TÉMA

Robert Pelikán

Hacker Nikulin, vydaný z Česka do USA, už je na svobodě, píše iRozhlas
Ruský hacker Jevgenij Nikulin, kterého Česko vydalo na jaře 2018 do Spojených států, byl koncem letošního února propuštěn z vězení, uvádí web iROZHLAS.cz a Český rozhlas - Radiožurnál. Louisianskou věznici Oakdale opustil necelý rok před uplynutím soudem vyměřeného trestu v délce sedmi let a čtyř měsíců, do kterého mu byl započítaný i předchozí pobyt ve vazbě od jeho zatčení v říjnu 2016. Federální soud ani vězeňský úřad podle rozhlasu nevědí, kam Nikulin z vězení zamířil. Nikulina uznal americký soud vinným z toho, že ukradl data z více než 117 milionů internetových účtů.
13. 10. 2023|
Vězně mají doma znovu hlídat náramky. Stát vybral nového dodavatele
Ve výběrovém řízení na dodavatele elektronického monitorovacího systému pro domácí vězně uspěla firma Forsolution CZ. Informoval o tom mluvčí Probační a mediační služby (PMS) Martin Bačkovský. S předchozím dodavatelem – izraelskou firmou SuperCom, kterou stát vybíral osm let a která systém provozovala od září 2018 – přestala služba spolupracovat v listopadu 2021. Dodržování podmínek trestu domácího vězení od té doby nehlídají takzvané náramky, ale opět namátkově probační úředníci. V dubnu PMS zveřejnila, že o získání zakázky na provozování systému se uchází jeden zájemce. Tehdy ho nejmenovala.
12. 6. 2023|
Zeman hodlal udělovat milosti jen výjimečně. Nakonec jich podepsal 26
Miloš Zeman před zvolením do funkce deklaroval, že milosti a amnestie považuje za „feudální přežitek“, proto by je neuděloval, případně by zvažoval jen žádosti nevyléčitelně odsouzených, kteří touží strávit naprostý závěr života doma. Dodával však, že by se odsouzený neměl dopouštět závažných trestných činů. Ve funkci nakonec podepsal šestadvacet milostí a mnohdy vlastní zásady porušil.
9. 3. 2023|Matěj Lucovič
Rakušan chtěl jmenovat šéfem agentury pro IT Chrásteckého, o jeho dřívějším odsouzení nevěděl
Pověření Vladimíra Chrásteckého řízením Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je podle ministerstva vnitra třeba ještě schválit. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) nakonec bude ve středu místo podpisu pověření řešit s náměstky situaci ohledně Chrásteckého trestní minulosti. Na ni upozornil web Neovlivni.cz. Úředník byl v minulosti odsouzen za nadržování zlodějům. Rakušan připustil, že o trestní minulosti budoucího pověřeného ředitele agentury nevěděl. Politickou zodpovědnost za tento krok ovšem přičítá Pirátům. Ani jejich předseda Ivan Bartoš se však k Chrásteckému nijak nehlásí.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 14:38|
Ministr Blažek podal kasační stížnost ve sporu o odvolání Kornasové, ta se brání prokázanou šikanou
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nesouhlasí s rozsudkem pražského městského soudu, který už podruhé zrušil rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o odvolání Tamary Kornasové z funkce šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě. Blažek podal proti rozhodnutí kasační stížnost. České televizi to potvrdil Adam Wenig z Městského soudu v Praze.
24. 10. 2022|Alžběta Mubeenová
Nikulin nedostane od Česka další odškodné za předčasné vydání, potvrdil soud
Rus Jevgenij Nikulin nemá nárok na jeden a čtvrt milionu korun, které žádal od českého státu jako odškodné kvůli svému předčasnému vydání do USA. Zamítnutí jeho žaloby potvrdil odvolací soud. Ministerstvo spravedlnosti Nikulinovi v souvislosti s nezákonným rozhodnutím exministra Roberta Pelikána (ANO) už dříve vyplatilo čtvrt milionu korun. Nikulin byl v USA po svém vydání odsouzen za hackerství k sedmi letům a čtyřem měsícům vězení.
5. 10. 2022|
Soud podruhé zrušil odvolání ostravské žalobkyně Kornasové
Pražský městský soud už podruhé zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti o odvolání Tamary Kornasové z funkce šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě. Uvedl to server Česká justice. Kornasovou odvolal v roce 2018 za závažné porušení povinností tehdejší ministr Robert Pelikán (ANO) na návrh její nadřízené, někdejší krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové.
15. 9. 2022|
Soud zamítl žalobu hackera Nikulina kvůli vydání do USA
Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl žalobu Rusa Jevgenije Nikulina, který se domáhá 1,25 milionu korun za své vydání do USA ke stíhání za hackerské útoky. Rozsudek není pravomocný. Nikulin žádá náhradu nemajetkové újmy za rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který podle soudu rozhodl o vydání předčasně. Rus byl v USA v roce 2020 odsouzen za hackerství k sedmi letům a čtyřem měsícům vězení.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:50|
Nejvyššího státního zástupce neodvolávat, shodují se Pelikán, Blažek a Michálek
Po ustanovení nové vlády by nebylo moudré odvolávat státního zástupce Igora Stříže. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli exministři spravedlnosti Robert Pelikán, Pavel Blažek (ODS) a místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Podle zástupců dvou stran z nově připravované koalice ale panují spory v tom, jak by měla vypadat připravovaná podoba normy o státním zastupitelství. Stejně tak se politici rozcházejí v názorech na snížení DPH u elektřiny a plynu na nulu.
24. 10. 2021|dk
Případem odvolané státní zástupkyně, na kterou údajně cílil bossing, se bude znovu zabývat soud
Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti odvolané okresní státní zástupkyně v Ostravě Tamary Kornasové. Zrušil verdikt Městského soudu v Praze, který původně její žalobu zamítl. Městský soud se musí znovu zabývat tvrzením o údajné šikaně ze strany tehdejšího vedení krajského státního zastupitelství.
19. 10. 2021|
Nový nejvyšší státní zástupce zatím není, Benešová plánuje další schůzky
Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová šla na středeční schůzku s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) apelovat, aby byla při obsazení místa nejvyššího státního zástupce zachována systémová kontinuita a nezávislost státních zastupitelství. Bradáčová to řekla před vlastním jednáním. Ministryně se setkala také s olomouckým státním zástupcem Ivem Ištvanem, k obsahu schůzek se následně nevyjádřila.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 22:15|
Hacker Nikulin dostal od Česka čtvrt milionu korun kvůli vydání do USA. Žádá dalších 1,25 milionu
Vydaný ruský hacker Jevgenij Nikulin dostal od Česka čtvrt milionu v souvislosti s vydáním do Spojených států. Ministerstvo spravedlnosti se mu také omluvilo. Jeho advokát označil částku za neúměrně malou, Nikulin po Česku žádá dalších 1,25 milionu korun jako náhradu za nemajetkové újmy za rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Soud věc začal řešit ve čtvrtek.
13. 5. 2021|
Bereta je před soudem. Začalo líčení s policisty a státní zástupkyní, podle obžaloby vynášeli informace
Kauza Bereta se dostala před soud. Obžaloba viní policisty, celníka a státní zástupkyni, že vynášeli informace z trestních řízení. Hlavní líčení začalo čtením obžaloby, která má přes dvě stě stran, potom začali vypovídat obžalovaní. Vinu odmítají.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 17:28|
Soud potvrdil bossing na státním zastupitelství v Ostravě
Bývalá krajská státní zástupkyně v Ostravě Zlatuše Andělová několik let šikanovala a uplatňovala bossing vůči někdejší okresní státní zástupkyni v Ostravě Tamaře Kornasové. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud. Kornasová kvůli sporu přišla o funkci okresní vedoucí, proti odvolání z pozice se brání i u Nejvyššího správního soudu.
30. 10. 2020|
Čínská firma shromáždila data o prominentech v Česku, píše Aktuálně.cz
Čínská firma Zhenhua Data Technology, která se na svém už vypnutém webu označovala za pionýra ve využití dat pro hybridní válku, shromáždila profily zhruba 700 prominentních Čechů. V databázi jsou politici, diplomaté, pracovníci bezpečnostních institucí, akademici a podnikatelé i jejich děti. Profily mají také některé instituce. Napsal to server Aktuálně.cz, podle nějž je databáze součástí rozsáhlého souboru informací o západních činitelích, který z čínské firmy unikl. Případem se zabývá Bezpečnostní informační služba (BIS).
16. 9. 2020|
Hacker Nikulin chce po Česku 1,5 milionu korun za nezákonné vydání do USA
Rus Jevgenij Nikulin, kterého Česko vydalo ke stíhání do Spojených států, podal žalobu kvůli újmě způsobené nezákonným rozhodnutím. Po českém státu požaduje odškodnění 1,5 milionu korun. Informaci ČT potvrdil advokát hackera Martin Sadílek. Nikulin se na soud obrací poté, co ministerstvo spravedlnosti ve stanovené lhůtě nerozhodlo o jeho žádosti o odškodnění. Ústavní soud loni v dubnu konstatoval, že bývalý ministr Robert Pelikán (dříve ANO) při vydání porušil Nikulinova práva.
19. 5. 2020|Aleš Ligas
Žádné ovlivňování případu prezidentem. Soud odmítl další Rathovu stížnost
Odsouzený exhejtman David Rath opět neuspěl u Ústavního soudu (ÚS). Ten odmítl jeho stížnost, že prezident Miloš Zeman a bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) svými mediálními výroky ovlivnili soudce, kteří rozhodli o jeho vině. ČT informaci zjistila z databáze soudu. Rath byl v první větvi korupční kauzy pravomocně odsouzen loni v červnu. Minulý měsíc soud rozhodl i v druhé větvi případu, kde mu byl trest nepravomocně zvýšen na osm let vězení.
10. 2. 2020|Kristýna Šopfová
Nejvyšší soud zamítl Rathovu stížnost na soudce, kteří ho poslali za mříže
Nejvyšší soud zamítl stížnost Davida Ratha na podjatost soudců. ČT to zjistila z úřední desky soudu. Rath si stěžoval na to, že na senát vrchního soudu v čele s Pavlem Zelenkou byl vyvíjen tlak skrze mediální vyjádření prezidenta i bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ve své stížnosti exministr žádal výslech vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové, Ivo Ištvana i Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 14:41|Kristýna Šopfová
Elektronické „losovačky“ na soudech se odkládají. Software vykazuje kritické chyby
Od 1. listopadu měl insolvenční kauzy soudcům přidělovat náhodný generátor, tak, aby nebylo možné dopředu odhadnout, kdo bude který případ rozhodovat. Jenže soudy nedostaly potřebný program. Ministerstvo spravedlnosti říká, že bude dodavatele softwaru pokutovat.
5. 11. 2019|mkk
David Rath nastoupil do vězení v Teplicích
Bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman za ČSSD David Rath v pondělí večer nastoupil do věznice v Teplicích, aby si začal odpykávat sedmiletý trest za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Do pondělí měl také zaplatit desetimilionovou sankci, to ale nestihl. V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Některé z nich uznal soud vinnými.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 23:04|mkk
Vedla exekutorskou komoru a měla realitní firmu. Trest pro Fučíkovou platí, rozhodl Ústavní soud
Ústavní soud odmítl stížnost exekutorky Pavly Fučíkové, která dostala v kárném řízení pokutu 50 tisíc korun. Důvodem byly vazby mezi exekutorským úřadem Fučíkové a společností Hicra Reality, ve které měla majoritní podíl. Vazby mohly podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu vyvolávat dojem, že část exekuční činnosti vykonává právě soukromá společnost.
25. 9. 2019|
Exministr Pelikán míří do Legislativní rady vlády, píše Deník N
Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) se od září zřejmě stane členem Legislativní rady vlády. Do poradního orgánu kabinetu ho navrhlo ministerstvo spravedlnosti vedené Marií Benešovou (za ANO), informoval Deník N. Nominaci ještě musí schválit vláda.
23. 7. 2019|
Soud definitivně rozhodl, že je David Rath vinen. Za zmanipulované zakázky dostal 7 let vězení
Odvolací soud potvrdil vinu bývalého hejtmana Davida Ratha v první větvi jeho korupční kauzy. Za zmanipulované zakázky Středočeského kraje půjde Rath do vězení na sedm let, soud tak snížil původní trest 8,5 roku. Zároveň dostal desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě. Nižší trest dostali i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott, kteří se na manipulaci výběrových řízení podíleli. Nově stráví za mřížemi šest let. Pravomocné rozhodnutí padlo po sedmi letech od Rathova zadržení.
26. 6. 2019Aktualizováno26. 6. 2019, 18:27|
Kauza Rath
Soudy mohou používat odposlechy Davida Ratha. Ústavní soud zamítl politikovu stížnost
Ústavní soud (ÚS) po necelých dvou letech odmítl stížnosti Davida Ratha a dalších obžalovaných proti zlomovému verdiktu Nejvyššího soudu (NS), který umožnil použití odposlechů ve středočeské korupční kauze. Stížnosti původně podalo sedm lidí, dva je vzali zpět, zbylých pět podnětů řešil ÚS ve spojeném řízení. Nakonec je označil za zjevně neopodstatněné. Odůvodnění zatím není k dispozici. Mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková výsledek řízení nijak nekomentovala s ohledem na nutnou anonymizaci.
7. 6. 2019|