TÉMA

Viktoriagruppe

Odvolací soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty

Vrchní soud v Praze podruhé zrušil rozsudek v kauze firmy Viktoriagruppe a chybějící české nafty. Případ vrátil pražskému městskému soudu, který v květnu nepravomocně poslal na osm let do vězení bývalého jednatele společnosti Petra Malého. Vyplývá to z justiční databáze. Verdikt, který odvolací soud nyní zrušil, potrestal i samotnou firmu Viktoriagruppe, naopak tři manažery české pobočky osvobodil. Podle obžaloby připravili stát o 108 milionů korun, všichni vinu odmítají.
2. 11. 2023|

Nafta dříve uložená ve skladu Viktoriagruppe patří Česku, nemusí ji vracet, potvrdil soud

Téměř 75 milionů litrů motorové nafty dříve uložené ve skladu společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu patří Česku. Nemusí ji vracet insolvenčnímu správci zkrachovalé firmy, potvrdil ve čtvrtek odvolací pražský městský soud. Veškeré nároky insolvenčního správce Mirka Möllena zamítl. Podle předsedkyně senátu Ivany Kotrčové nebyla rozhodnutím nijak poškozena majetková podstata společnosti, protože Česko veškeré palivo zaplatilo.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 12:55|

Soud v kauze Viktoriagruppe uložil jednateli firmy Malému osm let vězení

Pražský městský soud uložil jednateli zkrachovalé německé společnosti Viktoriagruppe Petru Malému v kauze chybějící české nafty osmiletý trest vězení. Zároveň mu na deset let zakázal působit ve vedení firem a ochraňovat státní rezervy. Podle nepravomocného verdiktu připravil podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Tři manažery české pobočky společnosti soud obžaloby zprostil. Obžalobě čelila také sama Viktoriagruppe, soud ji uznal vinnou a uložil jí desetiletý zákaz činnosti při ochraně státních rezerv.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 13:04|

Nafta odvezená ze skladu Viktoriagruppe zůstane v Česku, konkurzní správce na ni podle soudu nemá nárok

Desítky milionů litrů nafty odvezené ze skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe nemusí Česká republika vracet správci konkurzní podstaty Mirko Möllenovi. Nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, podle nějž palivo náleží Správě státních hmotných rezerv. Není zatím jasné, zda se konkurzní správce odvolá.
20. 4. 2023|

Soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící české nafty

Rozsudek v kauze společnosti Viktoriagruppe a chybějící české nafty v bavorském skladu neplatí. Zrušil ho pražský vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání. Informoval o tom mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zrušený verdikt ukládal firmě i jejímu jednateli Petru Malému desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého navíc posílal za podvod na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionovou pokutu.
6. 3. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů státních rezerv v kauze Viktoriagruppe

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka v kauze Viktoriagruppe. Podle obžaloby způsobili škodu téměř padesát milionů korun, odvolací soud je ale oba osvobodil. Verdikt nezvrátil ani nejvyšší státní zástupce, jehož dovolání Nejvyšší soud odmítl, uvedl Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance.
6. 9. 2022|

V kauze chybějící české nafty dostal manažer Viktoriagruppe sedm let vězení

Soud uznal v kauze chybějící české nafty v bavorském skladu vinnou jak zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe, tak i dva její manažery Petra Malého a Lubomíra Novotného.  Malého poslal na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest. Novotného potrestal tříletou podmínkou. Všem třem uložil desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Muži vinu odmítají. Soud také zkritizoval postup Správy státních hmotných rezerv (SSHR) i kvalitu kontrol v bavorském skladu.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 11:54|

Až deset let vězení žádá žalobce pro manažery v kauze Viktoriagruppe

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu společnosti Viktoriagruppe žádá státní zástupce pro všechny čtyři obžalované manažery tresty vězení v rozmezí od 7,5 do deseti let. Dále pro ně chce desetimilionové peněžité tresty a také maximální, tedy desetileté zákazy činnosti. Muži podle obžaloby podvodně připravili českou Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 15:51|

Novotný z Viktoriagruppe odmítl vinu v kauze chybějící nafty. Jemu i dalším obžalovaným hrozí 10 let

Někdejší vedoucí české pobočky německé firmy Viktoriagruppe Lubomír Novotný v pondělí u soudu odmítl, že by společně s kolegy podvodně připravil Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o více než 108 milionů korun. Vinu popřel i bývalý výrobní ředitel pobočky Jaroslav Slavík, nesouhlasí s ní ani zbylí dva obvinění muži. Kauza se týká chybějící nafty, kterou Česko skladovalo v bavorském Kraillingu. Obviněným hrozí až desetileté vězení.
19. 4. 2021Aktualizováno19. 4. 2021, 16:55|

Případ české nafty v Bavorsku zamíří k soudu. Státní zástupce podal obžalobu

Státní zástupce obžaloval v kauze uskladnění české nafty v Německu čtyři lidi a jednu firmu. Viní je z podvodu spáchaného organizovanou skupinou. Žalobce Tomáš Minx o tom informoval na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ bude řešit pražský městský soud.
25. 11. 2020|

Bývalí šéfové hmotných rezerv jsou nevinní. Smlouva s Viktoriagruppe není trestným činem, rozhodl soud

Soud pravomocně osvobodil bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutku a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Zrušený rozsudek Perutkovi původně ukládal tříletou podmínku a také povinnosti uhradit hmotným rezervám téměř 50 milionů korun.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 14:57|

Vláda chystá revizi hmotných rezerv, příští rok prodá zásoby za 600 milionů. Opozice plán kritizuje

Stát chce do konce března příštího roku připravit novou koncepci řízení, práce a nakládání se státními hmotnými rezervami. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) s tím souvisí i záměr prodat ze zásob kovy za 600 milionů korun. Opozice to však označuje za ohrožení bezpečnosti.
9. 12. 2019Aktualizováno9. 12. 2019, 16:08|

Kauza Viktoriagruppe: Soud uložil bývalému šéfovi Správy státních hmotných rezerv tříletou podmínku

Soud uložil někdejšímu šéfovi Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáši Perutkovi tříletý podmíněný trest za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Součástí nepravomocného verdiktu je i povinnost Perutky nahradit státu škodu ve výši 49,5 milionu korun. Druhý obžalovaný, Perutkův nástupce Ondrej Páleník, byl obžaloby zproštěn. Kauza se týká smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe (VG).
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 10:38|

Zkrachovalá Viktoriagruppe, která skladovala českou naftu, musí Česku splácet dluhy

Ministerstvo financí uspělo v mezinárodním sporu s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Odvolací soud v Mnichově potvrdil, že správce musí respektovat postavení České republiky a daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně. Česko tak bude i nadále v rámci insolvenčního řízení vystupovat jako zajištěný věřitel, informovalo ministerstvo financí.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 12:14|

Česko uspělo ve sporu o skladování nafty. Nemusí platit miliony správci Viktoriagruppe

Stát uspěl ve sporu s insolvenčním správcem společnosti Viktoriagruppe o zhruba 75,3 milionu korun. Insolvenční správce požadoval peníze za to, že Česko skladovalo v německém Kraillingu naftu údajně pod cenou. Proto se domáhal doplacení rozdílu. Žaloba byla Obvodním soudem pro Prahu 5 zamítnuta v celém rozsahu, následně verdikt potvrdil Městský soud v Praze. Rozhodnutí soudu je pravomocné. V pondělí rovněž začalo projednávání případu někdejších předsedů Správy státních hmotných rezerv (SSHR), kteří rozhodovali o pronájmu prázdné nádrže v centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 14:29|

Bývalý zpravodajec Páleník čelí obžalobě za nevýhodný pronájem nádrže na ropu

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo dva bývalé vysoké úředníky Správy státních hmotných rezerv (SSHR) za to, že v roce 2013 uzavřeli dodatek na pronájem prázdné nádrže v Nelahozevsi. Ten původně platila firma Viktoriagruppe, dodatek jí ale této povinnosti zbavil. Od té doby nádrž musela platit SSHR, měsíčně ji to stálo čtyři miliony korun. Jedním ze stíhaných je bývalý šéf organizace Ondrej Páleník, který byl loni nepravomocně odsouzen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.
28. 8. 2018Aktualizováno28. 8. 2018, 15:50|

V Německu českému státu zmizela nafta za 108 milionů, tvrdí policie. Obvinila šéfy Viktoriagruppe

Policie v polovině března obvinila kvůli zmizelé naftě bývalého majitele firmy Viktoriagruppe Petra Malého, jednatele české pobočky společnosti Lubomíra Novotného, další dva lidi a jednu firmu. Po několikaletém prověřování jsou stíháni kvůli podvodu. Škoda dosahuje 108 milionů korun. Serveru iRozhlas.cz to řekl státní zástupce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze.
5. 4. 2018Aktualizováno5. 4. 2018, 09:49|

Pokračuje spor o naftu, kterou mělo Česko v Německu. Insolvenční správce podal žalobu

Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllen podal žalobu na vydání nafty, kterou mělo Česko uskladněnou v nádržích firmy v bavorském Kraillingu. Informoval o tom českou Správu státních hmotných rezerv. ČTK to řekl předseda české správy Pavel Švagr.
10. 1. 2018|
Viktoriagruppe

Česko nevydá správci zkrachovalé Viktoriagruppe naftu. Považuje ji za svou

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) odmítla předžalobní výzvu insolvenčního správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe, který po Česku požaduje naftu za miliardu korun. Řekl to předseda správy Pavel Švagr.
19. 12. 2017|

Správce zkrachovalé Viktoriagruppe chce od Česka zpátky naftu za miliardu

Insolvenční správce zkrachovalé Viktoriagruppe chce od Česka vrátit naftu za miliardu korun, která byla uložena ve skladu v německém Kraillingu a kterou Správa státních hmotných rezerv teprve nedávno přivezla s jeho souhlasem do České republiky. Správě rezerv poslal předžalobní výzvu, lhůtu stanovil na 27. prosince.
11. 12. 2017Aktualizováno11. 12. 2017, 19:18|
Viktoriagruppe

S posledním vagonem kauza české nafty v Německu nekončí. Začnou se počítat ztráty a hledat viník

Kauza české nafty v Německu zdaleka nekončí. Ani v případě, že v souladu s očekáváním dorazí ve čtvrtek do Česka – ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu – poslední cisterna. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr řekl pro Studio 6, že až do března příštího roku může insolvenční správce podat žalobu na vlastnictví nafty. Spočítat se také musí výše ztráty, což bude zajímat i policii.
23. 11. 2017|
Viktoriagruppe

Průlom v kauze české nafty. Její odvoz z Německa bude opět pokračovat, zbývá šest vlaků

Odvoz zbytku české nafty ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu bude pokračovat. Další vlak by mohl přijet do Česka tento týden. Řekl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Na dalším postupu se podle něj SSHR dohodla s majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development (KOD). Správa uvedla, že za KOD se kromě jednatelů několika jednání zúčastnil na základě plné moci podnikatel Tomáš Pitr.
19. 9. 2017|
Viktoriagruppe

Pravidelný odvoz nafty z Německa do Česka skončil. Chybí přes šest milionů litrů

Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v Německu převezly vlaky zpět do Česka 90 procent české nafty, pravidelný odvoz minulý týden skončil. Poslední vlaky budou jezdit už nepravidelně, v nádržích v bavorském Kraillingu jsou už jen zbytky, které bude složité vyčerpat. Řekl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.
17. 7. 2017|
Viktoriagruppe

O koupi Viktoriagruppe má zájem Slavia Capital spojovaná s korupcí

Česko zatím nezíská z Německa zásoby nafty za miliardu korun složené u zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Insolvenční správce chce nejdřív vybrat nového majitele firmy. Jediným potvrzeným uchazečem je slovenská skupina Slavia Capital. Ta je známá z případu možné korupce při prodeji Škody Plzeň, spolupracovala i s odsouzeným podnikatelem Tomášem Pitrem.
17. 4. 2016Aktualizováno17. 4. 2016, 19:27|