TÉMA

Calais

Při překonávání kanálu La Manche zahynulo pět migrantů. Od cesty do Británie je neodradila ani zima

Ve vodách kanálu La Manche o víkendu přišlo o život pět migrantů, sedmdesát dalších zachránila pobřežní hlídka. Jejich snahu dostat se z Francie do Velké Británie neumenšila ani zima. Policie během minulého roku zmařila pokusy překročit kanál 32 tisíc lidí. Francouzské úřady informovaly, že na sever země v budoucnu zamíří další tisíce migrantů.
15. 1. 2024|

Porucha v tunelu uvěznila cestující na pět hodin pod Lamanšským průlivem

Nepříjemné dobrodružství zažili cestující mezi Francií a Velkou Británií, když se v tunelu pod Lamanšským průlivem v úterý odpoledne porouchal autovlak. Na povrch se dostali až po pěti hodinách. V Calais se mezitím tvořily fronty aut čekajících na další spoje. Provoz se podařilo obnovit až ve středu ráno.
24. 8. 2022|

Hladká cesta Ukrajinců do Británie dráždí neevropské běžence uvázlé v Calais

Část uprchlíků z Ukrajiny jede přes Česko či Polsko i dále na západ. Ve Francii většinou míří na jih do Nice. Přes sever země cestují do Velké Británie. Ta po nich nepožaduje víza, a nečeká je tak osud tisíců lidí z Blízkého východu a Afriky, kteří kempují v Calais a sen o cestě přes La Manche se jim rozplývá.
16. 3. 2022|

OSN: Z Ukrajiny uteklo kvůli bojům už přes 1,5 milionu lidí. Na Slovensku zůstaly vlaky s pomocí

Za deset dní od vypuknutí bojů na Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí. Na Twitteru to v neděli oznámil vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Jedná se podle něj o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové by mohlo zamířit do dalších evropských zemí až osm milionů běženců.
6. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 00:42|

Bouře Eunice potrápila Anglii i západ Evropy, zabila devět lidí a žene se na Německo

Atlantická bouře Eunice udeřila na západní Evropu s místy rekordními poryvy větru. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. V Anglii zahynuli tři lidé v automobilu, v Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, když na něj spadl strom, a v Nizozemsku zásah padajícími stromy nepřežili čtyři lidé. Jednu oběť má bouře i v Belgii. Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody; v Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů. V noci na sobotu očekává hlavní úder orkánu sever Německa.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 22:19|

Frontex nasadí v Lamanšském průlivu letadlo. V Calais se dohodlo posílení boje s nelegální migrací

Evropská pohraniční agentura Frontex nasadí od středy v oblasti Lamanšského průlivu letadlo, které bude pomáhat v boji proti nelegální migraci. Na schůzce o migraci ve francouzském přístavu Calais to řekl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Účastníci setkání, na které byli pozváni zástupci vlád zodpovědní za migraci z Belgie, Německa a Nizozemska, se rovněž dohodli na užší spolupráci v boji proti pašerákům osob a proti obchodu s nafukovacími čluny, na kterých se lidé na cestu přes moře vydávají. Při středečním neštěstí v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se přeplněný člun převrátil.
28. 11. 2021|

Spory o rybolov pokračují. Francouzští rybáři blokovali tunel pod Lamanšským průlivem

Francouzští rybáři v Calais v pátek několik hodin blokovali příjezd k tunelu pod Lamanšským průlivem, který spojuje Francii s Británií. Dopoledne zabránili britskému nákladnímu plavidlu zakotvit v jednom z bretaňských přístavů. Poté na svých lodích bránili v cestě trajektům u Calais a Ouistrehamu. Protestovali tak proti úřadům v Londýně a na ostrově Jersey, které podle nich nespravedlivě rozdělují rybolovné licence k lovení v britských vodách, uvedla agentura Reuters.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:05|

Francie zrušila pozvání britské ministryně na schůzku o migraci. Urazil ji Johnsonův návrh

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin zrušil pozvání britské ministryně vnitra Priti Patelové na nedělní schůzku v Calais, uvedla v pátek agentura AFP. Reagoval tak na dopis, v němž britský premiér Boris Johnson vyzval Francii, aby přijímala nazpět migranty, kteří se přes Lamanšský průliv dostanou do Spojeného království. Schůzka se bude zabývat ilegální migrací po středečním neštěstí, při kterém v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se převrátila loď.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 14:01|

U francouzského přístavu Calais utonuly desítky migrantů. Převrátil se s nimi člun

Na převráceném člunu v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie. Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:15|

Francouzským rybářům dochází peníze i odhodlání. Ale stále věří v dohodu s Británií

Zatímco Francie a Británie se na ministerské úrovni stále snaží vyřešit spor o rybolovná práva, někteří francouzští rybáři už ze zoufalství zvažují i možnost, že prodají své lodě a pověsí řemeslo na hřebík.
5. 11. 2021|

Irští přepravci se plaví rovnou do Cherbourgu. Vyhýbají se tak zdlouhavým celním procedurám v Anglii

Ani půl roku od brexitu neproudí zboží mezi Velkou Británií a Evropskou unií hladce. Na nutnosti potíže vyřešit se v Londýně shodla i německá kancléřka s britským premiérem. Některým městům přitom komplikace v obchodní výměně pomohly. Vzrostl třeba význam donedávna opomíjeného francouzského přístavu Cherbourg.
4. 7. 2021|

Provoz v Calais je hladký. Podniky se kvůli brexitu předzásobily

Na francouzské straně Lamanšského průlivu je po brexitu klid. To se předpokládalo, protože britské firmy se s ohledem na nejistotu trvající ještě do Štědrého dne, kdy vyjednavači oznámili dohodu, raději předzásobily, vysvětluje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
4. 1. 2021|

Francouzští rybáři mají obavy. Brexit bez dohody může pohřbít jejich živnost

Už od ledna Spojené království přestane být definitivně součástí Evropské unie. Mezi Londýnem a Bruselem tak intenzivně probíhají jednání, aby se předešlo takzvanému tvrdému brexitu, tedy „rozvodu“ bez dohody. Palčivým tématem, ve kterém se obě strany rozcházejí, je rybolov.
11. 12. 2020|
Brexit

Francouzští rybáři vyhlíží pobrexitovou dohodu. Jednání mezi Británií a EU zatím průlom nepřinesla

Rozhodující závěrečná fáze jednání mezi Evropskou unií a Velkou Británií o budoucích vztazích zatím nedospěla k žádnému posunu. Na dalším pokračování rozhovorů se shodli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Ve společném prohlášení uvedli, že obě strany stále nepřekonaly zásadní rozdíly ve třech sporných bodech pobrexitové dohody, kterými jsou pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolov. Na možný tvrdý brexit se tak připravuje nejen Británie, ale například i francouzské Calais, zejména tamní rybáři.
8. 12. 2020|

Francouzská policie vyklízí tábor migrantů v Calais kvůli zimě

Francouzská policie v úterý vyklízí rozlehlý stanový tábor migrantů v Calais, kde v provizorních podmínkách přebývá více než 700 lidí. Prefekt oblasti Louis Le Franc řekl, že nucené přemístění do ubytovacích zařízení po celé Francii souvisí s nadcházející zimou.
29. 9. 2020|

Evropa opět zpřísňuje opatření. Španělsko omezilo kouření na veřejnosti

Lokální karantény, zavřené bary a restaurace, opět povinné roušky – k omezením se kvůli šíření nemoci covid-19 vracejí mnohé evropské země. Berlín zvažuje na svém území zákaz nočního prodeje alkoholu, Madrid omezil kouření na veřejnosti. A Británie se důsledně snaží ochránit před zavlečením viru zvenčí. Čtrnáctidenní izolace bude od soboty povinná pro všechny, kdo se vrátí z Francie a Nizozemska.
15. 8. 2020|

Dvojnásobné obavy francouzských rybářů. Lov u britských břehů po brexitu vázne

Aktuální problémy mají kvůli změnám po brexitu především francouzští rybáři, protože nemohou v těchto dnech vyrazit na lov do vod ostrova Guernsey. Třicet procent jejich úlovků pochází právě z těchto britských pobřežních vod.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 20:08|
Brexit

Britové horečně nakupují, firmy se předzásobují, hledají každý volný sklad

Britské supermarkety se začínají předzásobovat, podniky rozšiřují zásoby. Britové pak nakupují výrobky, k nimž by mohli mít po odchodu z Evropské unie horší přístup. Nejistota kolem podoby brexitu, zda se smlouvou, či bez ní, tak ovlivňuje lidi i firmy.
17. 1. 2019|
Uprchlická krize

Další tábor v Calais? Vyloučeno, vzkázal Hollande

U severofrancouzského města Calais nevznikne žádné nové tábořiště migrantů. V rozhovoru pro regionální list La Voix du Nord to uvedl francouzský prezident Francois Hollande. Úřady v pondělí v noci odstranily poslední zbytky tábořiště, v němž v určité době žilo až 7 tisíc migrantů, kteří se snažili dostat do Británie.
1. 11. 2016Aktualizováno1. 11. 2016, 16:08|
Uprchlická krize

Končí symbol migrační krize. Tábor v Calais se podařilo zcela vyklidit

Francouzské úřady oznámily úplné vyklizení uprchlického tábora v Calais. Evakuace uprchlíků, kterých tam bylo kolem šesti tisíc, začala v pondělí. Úřady dál pokračují v demolicích provizorních přístřešků, na několika místech tábora stále hoří ohně.
26. 10. 2016Aktualizováno26. 10. 2016, 22:00|
Uprchlická krize

Po prvních evakuacích následují i příbytky. V Calais začala demolice tábora

Úřady začaly s demolicí provizorního tábora běženců u Calais. Odpoledne se na místě objevili první dělníci se sbíječkami – jejich úkolem je zahladit místo, kde tisíce migrantů vyhlížely šanci dostat se do Británie. S jejich odvážením se začalo už v pondělí, kdy autobusy rozvezly do jiných částí Francie přes 2000 uprchlíků.
25. 10. 2016|
Uprchlická krize

Začala evakuace tábora v Calais, někteří migranti odmítají odejít

Na severu Francie začala evakuace uprchlického tábora v Calais, v němž podle různých zdrojů žije v nevyhovujících podmínkách 6000 až 8000 migrantů. Jen během pondělka úřady vystěhovaly přes 2000 osob.  Tábor zvaný džungle se bude vyklízet minimálně týden, uprchlíci budou rozvezeni do středisek po celé Francii. Někteří ale odejít odmítají a namísto toho si chtějí v Calais nalézt jiné útočiště.
24. 10. 2016Aktualizováno24. 10. 2016, 22:39|
Uprchlická krize

Vítejte v Džungli. Tak šel čas s divokým táborem naděje

Úkol úřadů pro celý týden zní jasně: co nejsnáze a nejefektivněji vystěhovat tisíce migrantů, kteří už mnohdy měsíce čekají v blízkosti nejkratší cesty do Británie. Už v noci nastaly první komplikace a odpor části uprchlíků - na řadu přišly hořící barikády i slzný plyn. Během dne už o poznání klidněji většina lidí své ubikace vyklidila a bude směřovat do center v jiných částech Francie. Mnozí se ale snu vzdát nechtějí a naznačují, že vyklizenou džungli za pár měsíců nahradí nová.
24. 10. 2016|
Uprchlická krize

V Calais se střetli uprchlíci s policií. Tábor bude v pondělí evakuován

Uprchlíci z tábora u Calais se v noci na neděli střetli s pořádkovými silami v sérii potyček, během kterých na policisty házeli lahve a kameny. Policie ve snaze nastolit pořádek odpovídala kouřovými granáty. Rozsáhlý uprchlický tábor v Calais na severu Francie se má v pondělí začít evakuovat.
23. 10. 2016Aktualizováno23. 10. 2016, 20:05|