TÉMA

Jakub Janda

Hašek by stíhal MOV za připuštění Rusů na olympiádu, Foldyna upozornil na americké války

Dokud bude rusko-ukrajinská válka pokračovat, tak by to mělo znamenat stop pro účast ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 předseda podvýboru pro sport Poslanecké sněmovny Jakub Janda (ODS). Poslanec SPD Jaroslav Foldyna v diskusi řekl, že pokud by se podobný přístup uplatňoval po druhé světové válce vůči USA, tak bychom kvůli jejich válkám například ve Vietnamu či Iráku „americké sportovce vůbec nepoznali.“
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 23:15|

Vláda má dost hlasů na prosazení mimořádné daně. Někteří koaliční poslanci ale mají výhrady

Vládní koalice má ve sněmovně dost hlasů na prosazení nové daně z mimořádných zisků energetických firem, bank, rafinérií a těžařských společností. Česká televize zjistila, že drtivá většina poslanců největší vládní strany novou daň nakonec podpoří, a to i přes výhrady části poslanců ODS. Naopak sněmovní opozice zatím vládě svou podporu daně z neočekávaných zisků nepřislíbila. Nelíbí se jí hlavně zdanění bank.
9. 10. 2022|

ČEZ měl za první pololetí zisk přes třicet miliard, vláda uvažuje o zdanění energetických firem

Energetická skupina ČEZ měla za první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně si tak výrazně polepšila, a to konkrétně o 32 miliard korun. Provozní výnosy vzrostly o 21 procent na 130,5 miliardy korun. Podle odhadů ČEZu by se pak čistý zisk skupiny mohl na konci roku pohybovat mezi šedesáti a šedesáti pěti miliardami korun. Stát může podle analytiků využít zisku ČEZu k pomoci lidem s cenami energií prostřednictvím dividendy. Získal by tak více peněz než mimořádným zdaněním. Zavedení sektorové daně pro banky či energetické firmy je podle nich ekonomický nesmysl.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 20:02|

Bez dotací i kanceláří. Obrana končí s Vodičkovým svazem bojovníků za svobodu

Nejenže Český svaz bojovníků za svobodu letos nedostane ani korunu od státu na svůj provoz, ale některé oblastní výbory svazu, který vede kontroverzní Jaroslav Vodička, musí vyklidit své kanceláře v budovách patřících ministerstvu obrany. Zjištění Reportérů ČT potvrdila mluvčí resortu Jana Zechmeisterová.
2. 5. 2022|

Zeman se příznivě staví k výjimečným povolením pro Čechy bojovat na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek na zámku v Lánech setká s premiérem Petrem Fialou (ODS). Chce s ním projednat mimo jiné možnost vydání výjimek pro Čechy, aby mohli bojovat na Ukrajině. Chce si také vyžádat stanoviska ministerstva obrany a zahraničí. Čechům, kteří by bojovali v cizí armádě bez povolení, hrozí až pět let vězení.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 20:08|

Poslanci navrhují přesuny v rozpočtu, od dotací chtějí odříznout Vodičkův svaz bojovníků za svobodu

Desítky přesunů bezmála za devadesát miliard navrhli poslanci při projednávání finální podoby státního rozpočtu na letošní rok. V drtivé většině jde o požadavky opozice. Koaliční zákonodárci požadují změny celkem za sto milionů, chtějí mimo jiné vzít poslední dotace Českému svazu bojovníků za svobodu.
27. 2. 2022|

Hnilička odstoupil z čela Národní sportovní agentury, nahradí ho Neusser

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval na svou funkci. Tlaku na rezignaci čelil už v lednu poté, co se účastnil večírku, který porušoval protiepidemická opatření. Sportovní agenturu také prověřovali auditoři. Bývalý hokejový brankář tvrdí, že agentura postupovala hospodárně a jeho rezignace s auditem nesouvisí. Nově ji povede Filip Neusser, současný kouč pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 21:39|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Sportovní agentura prochází auditem. V případě problémů v ní Hnilička nebude, řekl premiér

Fungování Národní sportovní agentury kontrolují auditoři. Šéfuje jí Milan Hnilička, který se v lednu i přes restrikce účastnil oslavy v teplickém hotelu. Na konci ledna pak odvolal místopředsedy. Audit by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měl být hotový během několika týdnů. Kvůli porušení opatření se Hnilička vzdal postu poslance za ANO, předsedou agentury ale zůstal.
8. 2. 2021|

V Teplicích slavil i liberecký policejní ředitel Husák. Hnilička rezignuje na poslanecký mandát

Poslanec Milan Hnilička (ANO) rezignuje na mandát ve sněmovně. O setrvání ve funkci šéfa Národní sportovní agentury se rozhodne podle reakcí sportovního prostředí. Hnilička byl v teplickém hotelu Prince de Ligne, který patří místnímu podnikateli a někdejšímu politikovi Petru Bendovi, v sobotu večer na oslavě Bendových padesátin. Podle informací deníku Blesk se akce zúčastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů. Podle Radiožurnálu byl jedním z účastníků také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, který se k věci zatím nevyjádřil.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 22:03|
Události komentáře

Mým úkolem je, aby kultura přežila, řekl Zaorálek. Po vládě chce více peněz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) pocítil pandemii na vlastní kůži, prošel si karanténou a povinnými testy na koronavirus. Ty vyšly negativní, a tak mohl ve studiu v pořadu Události, komentáře osobně s opozičními poslanci debatovat o politických krocích k tomu, aby ekonomické škody v české kultuře byly co nejmenší.
14. 7. 2020|

Situace na Karvinsku je pod kontrolou, uvedl Vojtěch. Podle Jandy se vláda na region vykašlala

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve sněmovně řekl, že situace na Karvinsku se uklidňuje. Podle poslance a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) jsou největším problémem omezené kapacity na testování. Opoziční poslanec Jakub Janda (ODS) míní, že se vláda na Karvinsko „vykašlala“.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 17:57|
Události komentáře

Poslanec Janda nazval Vodičkův svaz bojovníků pofidérním. Hrozí mu disciplinární řízení

Poslanec Jakub Janda (ODS) se nehodlá omluvit Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Svaz podal trestní oznámení kvůli Jandovým slovům o „pofidérním spolku adorujícím bývalé estébáky“. Policie výrok nevyhodnotila jako trestný čin a případ předala mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny. Jeho předseda pochybuje, zda bude možné zahájit disciplinární řízení.
12. 1. 2019|

Sochy, obrazy, medaile. Vrcholoví politici přiznávají majetek, těm komunálním se do toho nechce

Kolem 10 tisíc veřejných funkcionářů nenahlásilo do centrálního registru údaje o svých majetkových poměrech, jak to vyžaduje zákon o střetu zájmů. Ten byl schválen coby součást tažení proti korupci. Většina údajů z registru je pak veřejnosti volně přístupná na internetu, a právě to je nyní hlavní příčinou odporu. Ne mezi politiky na nejvyšší úrovni, ale u komunálních politiků.
23. 12. 2017|