TÉMA

Volba prezidenta

Současnému prezidentovi republiky Miloši Zemanovi skončí v březnu 2023 druhé pětileté funkční období. Nejméně 30 dní před tím, tedy do začátku února, se proto musí konat nová volba prezidenta. Termín prvního kola byl stanoven na 13. a 14. ledna 2023. Hlavu státu občané vyberou v přímé volbě, která bude mít, pokud žádný z kandidátů nezíská 50 procent hlasů již v prvním kole, dvě kola.

Přísnější podmínky pro zákonodárce a sběr podpisů i on-line, navrhuje vnitro změny volby prezidenta

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby poslanci a senátoři mohli ve volbě prezidenta v budoucnu podpořit jen jednoho kandidáta. Lidé by pak měli dostat možnost podepisovat petice občanských kandidátů také on-line. V případě překročení potřebné hranice padesáti tisíc on-line podpisů a splnění dalších náležitostí by úřady kandidáta automaticky do voleb zaregistrovaly. Vnitro v tiskové zprávě informovalo, že návrh předložilo ostatním ministerstvům k připomínkám, poté ho projedná vláda a případně parlament.
19. 10. 2023|

DeSantis zahájil cestu za republikánskou nominací do prezidentských voleb. Kritizoval Trumpa

Ron DeSantis zahájil v Iowě svou kampaň o republikánskou nominaci do amerických prezidentských voleb 2024. Během týdne chce navštívit dvanáct měst ve třech státech. Guvernér Floridy je považován za hlavního konkurenta bývalého prezidenta Donalda Trumpa.
31. 5. 2023|

Spisovatelka Williamsonová vstoupila do boje o Bílý dům. Moc šancí se jí nedává

Americká spisovatelka a politická aktivistka Marianne Williamsonová v sobotu oznámila, že se bude ucházet o demokratickou nominaci do amerických prezidentských voleb v roce 2024. Pro současného prezidenta Joea Bidena je tak první demokratickou vyzyvatelkou. Informuje o tom agentura AP, podle níž má tato autorka spirituálně zaměřených knih jen malou šanci nominaci získat.
4. 3. 2023|

NSS zamítl Janečkovu stížnost na prezidentské volby. Podnikatel se obrátí na soud ve Štrasburku

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost podnikatele Karla Janečka, jenž se domáhal vyslovení neplatnosti zvolení Petra Pavla prezidentem a žádal opakování voleb. Důvodem bylo to, že ministerstvo vnitra kvůli nedostatku platných podpisů neumožnilo Janečkovu kandidaturu. Podnikatel tvrdil, že to hrubě ovlivnilo výsledek voleb, a žádal jejich opakování. Nyní se hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:52|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Ve druhém kole volby prezidenta by nyní jasně zvítězil Pavel, ukazuje průzkum agentury Ipsos

Druhé kolo volby prezidenta by nyní s výrazným náskokem vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel. Získal by 58,8 procenta hlasů, zatímco jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, 41,2 procenta. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného průzkumu agentury Ipsos. K volbám dorazí podle průzkumu asi 69 procent voličů. Hostem pondělního Interview ČT24 od 18:28 bude ředitel agentury STEM Martin Buchtík.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 13:54|

Vojáci nejsou váleční štváči, chováme se jako normální lidi, zastal se Šedivý kandidáta na prezidenta Pavla

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se kategoricky ohradila proti billboardům kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), kterými míří na svého soupeře Petra Pavla. Vyzvala ho, aby vojáky nepoužíval v kampani. Babiš uznal, že heslo na billboardech není nejšťastněji formulované. Generál ve výslužbě a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý slova Černochové v pondělních Událostech, komentářích podpořil a připomněl, že i Francouzi měli v minulosti prezidenta-vojáka. Ústavní právník Jan Kysela upozornil, že český prezident nikomu válku vyhlásit nemůže, česká ústava takový institut ani nezná.
17. 1. 2023|

V Průhonicích vyhrál Pavel, v jeho rodišti zase Babiš. Nerudová uspěla v obci, kde má chalupu

Petr Pavel vyhrál v rodištích pěti z osmi kandidátů letošní prezidentské volby. Neuspěl v Chomutově, rodném městě Marka Hilšera, České Lípě, odkud pochází Karel Diviš, a v Plané na Tachovsku, kde se narodil on sám. Ve všech těchto městech zvítězil Andrej Babiš – v Chomutově ho volilo přes 48 procent voličů, v České Lípě měl podporu necelých 42 procent a v Plané získal přes 52 procent hlasů. Hilšer dosáhl v rodném Chomutově na 2,9 procenta, Diviš si v České Lípě připsal 3,1 procenta a Pavel v Plané necelých 28 procent.
14. 1. 2023|

ANALÝZA: Nerudová a Bašta zůstali daleko za průzkumy

Danuše Nerudová, jedna ze tří favoritů voleb, končí již v jejich prvním kole. Zůstala daleko za svými očekáváními. I když to v posledních měsících vypadalo, že by se mohla dostat mezi dva nejúspěšnější kandidáty, nakonec oslovila jen patnáct procent voličů. O volebním neúspěchu může mluvit i Jaroslav Bašta (SPD). Kandidát hnutí SPD, které v loňských sněmovních volbách získalo téměř deset procent hlasů, nedosáhl ani na polovinu této hodnoty.
14. 1. 2023|

Přímá volba prezidenta je v Česku nesystémový prvek, shodli se Uhde s Antošem

Dramatik, spisovatel a bývalý politik Milan Uhde se s vedoucím katedry ústavního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Markem Antošem v pátečních Událostech, komentářích shodli, že přímá volba prezidenta je v české parlamentní demokracii nesystémovým prvkem. Podle Antoše politici jejím zavedením nejspíš částečně smývali pachuť, která zbyla po tehdejší „nedůstojné“ volbě Václava Klause. Uhde se domívá, že je velmi málo pravděpodobné, že by politici Čechům odebrali možnost volit hlavu státu přímo a vrátili se k předchozímu systému, kdy prezidenta vybírali zákonodárci.
13. 1. 2023|

ANO kvůli Babišově covidové izolaci oznámí kandidáta na prezidenta až 31. října

Opoziční hnutí ANO oznámí kandidáta na prezidenta až v pondělí 31. října. Původně tak mělo učinit příští týden ve středu 26. října. Důvodem odkladu tiskové konference je izolace předsedy hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše kvůli koronaviru. Sdělil to Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.
22. 10. 2022|

V prvním kole prezidentské volby vede Babiš, druhou by vyhrál Pavel, ukázal model Medianu

Pro první kolo prezidentské volby má stále největší podíl hlasů šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ale v druhém kole by ho porazil někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median. V prvním kole se na společné třetí místo za Babišem a Pavlem posunuli senátor Marek Hilšer a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 11:17|

Vystrčil vyhlásil termín volby prezidenta. První kolo bude 13. a 14. ledna 2023

Nového prezidenta budou čeští občané volit 13. a 14. ledna příštího roku. Termín volby vyhlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později, tedy 27. a 28. ledna. Funkci již nemůže obhajovat nynější hlava státu Miloš Zeman. Ten je prezidentem již druhé funkční období v řadě, pokračování mu neumožňuje ústava.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 20:20|

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Nerudová oznámila kandidaturu na prezidentku

Danuše Nerudová bude kandidovat na prezidentku republiky. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity to oznámila na svém twitterovém účtu. Neozřejmila zatím, zda bude sbírat podpisy občanů, anebo svoji kandidaturu zaštítí hlasy zákonodárců. V řadě uchazečů o Hrad je třiačtyřicetiletá Nerudová druhou bývalou hlavou vysoké školy.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 19:52|

Podnikatel a exposlanec Tomáš Březina oznámil, že chce kandidovat na prezidenta

Podnikatel a bývalý poslanec Tomáš Březina se chce ucházet o post prezidenta. Možnost kandidovat si chce zajistit pomocí petičních podpisů. Březina se označil za pravicového politika a voliče chce oslovit například potřebou druhé transformace České republiky nebo řešením „byrokratické hydry“. Pětašedesátiletý Březina svou kandidaturu oznámil ve středu na tiskové konferenci.
13. 4. 2022|

Podnikatel Diviš ohlásil kandidaturu na prezidenta. Nevidí nikoho jiného, komu by chtěl dát hlas

Podnikatel v informačních technologiích Karel Diviš oznámil kandidaturu v prezidentských volbách. Ty by se měly v Česku konat počátkem příštího roku. Prezident by podle Diviše měl být partnerem pro vládu a parlament a pomáhat jim prosazovat strategické vize. Zároveň by chtěl využívat mediálního prostoru a upozorňovat na pozitivní témata.
20. 1. 2022|

30 let zpět: Václav Havel opět prezidentem

Poslanci zvolili Václava Havla do funkce prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky. Havel byl jediným kadidátem a v obou komorách získal více hlasů než potřebnou třípětinovou většinu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 7. 2020|

Znovu prezidentem? Je to možné, připustil Václav Klaus, přednost ale dává nové generaci

Bývalý prezident Václav Klaus nevyloučil, že by se mohl opět ucházet o prezidentský úřad. Takovou možnost zmínil v neděli v televizi Prima. Domnívá se ale prý, že je to úkol spíše pro nové generace. K ní patří i jeho syn Václav Klaus mladší, poslanec za Občanskou demokratickou stranu. Podle svého otce se dobře názorově vyprofiloval, otázkou ale prý je, jestli by byl schopný přátelské komunikace s voliči.
6. 1. 2019|
Senátní volby 2018

Prezidentská kandidatura jako vstupenka do Senátu?

O víkendu skončilo první kolo senátních voleb. Již tradičně se o posty ucházeli kandidáti různých profesí a zaměření. Přesto bychom mohli vyčlenit jednu skupinu z nich, která byla specifická – neúspěšní prezidentští kandidáti. Jak ve volbách dopadli a přinesla jim prezidentská kandidatura nějakou výhodu v těchto volbách?
7. 10. 2018|
Volba prezidenta

Prezidentská kampaň vyšla Miloše Zemana na 23 milionů korun. Oficiální zprávu o financování by měl podat do půlnoci

Osm z devíti kandidátů lednových prezidentských voleb už dodalo zprávu o financování kampaně Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Prezident Miloš Zeman ji zatím zveřejnil jen na svých webových stránkách. Celkové výdaje na jeho kampaň dosáhly téměř 23 milionů korun. Devadesátidenní lhůta na odevzdání oficiální zprávy vyprší o půlnoci.
30. 4. 2018|
Volba prezidenta

Předvolební heslo o Drahošovi a migrantech bylo zkratkovité, podle Ústavního soudu ale nebylo nezákonné

Volební heslo, které spojilo finalistu prezidentské volby Jiřího Drahoše s imigranty, sice bylo zjednodušující, avšak nevybočilo ze zákonných požadavků na čestnou a poctivou kampaň. Ústavní soud proto odmítl první ze šesti stížností, které obdržel v návaznosti na volbu prezidenta. O těchto stížnostech navázaných na prezidentskou volbu rozhoduje celé 15členné plénum.
22. 3. 2018|
Volba prezidenta

Kauzu letáků, které lidem lhaly, že Zeman postupuje automaticky, policie odložila

Ostravská policie odložila trestní oznámení kvůli šíření dezinformací před prvním kolem prezidentských voleb. Konkrétně se jednalo o letáky, podle kterých prezident Miloš Zeman automaticky postupuje do druhého kola. Objevily se ve schránkách lidí v Moravskoslezském kraji. Policie nakonec autora nezjistila a věc odložila. Podle ní totiž nic nenasvědčuje tomu, že by došlo ke spáchání trestného činu. České televizi to sdělila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.
12. 3. 2018|
Volba prezidenta

Na počest Zemana zaznělo 21 salv: Speciální děla umí střílet podle toho, jak dlouhá je hymna

Inauguraci prezidenta Miloše Zemana tradičně doprovodily dělové salvy ze čtveřice speciálně upravených děl. Ta umístili vojáci na Petřín už během dopoledne, děla pak vypálila 21 salv poté, co prezident složil slib a ve Vladislavském sále začala hrát hymna. Zajímavostí je, že původ tohoto zvyku není zcela jasný, zřejmě vznikl z britské námořní tradice. V Česku se dělové salvy kromě inaugurace využívají i pří významných státních návštěvách. Zazněly i při návštěvě čínského prezidenta v Praze.
8. 3. 2018Aktualizováno8. 3. 2018, 14:18|
168 HODIN

Policie prověřuje seniora, který v e-mailech varoval, že „Drahoš podporuje masivní islamizaci“

Na základě reportáže České televize začala policie prověřovat konspirátora Oldřicha Lukáše. Ten je autorem dezinformačních textů, které během prezidentských voleb lživě informovaly o kandidátu Jiřím Drahošovi. Lživé zprávy mezi sebou e-mailem šířili především senioři. Sám Drahoš se domnívá, že dezinformace ovlivnily výsledky voleb. Podle oslovených advokátů může Lukášovi za pomluvu hrozit odnětí svobody až na dva roky. Po dalších podrobnostech případu pátral reportér ČT Jan Novák.
5. 3. 2018|
Současnému prezidentovi republiky Miloši Zemanovi skončí v březnu 2023 druhé pětileté funkční období. Nejméně 30 dní před tím, tedy do začátku února, se proto musí konat nová volba prezidenta. Termín prvního kola byl stanoven na 13. a 14. ledna 2023. Hlavu státu občané vyberou v přímé volbě, která bude mít, pokud žádný z kandidátů nezíská 50 procent hlasů již v prvním kole, dvě kola.