TÉMA

Světlana Witowská

Není mým úkolem poučovat politiky, ale říct lidem, co pro ně dělají, uvedl reportér Petr Vašek

Můj úkol není poučovat politiky, jak to mají dělat, ale říct lidem, co pro ně dělají, říká reportér domácí redakce České televize Petr Vašek. Novináři se podle něj musí ke všem politikům chovat s respektem. „To, že jsou mezi nimi animozity, je jejich věc,“ upozorňuje vystudovaný politolog, který platí za experta na státní rozpočet. „Kdybych ho neznal lépe než většina poslanců, tak by asi bylo něco špatně,“ podotýká Vašek. V podcastu Background ČT24 mluví i o tom, kteří politici mu nabízeli práci.
21. 12. 2022|

Chtěla jsem být soudkyní. Myslím si, že rozhovory si to kompenzuju, říká Světlana Witowská

Vystudovala práva, v posledním ročníku se ale dala na novinařinu, u které nakonec zůstala. Světlanu Witowskou proslavily hlavně rozhovory včetně prezidentské debaty před čtyřmi roky. „Jsem zvědavá a zvídavá, takže se ráda ptám. Malinko si myslím, že jsem si v tom kompenzovala touhu být soudkyní nebo vyšetřovatelkou,“ přiznává dlouholetá moderátorka České televize, která bude od února moderovat rozhovory na Aktuálně.cz. I o tom mluví v podcastu Background ČT24.
9. 11. 2022|

Velice pozdě jsem začal spoléhat na svou vlastní intuici, říká Viktor Preiss

Viktor Preiss letos oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Rozhovory příliš nedává, pro speciální Interview ČT24 se Světlanou Witowskou ale mluvil o svém dětství, studiu i stovkách rolí. V roce 2016 ukončil divadelní kariéru v Divadle na Vinohradech po více než třech dekádách strávených v této instituci. V rozhovoru říká, že jeho kariéra na jevišti začala nenápadně, nakonec tam ale strávil dvě třetiny života.
17. 10. 2022|

Válkou na Ukrajině nám skončily velké prázdniny. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí, řekla Drábová

Od chvíle, co ruská armáda začala ohrožovat ukrajinské jaderné elektrárny, píše jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zprávy o míře radiace na Ukrajině. Její tweety sledují tisíce lidí. V Interview 24 Speciál řekla, že to bere jako rituál s tím, že je třeba obavy lidí zmírnit. K obsazení Záporožské elektrárny řekla, že šlo zřejmě o pragmatický krok Ruska v rámci jeho invaze na Ukrajinu. Putinovi ale do hlavy nikdo nevidí, upozornila.
30. 4. 2022|

Při benefičním koncertu pro Ukrajinu pořádaném Českou televizí se vybralo 160 milionů korun

Česká televize v úterý uspořádala na Václavském náměstí benefiční koncert na pomoc lidem, které zasáhl ruský válečný vpád na Ukrajinu. Bez nároku na honorář vystoupily například kapely Mirai, Chinaski, Mig 21 a Pražský výběr, Marie Rottrová a Tomáš Klus či hudebníci z České filharmonie. Do sbírky lidé darovali 160 milionů korun, z toho výtěžek přes DMS přesáhl dvaadvacet milionů korun, dary na účet činily 138 milionů korun. Vybrané peníze Česká televize pošle do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina.
1. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 10:57|

Lídři odpovídali v superdebatě i na otázky připravené umělou inteligencí

ČT24 požádala vědce, kteří spolupracují s Univerzitou Karlovou, aby oficiální životopisy lídrů i části jejich programů, které se týkají budoucnosti, zadali ke zpracování umělé inteligenci jménem Matylda. Ta připravila pro každého účastníka předvolební superdebaty otázku. Odpovídali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|

Volební lídři debatovali o tom, jak se postavit k trendu elektromobility

Část předvolební superdebaty se točila kolem postoje lídrů k možnému zákazu výroby aut se spalovacími motory po roce 2035. Všechny subjekty zastoupené v debatě uvedly, že proti zákazu bojovat budou, jen ČSSD uvedla, že proti zákazu spíše bude bojovat. Debaty se účastnili Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|

Všichni volební lídři v superdebatě odmítli vyšší zdanění lidí s příjmem do sto tisíc měsíčně

Lidem s příjmem do sto tisíc korun nechce zvyšovat daň z příjmu žádná z osmi stran, jejichž zástupci přišli do předvolební superdebaty České televize. Většina stran připouští nanejvýš zavedení digitální daně, levicoví lídři se zmínili i o možnosti více zdanit lidi s příjmem přes sto tisíc měsíčně. O ekonomice a také kauze Pandora Papers diskutovali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:48|

Volební lídři v Superdebatě rozeberou témata hýbající Českem třeba i s umělou inteligencí. Takové otázky nás nenapadly, říká Witowská

Do předvolební Superdebaty pozvala Česká televize osm předsedů stran, hnutí a koalic. Moderátorka Světlana Witowská s volebními lídry probere témata hýbající Českem, rozdělená do tří tematických bloků. Vůbec poprvé v historii předvolebních televizních debat v Česku jim také bude otázky pokládat umělá inteligence. Dvouhodinovou diskusi z Právnické fakulty Univerzity Karlovy odvysílají přímým přenosem ČT1 a ČT24 ve středu 6. října v osm večer.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:35|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Na začátku jsem šla pokaždé na kobereček, říká Písařovicová. Po 16 letech v ČT končí

Moderátorka Daniela Písařovicová odchází po 16 letech z České televize. Nezvykle byla tedy sama hostem Interview ČT24. Vzpomínala na začátky v televizi, kdy po vysílání plakala, protože jí nešly rozhovory, nebo na momenty, které byly emocionálně nejnáročnější nebo stresující. Rozhovor vedla Světlana Witowská.
23. 12. 2020|

Vzpomínky na Kamilu Moučkovou: Legenda, která se jako legenda nebrala

Nikdy nezahořkla a nepovažovala se za mučednici, shodují se osobnosti, které ve vysílání České televize zavzpomínaly na Kamilu Moučkovou. Hlasatelka, jež jako vůbec první v roce 1968 ohlásila z obrazovky invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, zemřela v úterý.
25. 11. 2020|
Interview ČT24

Přála bych si, aby justice už neselhala tak jako u Milady Horákové, uvedla Bradáčová

Česko si v těchto dnech připomíná 70 let od justiční vraždy Milady Horákové. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové šlo v tomto případu o pochybení justice. Ve speciálním Interview ČT24 řekla, že by si přála, aby k takovému selhání už v budoucnu nedošlo. Zároveň varovala před propagandou, která se občas šíří na internetu, a vyzvala své kolegy, aby nepodceňovali vyvolávání strachu a nenávisti na internetu.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 22:20|

Letošní rok bude pro Čínu zlomový. V hospodářství i v politice, říká ekonom Semerák

Čína si letos nestanovuje cíl růstu hrubého domácího produktu (HDP), protože kvůli dopadům pandemie na ekonomiku je těžké dělat jakékoliv odhady. Podle Viléma Semeráka z Institutu ekonomických studií se ale skutečné dopady ukáží třeba až za pár let, i když některé prognózy už naznačují, že Čína bude postižena méně než ostatní země v regionu. Semerák to řekl v pondělním pořadu Události, Komentáře v České televizi. Na to, co to bude znamenat pro evropské ekonomiky, včetně české, se ho ptala moderátorka Světlana Witowská.
26. 5. 2020|
Interview ČT24

Peklo je zůstat sám. Když mi Bůh odpoví, je to jako vnitřní impulz, říká Dominik Duka

Modlitba je dialog a Bůh odpovídá vnitřními impulzy, říká pražský arcibiskup Dominik Duka. K víře ho přivedli rodiče a prý si už v dětství ověřil, že modlitba funguje: jeho otec se úspěšně účastnil protinacistického odboje a dostal se z komunistického vězení. Celibát by Duka nerušil a říká, že jemu se v něm žije dobře. Za peklo přitom považuje opuštěnost. Dominik Duka byl hostem speciálního Interview ČT24, na církevní restituce i hřích se ho ptala Světlana Witowská.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 20:57|

Obrazem: Kamery v sametu. Mediální zákulisí 17. listopadu 2019

Třicáté výročí začátku sametové revoluce bylo pro Českou televizi zřejmě největší zpravodajskou akcí roku. Reportéři, kameramani i technici vyrazili na všechna důležitá místa v Praze i v regionech. Jakub Železný vedl rozhovory na Vyšehradě, Michal Kubal na Albertově a Martin Řezníček se Světlanou Witowskou moderovali Události z Národní třídy.
17. 11. 2019|
Události komentáře

Zamiloval jsem se do příběhu, říká Marhoul. Jeho Nabarvené ptáče bude soutěžit v Benátkách

Židovský chlapec se někde ve východní Evropě ukrývá během druhé světové války. Krutost, s níž se setkává, v šedesátých letech vylíčil ve své knize Jerzy Kosiński. Příběh teď zfilmoval režisér Václav Marhoul. Jeho snímek Nabarvené ptáče bude mít premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Tam se dostal do hlavní soutěže – což se českému filmu nepodařilo čtvrtstoletí. Václav Marhoul byl v úterý hostem pořadu Události, komentáře. Rozhovor s ním vedla Světlana Witowská.
31. 7. 2019|
Interview ČT24

Není tajemstvím, že na více věcí budeme mít se Zemanem odlišné názory, řekla pro ČT Čaputová

„Respektuji pana Zemana jako legitimně zvoleného prezidenta České republiky,“ uvedla den před svou návštěvou Prahy nová prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová. Historicky první žena v čele Slovenska poskytla ve středu exkluzivní rozhovor pořadu Interview ČT24. Prezidentku zpovídala moderátorka Světlana Witowská.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 21:46|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Bezpečnost v Česku ohrožuje migrace i hybridní válka. Shodli se na tom předsedové stran

Ohrožují bezpečnost českých občanů teroristé, migranti nebo hrozby z kyberprostoru? O tom debatovali lídři politických stran zastoupených ve sněmovně v poslední ze tří velkých večerních debat před eurovolbami, které vysílala ČT. Hosty byli předsedové Andrej Babiš (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jiří Pospíšil (TOP 09), Vojtěch Filip (KSČM), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti), Tomio Okamura (SPD) i Jan Hamáček (ČSSD). Diskusi moderovala Světlana Witowská.
24. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Jak řešit dvojí kvalitu potravin? Předsedové stran diskutovali před volbami do europarlamentu

Jak by lídři stran a hnutí v Poslanecké sněmovně řešili dvojí kvalitu potravin nebo problémy životního prostředí na úrovni Evropské unie? Česká televize odvysílala poslední ze tří velkých večerních debat před eurovolbami. Hosty byli předsedové Andrej Babiš (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jiří Pospíšil (TOP 09), Vojtěch Filip (KSČM), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti), Tomio Okamura (SPD) i Jan Hamáček (ČSSD). Diskusi moderovala Světlana Witowská.
23. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

ČT večer odvysílá z Národního muzea debatu lídrů. Moderuje Světlana Witowská

Předsedové politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně budou večer diskutovat v závěrečné debatě České televize – den předtím, než se v Česku otevřou volební místnosti pro volby do Evropského parlamentu. Lídři se budou bavit o vztahu národní a unijní politiky. Vysílá se od 20:00 na kanálech ČT1 a ČT24  a také na webu ČT24 z budovy Národního muzea v Praze.
23. 5. 2019|

Novinářskou cenu K. H. Borovského získala moderátorka ČT Světlana Witowská

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2017 získala Světlana Witowská z České televize. Odborná porota ocenila její umění vést rozhovor s nadhledem, důsledností a elegancí. Witowská vztáhla ocenění na celou redakci pořadu Interview ČT24.
24. 5. 2018Aktualizováno24. 5. 2018, 16:31|
Volba prezidenta

Pohled za televizní kulisy. Debata v Rudolfinu nebyla finále jen pro uchazeče o Hrad

Páteční ráno. Česko ovládá hlavně jedno téma. Prezidentský duel České televize. Nejsledovanější diskuzní pořad posledních dvaceti let. Dnes si o něm lidé píší na sociálních sítích, komentují zasvěcení, reagují experti. Moderátorce Světlaně Witowské přivážejí do redakce kurýři pugéty květin. Co všechno předcházelo tomu, než v Rudolfinu ve čtvrtek pozdě večer zhasla světla?
26. 1. 2018|

Duel Drahoše se Zemanem v ČT bude moderovat Světlana Witowská

Debatu České televize, ve které se utkají prezidentský kandidát Jiří Drahoš a současná hlava státu Miloš Zeman, bude moderovat Světlana Witowská, která se pravidelně objevuje v Interview ČT24. Jiří Drahoš zároveň ve čtvrtek potvrdil, že se vedle České televize zúčastní prezidentské debaty na Primě.
18. 1. 2018Aktualizováno18. 1. 2018, 18:18|