TÉMA

Státní finance

Kandidáti do sněmovny v Politickém spektru ohodnotili rozpočet i přístup k pandemii
Zástupci pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Mluvili o státním rozpočtu a stabilizaci veřejných financí. Dotkli se také epidemie covidu-19 a bytové krize. Hosty byli Tereza Urzová (Nevolte Urza), Radim Špaček (Koruna Česká), Ondřej Hýsek (Moravské zemské hnutí), Jakub Olbert (Otevřeme Česko) a Ctirad Musil (Moravané).
3. 10. 2021|
Inflace zdražuje i bydlení. Volební lídři v Praze chtějí hlavně stavět, neshodnou se na danění prázdných bytů
Prvními tématy v předvolební debatě lídrů v Praze byla inflace a růst cen bydlení. Politici se shodují, že je potřeba rozhýbat výstavbu nového bydlení všemi možnými způsoby. Ostré neshody mezi nimi naopak vyvolává institut možného zdanění bytů těm, kteří je nevyužívají. Diskutovali Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 22:45|
Zástupci kandidujících uskupení diskutovali v Politickém spektru o covidu-19 i hospodaření státu
Zástupci pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Mluvili o snižování státního dluhu a způsobech, jak vést vyrovnaný rozpočet, nebo o covidu-19. V debatě zazněla i kritika vlády. Hosty byli Miloš Janeček (Senioři 21), Markéta Juřicová (Levice), Jan Michael Kubín (Hnutí Prameny), Pavel Sehnal (Aliance pro budoucnost) a David Tesař (Trikolora Svobodní Soukromníci).
25. 9. 2021|
Na zvyšování důchodů má každá strana jiný recept. Politici se shodnou hlavně na stropu pro odchod do penze
O tom, že by měly důchody růst, není sice mezi politiky sporu, ale to je ve věci penzí takřka to jediné, na čem se shodnou. V předvolební debatě sedmi lídrů kandidátek v Jihočeském kraji zaznělo sedm různých představ, jak získat na důchody peníze. Převážně se shodli pouze na tom, že by se neměl věk odchodu do penze zvyšovat nad 65 let. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|
Lídři z Jihočeského kraje hovořili o hospodaření státu. Na případném zvyšování daní se neshodli
Lídři politických stran, hnutí a uskupení v Jihočeském kraji diskutovali v předvolební debatě České televize o hospodaření státu a deficitu státního rozpočtu. Hovořili také o případných změnách v daních, kdyby se po volbách dostali do vlády. Shodu na tom nenašli. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|
Lídři kandidátek z Plzeňského kraje souhlasí s růstem platů státních zaměstnanců. Neshodli se o kolik a kdy
Volební lídři z Plzeňského kraje v předvolební debatě diskutovali o růstu platů státních zaměstnanců. Na tom, že se tak má stát, se shodli. Spory ale vyvolává otázka načasování kroku a výše nárůstu. Hosty byli Martin Baxa (SPOLU), Josef Bernard (PirátiSTAN), Nicole Fryčová (PŘÍSAHA), Ivana Mádlová (ANO), Marie Pošarová (SPD), Robin Šín (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 22:00|
Lídři stran a hnutí diskutovali v Politickém spektru o covidových opatřeních nebo zahraniční politice
Lídři pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Zaměřili se na domácí témata jako jsou hospodaření státu, covidová opatření nebo kvalita vzdělávání v českých školách. Diskutovali také o zahraniční politice a členství České republiky v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Hosty byli Vladimíra Vítová (Aliance národních sil), Petr Cibulka (Volte Pravý Blok www.cibulka.net), Jana Bobošíková (Volný blok), Tomáš Raždík (Švýcarská demokracie) a Magdalena Davis (Zelení).
19. 9. 2021|
Nechceme, aby zahraniční firmy vyváděly zisky, ale investovaly v Česku, shodují se volební lídři
Dalšími tématy úterní předvolební debaty s lídry za Liberecký kraj byly sociální dávky, dostupnost bydlení nebo udržitelnost veřejných financí. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
15. 9. 2021|
Lídři z Libereckého kraje v předvolební debatě řešili, co dělat s rostoucí inflací
V první části předvolební debaty s lídry z Libereckého kraje se řešila inflace a způsoby, jak bojovat proti jejímu zvyšování. Řeč přišla i na důchody, jejich reformu či možnosti dřívějšího odchodu do penze. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 22:50|
ANS k tématu Státní finance
Musíme vystoupit z MMF a ze Světové banky. Náš vstup po r. 89 byl začátkem konce naší suverenity. Odmítáme vražedný neoliberální kapitalistický systém.
6. 9. 2021|ČT24
PB k tématu Státní finance
Politická strana Volte Pravý Blok www.cibulka.net tvrdí, že I TA NEJHLOUPĚJŠÍ HOSPODYNĚ DOBŘE VÍ, ŽE RODINA NEMŮŽE ŽÍT NA DLUH! POLITICI A NOVINÁŘI TO ALE NEVÍ!
6. 9. 2021|ČT24
PirátiSTAN k tématu Státní finance
Budoucnost bez zadlužování znamená zodpovědný a udržitelný přístup k veřejným financím, průhledné hospodaření, promyšlené investice i jednoduché a férové daně.
6. 9. 2021|ČT24
OtČe k tématu Státní finance
Štíhlý a efektivní stát. Stop populismu. Dovést k odpovědnosti tuneláře státní pokladny. Zavést důchodovou reformu.
6. 9. 2021|ČT24
Volný blok k tématu Státní finance
Stát nemá žádné vlastní peníze. Hospodaří s penězi občanů. Radikálně snížíme počet úřednických míst. Zakážeme hospodaření na dluh. Navýšíme zlaté rezervy.
6. 9. 2021|ČT24
Moravané k tématu Státní finance
Požadujeme zvýšit podíl přímých financí obcím a regionům tak, aby nemusely žebrat o dotace v Praze.
6. 9. 2021|ČT24
Levice k tématu Státní finance
Přepišme pravidla: stát pro občany, ne pro maximalizaci zisku. Přesun od zdanění práce ke zdanění kapitálu, daňové progresi. Přechod k nefosilní ekonomice.
6. 9. 2021|ČT24
PRAMENY k tématu Státní finance
Ekonomika dluhové pasti pro stát, firmy i občany. Nárůst inflace, přehřátý realitní trh, ztráta konkurenceschopnosti v prostředí „vlády“ nadnárodních korporací.
6. 9. 2021|ČT24
APB k tématu Státní finance
Státní příjmy a výdaje musí být transparentní, srozumitelné a veřejně dostupné. Místo zvyšování daní a zadlužování ČR chceme omezit neproduktivní výdaje státu
6. 9. 2021|ČT24
KČ k tématu Státní finance
Krátkodobě je nutno zmrazit výdaje a nalézt úspory. Podpoříme příchod kapitálu a změníme správu daní, aby plátci mohli sledovat, co se s jejich daněmi děje.
6. 9. 2021|ČT24
MZH k tématu Státní finance
Díky návratu k zemskému zřízení dojde k masivním úsporám a k jednoznačnému zlevnění a zefektivnění státní správy i samosprávy.
6. 9. 2021|ČT24
SENIOŘI k tématu Státní finance
Základní povinností státu je pečovat o státní finance tak, aby nedocházelo k zadlužování. S péčí odpovědného hospodáře musí dbát o celospolečenskou prosperitu.
6. 9. 2021|ČT24
NE Urza k tématu Státní finance
Stát je mizerný hospodář. Nevydělává; jen přerozděluje peníze lidí. Ani ty však neumí využít lépe než oni sami. Řešením je masivní redukce veřejných rozpočtů.
6. 9. 2021|ČT24
PŘÍSAHA k tématu Státní finance
Prověříme stávající daňový systém. Snížíme náklady státní administrativy. Ulevíme malým živnostníkům. Snížíme DPH na potraviny z 15 na 10 %.
6. 9. 2021|ČT24
Zelení k tématu Státní finance
Chceme moderní stát založený na ekologicky a sociálně udržitelné daňové politice.
6. 9. 2021|ČT24