TÉMA

Olympijské hry v Riu

Olympijské hry v Riu

Rio procitá z olympijské horečky. Začne velkolepý rozvoj, nebo účtování se šmelinou?

Letní olympijské hry s pořadovým číslem XXXI jsou minulostí. Poprvé zavítaly na jihoamerický kontinent a soudě podle hodnocení přímých účastníků se brazilské Rio s premiérou popasovalo se ctí. Katastrofické předpovědi, že se sportovní svátek roku změní v nevídaný debakl, se nenaplnily, ovšem jásot není na místě. Rio totiž ukázalo, že otazníků a kontroverzí, které provází megalomanskou podobu olympiád posledních dekád, rozhodně neubývá.
23. 8. 2016Aktualizováno23. 8. 2016, 15:02|
Olympijské hry v Riu

Olympijský oheň v Riu zhasl, předcházela tomu exploze roztančených barev

Zhruba dvouapůlhodinový ceremoniál na stadionu Maracaná zakončil Letní olympijské hry v Riu de Janeiro. Byl zejména přehlídkou brazilské kultury a umění. Na ploše stadionu se odehrál festival hudby a tance, diváci sledovali rej barev. Hry obvyklou formulí uzavřel prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.
22. 8. 2016Aktualizováno22. 8. 2016, 13:25|
Olympijské hry v Riu

Kupčení s lístky v Riu: Policisté vzali irským funkcionářům pasy i notebooky

Poslední den letní olympiády v Riu se nesl mimo jiné v duchu pokračování aféry s údajným nelegálním přeprodejem lístků. Brazilská police prohledala hotelové pokoje tří irských funkcionářů, kterým zabavila pasy, telefony a notebooky.
22. 8. 2016Aktualizováno22. 8. 2016, 06:31|
Olympijské hry v Riu

Nejdřív medaile, pak zásnubní prstýnek. Čínskou skokanku dojal na olympiádě přítel

Čínská skokanka do vody C' Cheová během ceremoniálu dostala medaili za druhé místo ve skocích z třímetrového prkna. Nebyla to ale jediná radost, která na ni čekala. Její kolega z týmu a zároveň přítel Kchaj Čchin ještě přispěchal s diamantovým prstenem a žádostí o ruku. Šlo už o druhý příběh zásnub na letošní olympiádě, píše agentura Reuters.
15. 8. 2016Aktualizováno15. 8. 2016, 19:32|
Olympijské hry v Riu

V Riu byl postřelen policista, bezpečnostní opatření ještě sílí

Bezpečnostní opatření v brazilském Riu znovu sílí poté, co byl v nedaleké chudinské čtvrti postřelen jeden z policistů. Incidenty jsou tam na denním pořádku zvláště kvůli vysoké kriminalitě. V ulicích proto na bezpečnost sportovců i návštěvníků dohlíží zhruba 85 tisíc příslušníků armády a policie.
12. 8. 2016Aktualizováno12. 8. 2016, 11:38|
Olympijské hry v Riu

Zahalené málo, nebo až příliš? Muslimské sportovkyně se nezavděčí

Velmi protichůdné názory vyvolávají muslimské ženy na olympijských hrách v Riu. Jedni je na internetu kritizují, že jsou oblečené málo, jiní jim naopak vyčítají, že jsou zahalené až příliš. Sportovkyně z muslimských zemí a jejich dresy se tak staly dalším tématem na pomezí politiky a sportu, které produkuje letošní 31. letní olympiáda.
12. 8. 2016Aktualizováno12. 8. 2016, 07:00|
Olympijské hry v Riu

Útok na autobus s novináři v Riu: Stříleli na nás, tvrdí svědci

Trojice novinářů utrpěla zranění při útoku na vozidlo patřící médiím v Riu de Janeiro, kde právě probíhá letní olympiáda. Podle olympijských činitelů mohl někdo házet na autobus kameny, svědci ale hovoří o střelbě. Několik oken se roztříštilo, takže novináře poranily létající střepy.
10. 8. 2016Aktualizováno10. 8. 2016, 13:04|
Olympijské hry v Riu

OBRAZEM: Zajímavé momenty olympijských her

Letní olympijské hry hostí brazilské Rio. Konají se poosmadvacáté ve své novodobé historii, poprvé je ale jejich dějištěm jihoamerický kontinent. Soutěží se v celkem 42 sportech, rozděleno bude 306 sad medailí. Podívejte se na zajímavé momenty z dosavadního průběhu Her pohledem fotografů předních světových agentur.
10. 8. 2016Aktualizováno10. 8. 2016, 06:00|
Olympijské hry v Riu

Politika „prosakuje“ i na olympiádu. Úspěch syrské uprchlice dojal celý svět

„V mých očích už vyhrála všechny medaile,“ reagoval jeden z uživatelů Twitteru na úspěch Jusry Márdíníové v Riu. Osmnáctiletá syrská uprchlice o víkendu zvítězila v rozplavbě závodu na 100 metrů na motýlka. Na sociálních sítích ji lidé označují za „symbol naděje a odvahy“. Dívka totiž před rokem pomohla zachránit desítky běženců, když se s nimi potápěl člun v Egejském moři. Cestu ke svobodě si doslova „proplavala“.
8. 8. 2016Aktualizováno8. 8. 2016, 23:02|
Olympijské hry v Riu

Záhadné kruhy a fleky na tělech olympioniků? V Riu zkoušejí baňkování

Fanoušky na olympijských hrách v Riu de Janeiru překvapily velké červené skvrny na tělech především amerických sportovců. Vypadá to jako nákaza, které se nevyhnul ani fenomenální plavec Michael Phelps. Vysvětlení je jednodušší: Pro zmírnění únavy využívají olympionici metodu starou stovky let – baňkování.
8. 8. 2016Aktualizováno8. 8. 2016, 18:40|
Olympijské hry v Riu

Rozjezd Her provázely komplikace. Zlepšíme se, slibují brazilští pořadatelé

Během prvního dne olympiády v Riu musely tisíce fanoušků čekat před sportovišti hodiny ve frontách. Někteří z diváků proto nestihli začátek soutěží, na které měli zakoupené vstupenky. Situaci komplikovaly zdlouhavé bezpečnostní kontroly. Brazilští pořadatelé se za potíže omluvili a slíbili nápravu.
7. 8. 2016Aktualizováno7. 8. 2016, 13:39|
Olympijské hry v Riu

Na olympiádu v Riu vsadí lidé více než na Londýn, očekávají sázkové kanceláře

Desítky milionů korun už sázkové kanceláře v souvislosti se začínající olympiádou v Riu přijaly, další sázky ještě očekávají. Celkem odhadují, že lidé prosázejí stovky milionů korun, čímž překonají předchozí Hry v Londýně. Olympiáda se letos koná od 5. do 21. srpna.
5. 8. 2016Aktualizováno5. 8. 2016, 15:55|
Olympijské hry v Riu

Bezpečnost v Riu: Dětské gangy jsou nelítostné, varuje expert

Dětská kriminalita v Brazílii, zejména proslulé pouliční gangy, je velice nelítostná a nemilosrdná. Ve Studiu ČT24 to řekl bezpečnostní analytik Jan Schneider s tím, že volba Ria jakožto hostitelské země letní olympiády nebyla šťastným řešením. „Brazilci zřejmě dělají, co mohou, ale bezpečnostní situace v Riu je velice specifická. Od začátku bylo jasné, že to je taková výzva osudu,“ uvedl.
5. 8. 2016Aktualizováno5. 8. 2016, 13:25|
Olympijské hry v Riu

Trumf ostrahy v Riu: Co člověk hledá hodiny, kamerový systém najde v mžiku

Nervozita před startem olympijských her v Riu nepracuje jen v hlavách sportovců, ale také organizátorů a policistů. Kulisy proslulé karnevalem totiž nabízí kromě pestrých barev i pořádný stín. Co do zločinnosti se Rio de Janeiro nevyrovná žádnému z předchozích hostitelských měst. S bezpečností bude pomáhat i speciální systém ze země, která o svou bezpečnost bojuje každý den.
3. 8. 2016Aktualizováno2. 8. 2016, 22:30|
Olympijské hry v Riu

Kumpošt k ruskému dopingu: Mezinárodní olympijský výbor zvolil to nejméně špatné rozhodnutí

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se v otázce případného plošného zákazu startu ruských sportovců na olympiádě v Riu řídil dvěma základními principy, které má ve svém programovém prohlášení. Těmi směry jsou na jedné straně ochrana sportovců, kteří jsou tzv. čistí, a na druhé straně aktivní boj proti dopingu. Myslí si to mezinárodní sportovní funkcionář Roman Kumpošt.
26. 7. 2016Aktualizováno26. 7. 2016, 05:26|
Olympijské hry v Riu

Neúčast ruských atletů v Riu. Pro tamní společnost další důkaz spiknutí vedeného Západem

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS v Lausanne potvrdila ve čtvrtek verdikt Mezinárodní atletické federace o tom, že kvůli systematickému a státem řízenému dopingu v Rusku nebudou moci jeho atleti startovat na nadcházejících olympijských hrách v Riu de Janeiro. Podle odborníků na Rusko a mezinárodní vztahy je cílem Moskvy interpretovat tento krok jako jednoznačně politické rozhodnutí.
22. 7. 2016Aktualizováno22. 7. 2016, 08:38|
Olympijské hry v Riu

Brazilská policie zadržela skupinu podezřelou z plánování útoku při olympiádě

Brazilská policie zadržela deset lidí, kteří jsou podezřelí z přípravy atentátu při srpnové olympiádě v Riu de Janeiro. Uvedl to brazilský ministr spravedlnosti Alexandre Moraes. Někteří ze zatčených podle Moraese přísahali přes internet věrnost Islámskému státu. Prozatímní prezident Brazílie Michel Temer svolal mimořádné zasedání vlády.
21. 7. 2016Aktualizováno21. 7. 2016, 17:52|
Olympijské hry v Riu

Rio navýšilo výdaje na bezpečnost Her. Peníze se však hledají obtížně

Když před sedmi lety získala Brazílie právo hostit letní olympiádu, bylo to v této zemi všeobecně bráno jako potvrzení jejího ekonomického i mezinárodně-politického vzestupu. Tři týdny před zahájením sportovní akce roku se však z Brazilců raduje málokdo. Problémy s pořadatelstvím Her se totiž jen přidávají k probíhající politické a ekonomické krizi.
15. 7. 2016Aktualizováno15. 7. 2016, 06:00|
Olympijské hry v Riu

Policie v Riu trénuje bezpečnostní opatření. A zaměřuje se i na pouliční zloděje

Jen měsíc a půl před zahájením olympijských her bojuje Brazílie s virem zika, největší hospodářkou krizí od 30. let, politickým zemětřesením a stavebními termíny. Do toho se místní policie věnuje bezpečnostním cvičením, která se mimo jiné zaměřují i na další z mnoha problémů – pouliční kriminalitu.
5. 7. 2016Aktualizováno4. 7. 2016, 22:39|
Olympijské hry v Riu

Tažení za čistým sportem: Hlavní role se ujímá laboratoř v olympijském Riu

Přípravy na olympijské hry v brazilském Riu de Janeiru sprintují k cíli. Hotová je už i zbrusu nová laboratoř, která bude během Her hledat v šesti tisícovkách vzorků stopy dopingu. Po odhalení rozsáhlého dopingového skandálu ruských a keňských sportovců bude tažení za čistým sportem hlavní linkou brazilských Her.
22. 6. 2016Aktualizováno22. 6. 2016, 07:00|
Olympijské hry v Riu

Guvernér Ria vyhlásil stav nouze, hrozí kolaps veřejných služeb

Guvernér Ria de Janeiro vyhlásil stav finanční nouze. Požádal vládu, aby uvolnila finance z federálních rezerv nutné k uspořádání olympijských her, které začnou 5. srpna. Nouzová opatření jsou prý nutná k odvrácení kolapsu bezpečnostního, zdravotního či dopravního sektoru. Město očekává nápor půl milionu cizinců, Brazílie přitom prochází nejhorší recesí od třicátých let a potýká se s nákazou virem zika.
18. 6. 2016Aktualizováno18. 6. 2016, 17:03|
Olympijské hry v Riu

I dva měsíce před olympiádou se v Riu pořád horečně staví

Olympijské hry v Riu de Janeiru se nezadržitelně blíží. Sportovní událost roku vypukne za necelé dva měsíce. Zatímco atleti postupně ladí formu, v brazilském městě se pořád horečně staví. Stále totiž panují obavy, že ne všechno bude hotové včas.
11. 6. 2016Aktualizováno11. 6. 2016, 16:30|
Olympijské hry v Riu

David Černý posílá na olympiádu sto párů Zátopkových nohou

Legendární běžec Emil Zátopek provází Český olympijský tým v průběhu celého roku – na výstavě komiksu nebo při křtu knihy Dany Zátopkové. Prostřednictvím pohyblivé instalace Davida Černého s ním bude i na letošní olympiádě v Riu de Janeiro. Pro ni výtvarník vytvořil sto párů nohou Emila Zátopka.
3. 6. 2016Aktualizováno3. 6. 2016, 10:32|
Olympijské hry v Riu

Odpad a splašky ve vodách u Ria. Olympijští sportovci se obávají nákazy

Dva měsíce zbývají do olympijských her v Riu de Janeiro, město ale zdaleka není připravené tak, jak by mělo. Řada sportovců se obává možné nákazy z vody. Špičkoví jachtaři a veslaři totiž při tréninku v zálivu Guanabara naráží na odpad, končí tam i lidské splašky.
3. 6. 2016Aktualizováno3. 6. 2016, 06:00|