TÉMA

Reduta

Bill Clinton po třiceti letech znovu navštívil pražský klub Reduta

Bill Clinton, bývalý americký prezident, je v Praze. V úterý se zúčastní konference na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Do hlavního města přicestoval už v sobotu večer. V neděli navštívil jazzový klubu Reduta. Na místě s ním byl i český prezident Petr Pavel a zástupci politické reprezentace i bezpečnostní komunity.
10. 3. 2024|

Zemřel velký hledač Ivan Vyskočil, šedá eminence divadla šedesátých let

Zemřel spisovatel, divadelník a pedagog Ivan Vyskočil, den po svých čtyřiadevadesátých narozeninách. Velký hledač, zneklidňovač a posedlík, jak ho v Dálkovém výslechu nazval Václav Havel, patřil k předním osobnostem divadelní alternativy. Mimo jiné spoluzakládal Divadlo Na zábradlí a byl osobností experimentální pražské scény Reduta. Objevil se i ve filmech jako příležitostný herec.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 13:14|

Starý dobrý Oldřich Nový musí v Brně odhodit galantnost

Šestnáct let prožil na prknech brněnského divadla Oldřich Nový. Nyní se tam po dvaapadesáti letech pomyslně vrací jako hlavní postava hry. Brněnské divadlo Reduta připravilo novou inscenaci nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich). Text napsal Petr Stančík přímo pro činohru Národního divadla Brno.
22. 12. 2022|

Jak se stát padouchem? Národní divadlo Brno připravuje tragikomedii Starý dobrý Nový (Oldřich)

Herec Oldřich Nový, hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let, je hlavní postavou nového představení Národního divadla Brno. Hru nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich) napsal přímo pro brněnskou činohru Petr Stančík. Pojal ji jako crazy tragikomedii.
8. 12. 2022|

V brněnské Redutě se setkají Andersen s Dickensem. Je to Velmi, velmi, velmi temný příběh

Národní divadlo Brno připravuje českou premiéru hry Velmi, velmi, velmi temný příběh britského dramatika Martina McDonagha. Jde o černou komedii, ve které se na jevišti potkávají spisovatelé Hans Christian Andersen a Charles Dickens. Autor pracuje také s motivy cestování v čase a belgického kolonialismu v Kongu.
19. 8. 2020|

O ceně představení v brněnské Redutě rozhodnou diváci. Rezervace bude za korunu

Diváci si mohou od úterka rezervovat vstupenky na zářijová představení do brněnského divadla Reduta za symbolickou jednu korunu. O konečné ceně své vstupenky pak sami rozhodnou až v závěru večera, na základě dojmů z inscenace. Národní divadlo Brno chce neobvyklou akcí upozornit na skutečnou hodnotu a společenský přínos kultury.
22. 6. 2020|

Výlet na Mars jako psychologický experiment. V brněnské Redutě se pustili do sci-fi

Jednání lidí v krizových situacích, jejich manipulovatelnost i schopnost udělat cokoli pro vlastní úspěch zkoumá divadelní hra Mars z pera rakouského dramatika Maria von Mayenburga. V české premiéře ji v pátek uvede Národní divadlo Brno.
4. 12. 2019|

MozArt předvádí v Brně taneční art

Jak současné mladé tanečníky inspiruje klasická hudba, ukáže novinka brněnského baletního souboru. Tři choreografové se popasovali se skladbami Wolfganga Amadea Mozarta.
22. 5. 2018|

Kocour v botách našel útočiště v brněnské Redutě. Opera je určená těm nejmenším

Brněnské Národní divadlo připravilo pro nejmenší diváky operu Kocour v botách. V pohádkovém příběhu účinkuje kromě dospělých herců také dětský sbor. V hodinovém představení se jeho členové postupně promění v myši, dvořany francouzského krále, netopýry i pomocníky obra kouzelníka. Kocour v botách je podle divadelníků pro děti ideálním prvním kontaktem s operním světem.
22. 3. 2018|

Jednoduše Věra. Nová inscenace v brněnské Redutě líčí vrcholy a pády Věry Čáslavské

Osudem sportovní gymnastky Věry Čáslavské se inspiruje Národní divadlo Brno v nové inscenaci nazvané Věra. Život Čáslavské líčí jako cestu samurajského bojovníka, kde každý dosažený stupeň přináší novou obtížnou překážku. Zároveň je inscenace příběhem o naději i beznaději v českých zemích v druhé polovině 20. století a v současnosti.
1. 3. 2018|