TÉMA

Švandovo divadlo

Velký bratr sleduje Švandovo divadlo

Antiutopický román 1984 spisovatele George Orwella už téměř tři čtvrtě století slouží jako varování před totalitními režimy a stále vybízí k novým adaptacím. Divadelní verzi jedné z nejzásadnějších knih aktuálně připravilo pražské Švandovo divadlo. Drží se předlohy, v silné výpovědi podle režiséra a autora adaptace Dodo Gombára není žádný posun třeba.
3. 2. 2023|

Jedna sestra odjela, druhá ne. V Kabaretu Winton se za šťastný konec platí

Podle námětu a původního zpracování spisovatelky Kateřiny Tučkové vznikl Kabaret Winton. Hra uváděná Švandovým divadlem se vrací k osudům židovských dětí, které v době nástupu nacismu zachránil z Československa Nicholas Winton. Staví na skutečností inspirovaném příběhu dvou sester – jedna vlakem vypraveným do bezpečí odjela, druhá ne. Kabaret Winton tak otevírá i téma, jak velkou cenu musely děti – i jejich blízcí – za svůj život zaplatit.
25. 10. 2022|

Srpnové světlo odhaluje lásku s prvky severského thrilleru

Suterénní studio Švandova divadla se proměnilo v drsnou severskou přírodu. V ní se odehrává původní hra Srpnové světlo, které pro tuto pražskou scénu napsal její umělecký šéf Martin Františák. Slibuje poetický příběh lásky s prvky thrilleru.
28. 9. 2022|

Zemřel Dalimil Klapka. Jeho hlasem mluvil inspektor Columbo i děda Simpson

Zemřel herec Dalimil Klapka, bylo mu 89 let. Zatímco ve filmu dostával spíše menší role, výrazněji se prosadil v dabingu, kde namluvil desítky postav. Mezi nimi postavu inspektora Columba či Abrahama Simpsona ze stejnojmenného animovaného seriálu.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 17:26|

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.
7. 6. 2022|

Komedie, u nichž zamrazí. Na divadle je k vidění After Life Rickyho Gervaise i noví Homolkovi

Inscenace After Life Divadla Na Jezerce se ptá, jak se vyrovnat se smrtí milované osoby. Režisér Jan Hřebejk na jeviště převedl stejnojmenný seriál britského komika Rickyho Gervaise, hlavní roli v Hřebejkově verzi černé komedie hraje Milan Šteindler. Svérázná česká rodina Homolkových se zase představuje v pražském Švandově divadle.
30. 5. 2022|

Trénink překladače na Mechanickém pomeranči u oficiálních dokumentů narazil, směje se jeho autor

Nejnovější verze běžně dostupných jazykových překladačů udivují veřejnost i odborníky svou vysokou kvalitou. Jak moc se ještě dají vylepšovat, jak si dovedou poradit s politickou korektností a mohou vůbec někdy dosáhnout úrovně profesionálních překladatelů krásné literatury? Nejen těmito tématy se již přes patnáct let zabývá jazykový expert Martin Popel z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK), jehož překladač v odborné soutěži poráží nejen největší světové firmy, ale také překladatelské agentury.
23. 1. 2022|

Když robot píše hru, má nechtěný smysl pro humor a dost myslí na sex

Švandovo divadlo chystá premiéru první české hry, jejíž dialogy „napsala“ umělá inteligence. Inscenace AI: Když robot píše hru vznikla ve spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy a připomíná sto let od uvedení hry R.U.R. od Karla Čapka, v níž slovo „robot“ poprvé zaznělo.
15. 2. 2021|

Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.
8. 5. 2020|

Sousedé Werich a Holan sdílejí své hadry, kosti, kůže

Básník Vladimír Holan a herec Jan Werich byli přes dvacet let sousedy ve vile na pražské Kampě. O jejich nesnadném soužití a propletených osudech vznikla nová divadelní hra s názvem vypůjčeným z Holanovy sbírky: Hadry, kosti, kůže. Na jevišti Švandova divadla stejný prostor sdílejí Miroslav Hanuš jako Jan Werich a Luboš Veselý v roli Vladimíra Holana.
27. 9. 2019|

Nad Národním divadlem létá rakev a nad Švandovým krouží kritici

Co se děje v zákulisí během posledního rozloučení v Národním divadle? A jakou cenu může mít Cena Thálie? Do divadelního zákulisí nechává (sebe)kritiky nahlédnout novinka Švandova divadla. Komedii Smrt mu sluší napsal a režíroval ředitel této pražské scény Daniel Hrbek.
29. 5. 2019|

Země je hladová, žijeme na dluh a ztrácíme citlivost, varuje Švandovo divadlo

Země trpí a společnost ztrácí citlivost, varuje mladý dramatik David Košťák. Příběh o ekologii, současné politice a touze po nekonečném růstu napsal pro pražské Švandovo divadlo. Představení Hladová země vzniklo pod vedením režiséra Štěpána Pácla.
4. 3. 2019|

Bratr spánku budí podezření, v Tučkové vzbudil zájem

Má možná větší nadání než Mozart, ale lidé si více všímají jeho handicapu. Švandovo divadlo představuje Bratra spánku. Oceňovaný rakouský román převedla do stejnojmenné divadelní podoby spisovatelka Kateřina Tučková. Inscenací o absolutním sluchu i lásce se s postem uměleckého šéfa této pražské scény po osmi letech loučí režisér Dodo Gombár.
11. 12. 2018|

Úklady a láska jsou nadčasové, přesvědčuje Schiller s rysy Tarantina

Úklady a láska svádí souboj v pražském Švandově divadle. Příběh mladých milenců, jimž nepřeje intrikánské okolí, napsal německý dramatik Friedrich Schiller na konci osmnáctého století, jeho hra ale – věří tvůrci současné dramatizace – bere diváky za srdce i dnes.
28. 5. 2018|

Život není (jen) zážitek. Obraz Doriana Graye je i obraz současnosti

Švandovo divadlo v Praze sáhlo po slavném románu Oscara Wildea Obraz Doriana Graye, který poprvé vyšel už v roce 1891. Příběh o touze po věčném mládí a o vnitřní proměně titulní postavy je ale podle tvůrců inscenace platný i dnes.
11. 2. 2018|