TÉMA

Ztohoven

Hrad ukončil spolupráci s advokátem Nespalou

Prezidentská kancelář ukončila spolupráci s advokátem Markem Nespalou, píše portál iROZHLAS.cz. Nespala zastupoval minulého prezidenta Miloše Zemana či hradní kancelář mimo jiné ve sporech se Zemanovým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou, vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky či lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Web připomíná, že Hrad zaplatil Nespalovi za deset let spolupráce z veřejných rozpočtů téměř 21 milionů korun.
13. 4. 2023|

Zahraniční média o inauguraci: Pavel představuje změnu kurzu, Zeman rozděloval společnost

Zpráva o čtvrtečním nástupu Petra Pavla do funkce prezidenta republiky se objevila v řadě zahraničních médií. Inauguraci pozornost věnovali Slováci, Němci, ale i řada světových tiskových agentur, jejichž texty následně přebíraly další redakce. Agenturní zprávy připomínaly Pavlovo vítězství nad „populistou“ Andreje Babišem (ANO) a odchod Miloše Zemana, který dle nich rozděloval společnost. Na Zemana vzpomínaly i slovenské listy, z Hradu podle nich nyní opět bude kulturní sídlo prezidenta. Německá média označila Pavla jako prozápadního a prounijního.
10. 3. 2023|

Na Pražský hrad se vrátila standarta, kterou umělci v roce 2015 vyměnili za trenýrky

Na Pražský hrad se ve čtvrtek vrátila prezidentská standarta, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Standarta prošla restaurováním a vrátily se na ni symboly, které umělci odstranili a rozstříhali. Prezident Petr Pavel ji ve čtvrtek rozvinul z balkonu při své promluvě k lidem na třetím hradním nádvoří a uvedl, že bude součástí prohlídkového okruhu na Pražském hradě.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 19:18|

„Zbytečné, absurdní.“ Některým návštěvníkům Pražského hradu vadí kontroly, zjišťovali Reportéři ČT

V areálu Pražského hradu už šestým rokem trvají přísné bezpečnostní kontroly. Dříve běžně průchozí hradní ulice jsou za policejními zátarasy. To komplikuje život jak turistům, tak místním obyvatelům. Prezident přitom od své loňské hospitalizace pobývá na zámku v Lánech, kam přesunul i svoji pracovní agendu. Jestli je tedy k mimořádným bezpečnostním opatřením stále důvod, budou příští měsíc řešit bezpečnostní složky. Podrobnosti v pořadu Reportéři ČT zjišťoval Hanuš Hanslík.
17. 1. 2022|

Umění je důvod, proč nevyhazovat tašku s nákupem

Výtvarní kritik Jan H. Vitvar přiznává, že sám některým uměleckým dílům nerozumí, ale vždycky se je snaží pochopit. Návodem k podobné ochotě by měla být i jeho kniha Umění, kterému nikdo nerozumí. V publikaci rozebírá důvody, proč lidé některá díla odmítají (nebo dokonce ničí), i to, proč uklízečky v galeriích občas uklidí i to, co nemají.
20. 11. 2021|

Roman Týc knižně bilancuje, vystřelit vocaď se ale ještě nechystá

Výtvarný umělec a člen umělecké skupiny Ztohoven Roman Týc se ohlíží za svým životem i autorskou tvorbou. Osobní a uměleckou zpověď shrnul do knihy s názvem Vystřel vocaď. Obálka monografie evokuje soudní obsílku, odkazuje tak k tomu, že Týcova tvorba je často střetem s autoritami, nabourává hranice společensky přijatelného a pohrává si s identitou.
15. 1. 2021|

Komenský, Slánský, Žilková i slepice a sex. ČT představuje podzimní dokumenty

Podzimní program České televize opět přinese různorodé dokumenty tuzemských filmařů, pokrývající témata ze současnosti i historie. Snímky odhalí dosud nezveřejněné záznamy z procesu s Rudolfem Slánským. Budou se věnovat globálnímu oteplování i Alzheimerově nemoci. Připomenou významná výročí a také prozkoumají vzdálené země.
30. 7. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, co vyděsilo diváky ČT2 17. června 2007?

Monotónní hudební podkres neruší, záběry na českou krajinu líně plynou a televizní divák usrkává své ranní kafe… Pak se ale lekne tak, že kofeinovou bryndu vybryndá. Je 17. června roku 2007, čtvrt na devět a poklidný pořad Panorama se mění v apokalyptickou scénu. Vzpomínáte, co tehdy zatřáslo Krkonoši i hladinkami v tuzemských hrncích s kávou?
17. 6. 2020|

Ilegálně běhat, to už ne. Da Style Killas se ohlíží za vývojem od graffiti po galerie

Michala Dvořáka, Michala Škapu, Jana Kalába a Matěje Olmera spojuje graffiti minulost a značka DSK, tedy Da Style Killas. Bývalí writeři, dnes čtyřicátníci, vystudovali výtvarné školy a stali se svébytnými umělci, kteří ulice vyměnili za galerie. V jedné pražské – DSC Gallery – aktuálně vystavují. První společná výstava ukazuje jejich vývoj od graffiti po individuální malířské přístupy každého z nich.
23. 7. 2019|

Napomenutí za Zemanovo pálení trenýrek neplatí. Inspekce měla trestat Česko, ne prezidentskou kancelář

Napomenutí za pálení červených trenýrek na Pražském hradě neplatí. Ministerstvo životního prostředí totiž zrušilo rozhodnutí České inspekce životního prostředí, která napomenutí udělila. Podle ministerstva však inspekce neměla vést řízení s prezidentskou kanceláří, ale s Českou republikou. Rozhodnutí je pravomocné.
23. 11. 2018|

Soudkyně dala Ztohoven za výměnu standarty podmínky. Byť sama s rozsudkem nesouhlasí

Obvodní soud udělil členům skupiny Ztohoven za výměnu prezidentské standarty podmíněné tresty. Trojice vyvěsila na stožár místo standarty obří červené trenýrky. Musí také zaplatit za poškození střechy a standarty, což je zhruba 60 tisíc korun. Středeční verdikt není pravomocný. Obvodní soud už případ jednou řešil, loni členy skupiny částečně osvobodil, odvolací soud ale verdikt zrušil.
5. 4. 2017Aktualizováno5. 4. 2017, 15:58|

Soud se Ztohoven se protahuje. Čeká se na vyjádření znalce k ceně standarty

Obvodní soud pro Prahu 1 přibral k soudnímu řízení s uměleckou skupinou Ztohoven znalce Karla Nováka, který má určit cenu prezidentské standarty. Vypracování posudku ale mnohdy trvá několik týdnů až měsíců. Opětovné soudní řízení se tak zřejmě protáhne.
16. 11. 2016|

Svoboda slova není víc než právo na majetek, vzkázal soud skupině Ztohoven

Právo na svobodu projevu nelze nadřazovat nad právo na ochranu majetku, odůvodnil odvolací soud vrácení případu skupiny Ztohoven k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Vyplývá to z usnesení, kterým soud na konci září vyhověl stížnosti státní zástupkyně a zrušil rozhodnutí, podle něhož není vyvěšení trenýrek trestným činem.
17. 10. 2016|

Soud vyhověl žalobkyni, hradní trenýrky od Ztohoven se vracejí k soudu

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat případem vyvěšení trenýrek na Hradě. Odvolací soud vyhověl stížnosti státní zástupkyně a vrátil kauzu k novému projednání. Zrušil tak rozhodnutí, podle kterého není vyvěšení trenýrek trestným činem. Informace potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.
27. 9. 2016Aktualizováno27. 9. 2016, 14:25|

Trenýrky nad Hradem nejsou trestným činem, rozhodl soud

Vyvěšení červených trenýrek na Hradě skupinou Ztohoven nebylo trestným činem. Obvodní soud pro Prahu 1 proto postoupil případ Obvodnímu úřadu Prahy 1, který rozhodne, zda se jednalo o přestupek. Podle soudkyně se umělci nedopustili ani krádeže, ani výtržnictví. Státní zástupkyně podala proti rozhodnutí stížnost.
24. 8. 2016Aktualizováno24. 8. 2016, 17:10|

Skupina Ztohoven v kauze trenýrek neuspěla s námitkou na podjatost soudkyně

Městský soud v Praze zamítl stížnost Filipa Crháka, Matěje Hájka a Davida Honse z umělecké skupiny Ztohoven na podjatost soudkyně Šárky Šantorové. Ta se jejich případem zabývá u Obvodního soudu pro Prahu 1. Skupina soudkyni považovala za podjatou, protože ji jmenoval prezident. Informaci České televizi potvrdila mluvčí obvodního soudu Lenka Cihlářová.
18. 8. 2016Aktualizováno18. 8. 2016, 11:00|

Ztohoven u soudu kvůli výměně standarty za červené trenýrky, kousek vlajky dostala i soudkyně

Obvodní soud začal projednávat případ členů skupiny Ztohoven, kteří podle obžaloby loni na podzim nad Pražským hradem vyvěsili červené trenýrky místo prezidentské standarty. Za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci jim teoreticky hrozí až tři roky vězení. Skupina svůj čin vysvětlovala protestem proti politice prezidenta Zemana. Krátce před začátek soudního jednání pak údajně ztracenou standartu  performeři rozstříhali na víc než 1000 kousků, jeden z nich dostala ve středu i soudkyně.
29. 6. 2016Aktualizováno29. 6. 2016, 17:09|

Trenýrkami to neskončilo. Vlajku členové Ztohoven rozstříhali a teď ji rozdávají

Případ prezidentské standarty nahrazené červenými trenýrkami na Pražském hradě pokračuje. Členové skupiny Ztohoven rozstříhali zmizelou vlajku na 1152 kousků a začali je rozdávat lidem. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček rozstříhání standarty ostře odsoudil. Zpráva přichází několik dnů před začátkem soudu se členy Ztohoven, protože za krádež standarty čelí trojice umělců obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci.
27. 6. 2016Aktualizováno27. 6. 2016, 18:50|