 2025 má tvořit polovinu produkce

Švédská automobilka Volvo Car podepsala dohody o dodávkách baterií pro elektromobily do roku 2025 se dvěma asijskými výrobci, jihokorejskou LG Chem a čínskou Contemporary Amperex Technology (CATL). Hodnota dohody má být v řádu miliard dolarů, přesná částka ale zveřejněna nebyla, napsal list Financial Times.
15. 5. 2019|

Vláda se dívá na výstavbu nových reaktorů přes růžové brýle, říká odborník na energetiku Sedlák

Uhlí končí, jaderný průmysl je v krizi a energie z obnovitelných zdrojů umí leckdy nabídnout výhodnější cenu elektřiny. Česko se však k tomuto trendu soudě podle konkrétních kroků příliš nehlásí, míní programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Podle něho je to škoda, protože možnosti má, uvedl v rozhovoru.
4. 2. 2019|

Evropské Auto roku se našlo mezi terénními SUV. Zvítězilo Volvo XC40

Titul evropského Auta roku 2018 letos získalo Volvo XC40. Na druhé místo odborná šedesátičlenná porota zvolila Seat Ibiza a třetí je BMW 5. Uvedli to organizátoři soutěže před zahájením ženevského autosalonu. Loňský ročník vyhrál Peugeot 3008.
5. 3. 2018Aktualizováno5. 3. 2018, 17:18|