TÉMA

Slovník

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Český lingvista zachraňuje jazyk a fala. Pro místní vytvořil první týpí a první slovník

Na celém světě se mluví zhruba sedmi tisíci jazyky, čtvrtině z nich podle OSN hrozí, že zcela vymizí. Nejohroženější jsou ty, které postrádají písmo. K zanikajícím jazykům patří i a fala z regionu u španělsko-portugalských hranic. Jeho mluvčí se nemohou opřít o oficiální gramatiku ani žádný pořádný slovník. První s podporou místních sepisuje lingvista Miroslav Valeš z Technické univerzity v Liberci.
23. 3. 2021|

Už žádná děvka. Italské osobnosti chtějí ze slovníku smazat sexistické definice ženy

Osobnosti italské veřejné sféry od politiků po spisovatele spustily kampaň, kterou chtějí přední italský slovník donutit ke změně definice u hesla žena. Je u něj uvedeno mimo jiné na třicet označení pro sexuální pracovnici či různé výrazy pro služku. To umocňuje problém sexismu ve společnosti, píše iniciativa v dopise zveřejněném v deníku La Repubblica.
5. 3. 2021|
Doporučujeme

Kde fouká vardar a co jsou koňské šířky? Udělejte si velký meteorologický kvíz

Víte, co je gust fronta, jak je definována vlna veder nebo co znázorňuje mapa význačného počasí? Odpovědi na všechny tyto otázky poskytne český meteorologický slovník. Zatímco v dřívější době byl k dispozici jen v papírové podobě (vydaný v roce 1993), dnes ho najdete v elektronické verzi na webových stránkách České meteorologické společnosti. A jak jste na tom se znalostmi meteorologické terminologie? Otestujte se!
8. 7. 2020Aktualizováno12. 7. 2020, 15:29|
Události komentáře

Slovník funkcionářů rozplétá cesty k vrcholu komunistické moci

Ústav pro studium totalitních režimů představil Biografický slovník komunistických funkcionářů. Obsahuje 326 jmen lidí, kteří zastávali vrcholné funkce v KSČ od jejího vzniku v květnu 1921 až do pádu komunistického režimu na konci roku 1989. Osudy lidí pohybujících se alespoň chvíli kolem vrcholu mocenské pyramidy dával dohromady i historik Matěj Bílý, který byl hostem Událostí, komentářů.
15. 2. 2019|

7000 pojmů v knize i na webu. Nový encyklopedický slovník češtiny je nejlepší

Nový encyklopedický slovník češtiny je nejlepším slovníkem roku 2018. Rozhodla o tom Jednota tlumočníků a překladatelů. Celkem vybírala z 63 projektů. U vítězné publikace ji vedle papírové oslovila i on-line verze.
22. 2. 2018|