TÉMA

David Koller

Ještě letní festivaly a konec. David Koller opouští Lucii

Kapela Lucie oznámila na sociálních sítích, že jeden z jejích členů se rozhodl odejít. David Koller chce více času věnovat své rodině a jiným projektům. S Lucií ale odehraje všechny nasmlouvané koncerty do konce léta, poté hodlá kapela pokračovat bez něho.
5. 2. 2024|

Srovnání s Depeche Mode Davidu Kollerovi nevadí

Muzikant a zpěvák David Koller si s kapelou Lucie na podzim připomene třicet let od vydání alba Černý kočky mokrý žáby. Zároveň na sólové dráze nedávno zveřejněním klipu k písni Za hranou uzavřel svou nahrávku LP XXIII. O obou počinech mluvil jako host Interview ČT24.
17. 10. 2023|

„Žánrově bezbariérové“. Hudební festivaly lákají kromě hvězd i na nové technologie

Blížící se hudební festivaly odhalují další novinky. Rock for People chce s rekordním rozpočtem vsadit i na nové technologie, Metronome Prague zase oznamuje interprety, kteří původně nebyli na programu. Ten odhalilo i podzimní pokračování festivalu Prague Sounds.
2. 6. 2023|

Hudební scénou znovu létali Andělé. Chytili je Mirai i Ewa Farna

Česká hudební akademie ve Veletržním paláci rozdala hudební ceny Anděl za rok 2021. Kategorii Sólová interpretka ovládla Ewa Farna, skupinou roku se stali Mirai, v kategorii Sólový interpret byl posmrtně oceněn skladatel a zpěvák David Stypka.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:27|

Jasná páka posílá jednoznačný vzkaz Putinovi a zdraví Babiše

„Starej bejt každej neumí,“ shoduje se na nové nahrávce kapela Jasná páka. EP se čtyřmi novými písněmi podpořilo i jarní turné. V minulým režimem zakázané kapele se setkávají členové původní sestavy, tedy především Michal Ambrož a David Koller.
20. 4. 2022|

Nevzdám se, vzkazují společnou písní hudebníci z Česka, Ukrajiny, Ruska i Běloruska

Dvě desítky českých, ukrajinských, ruských a běloruských hudebníků vyjádřily svůj nesouhlas s válkou na Ukrajině společným natočením skladby Nevzdám se. Vznikla novou aranží skladeb Obijmi a Bez boju ukrajinské rockové kapely Okean Elzy. Novou podobu připravil ruský producent a hudebník Igor Ochepovsky. Stejně jako další umělci zapojení do projektu působí a žije v Česku. Z českých muzikantů se k nahrávání přidali třeba David Koller nebo Lenka Dusilová.
8. 3. 2022|

Písňové texty Jáchyma Topola shrnuje kniha. „Extatičtí slovní hadi,“ charakterizuje je editor

Prozaik Jáchym Topol psal v průběhu let také písňové texty nejen pro „své“ Psí vojáky, ale i třeba Moniku Načevu a Davida Kollera. A také některé jeho básně se dočkaly zhudebnění. Všechny tyto verše shrnuje soubor s názvem Udržuj svou ledničku plnou.
18. 10. 2021|

Koller, Müller a Olejárová přezpívali Kryla kvůli filmové Amnestii

„Jednou zajdem na úbytě z tý smutný revoluce,“ předpovídal Karel Kryl v roce 1968 pražskému jaru v písni Pasážová revolta. Stejnou skladbu vztahují k revoluci, která se odehrála o dvacet jedna let později, David Koller, Richard Müller a Viki Olejárová. Nazpívali ji jako doprovod nového česko-slovenského filmu Amnestie. Dramatickou posametovou dobu plnou změn nahlíží prostřednictvím příběhu o největší vzpouře ve vězeňské historii Československa. V kinech Amnestie „vypukne“ 14. listopadu.
21. 8. 2019|

David Koller o Lucii: Nechceme být revival sebe samých

Jedna z nejzásadnějších českých kapel devadesátých let se po letech tvůrčí pauzy znovu přihlásila s novou deskou. Lucie, tedy Michal Dvořák, P.B.CH., Robert Kodym a David Koller, vydala na konci minulého týdne nové studiové album EvoLucie. Novinka je pokračováním evoluce, kterou kapela znovu nastartovala před čtyřmi lety společnými koncerty. „Desku jsme natočili, protože chceme hrát a něco vytvářet,“ přislíbil Koller v rozhovoru pro Události v kultuře.
12. 11. 2018|

Recenze: David Koller naposledy

David Koller, nezpochybnitelná osobnost polistopadové pop music, se nikdy netajil svými názory – nyní je, společně s vhledem do jeho života i tvorby, nabízí knižní rozhovor básníka Milana Ohniska, nazvaný možná provokativně Who The Fuck Is David Koller?
19. 12. 2017|