TÉMA

PKN Orlen

Návratnost koupě sítě Robin Oil by mohla být osm a půl roku, tvrdí šéf Čepra

Fixní část ceny, kterou zaplatil státní podnik Čepro za koupi sítě Robin Oil, činila 2,4 miliardy korun. Další tvořily peníze a provozní kapitál firmy. Kupní cenu společnosti Robin Oil potvrdily dva nezávislé posudky, uvedl předseda představenstva Čepra Jan Duspěva. Výslednou cenu však s odkazem na závazek o mlčenlivosti neuvedl. Její návratnost očekává zhruba za osm a půl roku. Stát kvůli akvizici odpustil Čepru vyplacení dividendy ze zisku za rok 2022, který činil 1,6 miliardy korun. Deník e15 s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje v minulých dnech napsal, že cena transakce činila 4,5 miliardy korun.
2. 2. 2024|

Polskou volební kampaň opanovalo zdražování. Vláda přidává důchody, opozice chce odblokovat evropské peníze

Do hlasování o novém složení polského parlamentu zbývá osmnáct dní a v kampani se vyostřují spory o migraci nebo se diskutuje o vztazích s Ukrajinou. Letošní volby zároveň experti označují za nejvyhrocenější v historii. Klíčovým tématem je zpomalující tempo hospodářství a inflace, která tlačí na ceny zboží i služeb.
28. 9. 2023|

Inzerce státních podniků výměnou za změny v redakci. Polští šéfredaktoři si stěžují na tlak vlády

Padesátka polských šéfredaktorů podepsala otevřený dopis, ve kterém varuje před politickým tlakem vlády na média. Čelila mu redakce dvou největších internetových serverů v zemi, Onet.pl a Wirtualna Polska. Tvrdí, že po nich vláda chtěla obsahové i personální ústupky. Kabinet tvrdí, že o ničem neví, a kritiku odmítá.
9. 7. 2023|

Rusko přestalo dodávat Družbou ropu do Polska, do Česka proudí dál

Rusko přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která vede do Polska. Na Twitteru o tom v sobotu odpoledne informoval šéf rafinérské společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek. Podle něj to dodávky zákazníkům neovlivní, protože Polsko získávalo v poslední době z Ruska pouze desetinu své spotřeby surové ropy a dodávky nahradí z jiných zdrojů. Do Česka přeprava ropy ropovodem Družba probíhá podle plánu standardním způsobem, řekla mluvčí společnosti MERO Barbora Putzová.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 20:00|

Ceny benzinu hýbou polskou politikou. Opozice viní vládu, že kvůli ní řidiči platili zbytečně moc

V Polsku se od Nového roku citelně zvýšila DPH na pohonné hmoty, z osmi na 23 procent. Zákazníci ale u čerpacích stanic zdražení nepocítili. Analytici spekulují, zda motoristé poslední měsíce loňského roku benzin a naftu nepřepláceli.
6. 1. 2023|

Německo zestátní odnož Gazpromu, Polsko převzalo aktiva firmy

Německá vláda zestátní dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Podle kabinetu jí hrozí insolvence, což ohrožuje i bezpečnost dodávek energií v zemi. V pondělí podobný krok oznámila také polská vláda, která převezme polská aktiva ruské společnosti.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:42|

Dodávky ropy Družbou do Česka se podle provozovatele obnoví v pátek nebo v sobotu

Jižní větví ropovodu Družba by měla začít téct ropa do Česka v pátek, nejpozději v sobotu. Řekl to Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části potrubí. Ropa už podle Pantůčka teče na Slovensko i do Maďarska. Česká republika má aktuálně i bez dodávek ropovodem Družba dostatek ropy, a to až na tři měsíce.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:08|

Jižní větví Družby neteče ropa, týká se to i Česka

Jižní část ropovodu Družba nepracuje. Potrubí je podle zdrojů agentury Reuters odstavené od začátku srpna. Zastavení tranzitu potvrdila bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ropovod přivádí ruskou surovinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem přerušení je podle Reuters problém s platbou tranzitních poplatků mezi Ukrajinou a Ruskem. Tranzitu ropy v severní části Družby se spor netýká.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 22:39|

Tohle Rusko nečekalo, ropa je jeho zásadní zdroj příjmů, komentuje Bartuška unijní embargo

Státy Evropské unie by měly podle plánů Evropské komise do konce roku uvalit embargo na ruskou ropu. Některé země včetně Česka sice požadují přechodné období, dokud si nezajistí náhradu, podle zvláštního velvyslance ČR pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky je pro Rusko ale navrhovaná sankce i tak nepříjemným překvapením. Pro Moskvu je totiž ropa zásadním zdrojem příjmů a Západ ukazuje nečekanou jednotu, poznamenal v Interview ČT24.
5. 5. 2022|

Evropská komise navrhuje embargo na ruskou ropu. Slovensko souhlasí, chce ale přechodné období

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. O návrhu se bude debatovat, řada zemí má dodatečné podmínky. PKN Orlen tvrdí, že po zákazu ruské ropy se postará o zásobování regionu. Největší ruská banka Sberbank a dva další finanční domy by měly přijít o přístup ke SWIFTu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala také k přípravě poválečné obnovy Ukrajiny. Šéf Evropské rady Charles Michel přislíbil vojenskou podporu Moldavsku.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:30|

V Unipetrolu unikl čpavek, dva lidi ošetřila záchranná služba

V pondělí krátce po 18:30 unikl při čerpání cisterny čpavek v chemickém areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova na Mostecku. Situaci začali hned řešit podnikoví hasiči, z preventivních důvodů byla uzavřena veřejná komunikace v blízkosti areálu. Informoval o tom mluvčí skupiny Pavel Kaidl. Únik se podařilo zastavit. Podle hasičů si dva lidi převzala zdravotnická záchranná služba.
23. 11. 2020|

Ztráta Unipetrolu se ve čtvrtletí zvýšila z milionů na miliardy

Petrochemický holding Unipetrol navýšil v prvním čtvrtletí ztrátu z loňských 65 milionů na letošních 2,2 miliardy korun. Tržby pak klesly v meziročním srovnání o zhruba 17 procent na 24 miliard korun. Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku.
6. 5. 2020|

Bělorusko zastavilo dodávky znečištěné ruské ropy do Polska. Německo přerušilo její nákup

Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo odebírat kvůli znečištění organickým chloridem. O problému s kvalitou ropy dopravované z Ruska ve středu informovala agentura Reuters a její informaci potvrdilo ruské ministerstvo energetiky. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo.
25. 4. 2019Aktualizováno25. 4. 2019, 19:39|

Valná hromada Unipetrolu schválila vytěsnění menších akcionářů, někteří ale nesouhlasí

Valná hromada petrochemického holdingu Unipetrol v úterý schválila vytěsnění minoritních akcionářů firmy. Návrh podal majoritní vlastník, polská skupina PKN Orlen. Některým z malých podílníků se ale nabídka na odkup akcií nelíbí. Podle analytiků je hodnota akcie petrochemického holdingu Unipetrol nad 380 korunami, které nabídla skupina PKN Orlen. Jejím cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.
28. 8. 2018Aktualizováno28. 8. 2018, 15:51|

PKN Orlen chce celý Unipetrol. V srpnu se bude schvalovat vytěsnění minoritních akcionářů

Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol svolalo na 28. srpna řádnou valnou hromadu firmy. Tématem bude schválení návrhu na vytěsnění minoritních akcionářů ze strany majoritního vlastníka, polské skupiny PKN Orlen. Unipetrol o tom informoval na svém webu.
26. 7. 2018|

Polská PKN Orlen chce vytlačit J&T z Unipetrolu, snaží se zvýšit podíl na 90 procent

Polská společnost PKN Orlen chce odkoupit další akcie Unipetrolu, ve kterém už teď vlastní téměř 63 procent. Svůj podíl plánuje zvýšit alespoň na 90 procent. Cílem může být i převzetí podílu česko-slovenské investiční skupiny J&T, která stojí za druhým největším akcionářem Unipetrolu.
13. 12. 2017Aktualizováno13. 12. 2017, 16:15|