TÉMA

Lidový dům

ČSSD prodá Lannův palác. Bude tak moci splatit většinu dluhu

Sociální demokracie prodá za 201 milionů korun Lannův palác v centru Prahy dosavadnímu nájemci, kterým je společnost Finep. Agentuře ČTK to v pondělí sdělila mluvčí ČSSD Jitka Pavlíková. Bývalé vládní straně, která od loňských voleb chybí ve sněmovně, prodej podle ní v srpnu umožní splatit drtivou většinu dluhu. Na prodej upozornil server Novinky.cz.
18. 7. 2022|

Základ nároku Altnerových dědiců vůči ČSSD je podle soudkyně oprávněný

Oprávněný je podle soudkyně Dagmar Stamidisové nárok dědiců právníka Zdeňka Altnera na 18,5 milionu korun, které jim má zaplatit Česká strana sociálně demokratická. Považuje to za daný základ nároku, který se Altnerovi dědicové snaží prokázat. Ti kromě původní jistiny ale žádají i příslušenství, s nímž by se nárok vyšplhal k půlmiliardě. Soud ale nekončí, pokračovat bude v únoru. Soudkyně zváží předvolání dalších svědků.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 21:00|

Právník Halbich má dostat odměnu 16,8 milionu ve sporu o Lidový dům. Potvrdil to odvolací soud

Právník Václav Halbich má dostat 16,8 milionu korun za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Městský soud v Praze zamítl odvolání švýcarské firmy H-Holding AG, která si na část peněz dělala nárok. Pro Českou televizi to uvedl advokát Halbicha Emanuel Fuchs. Firma může proti rozhodnutí podat ještě dovolání. Sociální demokracie peníze před dvaceti lety uložila do soudní úschovy, nebylo totiž jasné, komu odměna náleží. Následoval mnohaletý spor.
5. 10. 2021|

Altnerův přínos ve sporu o Lidový dům se přeceňuje, řekl soudu advokát, kterého nahradil

Advokát Pavel Blanický, který v minulosti zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům, nepovažuje podíl Zdeňka Altnera, který jej později vystřídal, za zásadní pro úspěch strany v této při. Blanický to řekl Obvodnímu soudu pro Prahu 1, k němuž se vrátil spor mezi ČSSD a dědici Zdeňka Altnera. Ti se domnívají, že jim vládní strana dluží odměnu za Altnerovy právní služby, nárokují si stamiliony korun. S Blanického tvrzením Altnerovi potomci nesouhlasí, tvrdí, že si výpověď domluvil se sociálními demokraty.
11. 6. 2021|

Soud se opět zabýval sporem o Lidový dům. Svědčil i Zeman, na podrobnosti si prý nevzpomíná

Nové kolo sporu dědiců právníka Zdeňka Altnera se sociální demokracií začalo v pátek vyhrocenou výměnou názorů obou stran sporu a výslechem bývalých představitelů ČSSD. Někdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman při videokonferenci jako svědek uvedl, že si na podrobnosti po více než dvaceti letech nevzpomíná. To, že podepsal s Altnerem smlouvu o zastupování strany, označil za rozumné rozhodnutí.
13. 11. 2020|

Spor o Lidový dům. Nejvyšší soud přiznal právníku Halbichovi odměnu

Právník Václav Halbich dostane 16,8 milionu korun za práci, kterou odvedl pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Sociální demokracie peníze před 20 lety uložila do soudní úschovy, nebylo totiž jasné, komu odměna náleží. Podle sociální demokracie rozhodnutí potvrdilo, že strana postupovala správně, když peníze složila do úschovy, sdělila její mluvčí Eva Gregorová. Na Ústavní soud se chce po verdiktu obrátit společnost Alba, které postoupil svou pohledávku vůči ČSSD advokát Zdeněk Altner.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 16:06|

Altnerovi dědicové považují zrušení rozsudku ve sporu s ČSSD za nespravedlivé, zvažují ústavní stížnost

Dědicové zesnulého právníka Zdeňka Altnera uvažují o ústavní stížnosti proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vrátil prakticky na začátek jejich spor se sociální demokracií. V něm jde o odměnu, kterou měl Altner inkasovat za to, že pomohl ČSSD získat zpět Lidový dům. Podle advokáta Václava Veselého považuje rodina verdikt Nejvyššího soudu za nespravedlivý.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 12:56|

Spor o Lidový dům se vrací na začátek. Nejsme dlužníci, ale věřitelé, říká ČSSD

ČSSD uspěla. Nejvyšší soud (NS) vrátil spor s dědici Zdeňka Altnera prakticky na začátek. Opět bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1. Podle rozsudku Nejvyššího soudu nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby, díky kterým strana před lety získala Lidový dům, dostatečně určité. A není jasné, jaké konkrétní právní služby Altner pro stranu udělal. Podle Altnerových dědiců je rozhodnutí NS v rozporu s ustálenou judikaturou, ČSSD se pak momentálně označuje za věřitele - a nikoliv dlužníka. Dědici Altnera argumentaci odmítli jako nefér a příští týden chtějí údajné nepravdy vyvrátit na tiskové konferenci.
7. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 13:38|
Interview ČT24

Štěch: Babiš nám bere program, má dost peněz i dar zkreslovat. Svět ale sociální demokraty potřebuje

Sociální demokracie musí po propadu v evropských volbách hledat nové tváře a razantněji se vymezovat vůči hnutí ANO, které ji podle místopředsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) připravilo o část voličů i program. Je to ale nelehký boj, přiznal Štěch v pořadu Interview ČT24.
29. 5. 2019|

ČSSD se znovu obrátila na Nejvyšší soud. Chce odložit platbu dědicům právníka Altnera

Nejvyšší soud už obdržel žádost ČSSD na další odložení platby 338 milionů korun dědicům advokáta Zdeňka Altnera. ČT to potvrdil mluvčí soudu Petr Tomíček. Ústavní soud minulý týden odklad platby, který trval přes tři roky, zrušil. Sociální demokraté podle mluvčího strany Petra Vurbse podali návrh na opětovné odložení ještě ten den. Spor mezi dnes už zemřelým advokátem Zdeňkem Altnerem a ČSSD o vyplacení honoráře trvá téměř 20 let. Právník zastupoval stranu ve sporu o Lidový dům v roce 1997.
23. 4. 2019|

Ústavní soud zrušil odklad rozsudku v kauze Altner. ČSSD o něj znovu požádá

Ústavní soud (ÚS) vyhověl dědicům právníka Zdeňka Altnera a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun. O odkladu rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud (NS), který stále řeší dovolání ČSSD. Odklad, který byl podle ústavních soudců nedostatečně odůvodněný, a tedy nepřezkoumatelný, může NS sociálním demokratům přiznat znovu. Strana o něj požádá, uvedl její předseda Jan Hamáček. Zemřelý právník Altner pracoval pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 17:34|

Dědička advokáta Altnera chce promluvit ke sjezdu ČSSD. Není k tomu důvod, vzkázal Hamáček

Veronika Altnerová, která je dědičkou zesnulého advokáta Zdeňka Altnera, chce vystoupit na březnovém sjezdu ČSSD. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček jí však vzkázal, že k tomu nevidí důvod. Altner se se stranou dlouhodobě přel o peníze, soud mu přiznal přes 300 milionů korun, v současnosti je ale spor u Nejvyššího soudu, který rozhoduje o dovolání ČSSD.
14. 2. 2019Aktualizováno14. 2. 2019, 18:42|

Stáhněte dovolání a dostanete čtyři měsíce na zaplacení, vyzvali ČSSD Altnerovi dědicové

Dědicové advokáta Zdeňka Altnera nabízejí ČSSD čtyřměsíční lhůtu k zaplacení dlužné částky, pokud strana stáhne dovolání proti rozsudku z března 2016. Soud tehdy rozhodl, že strana musí Altnerovi zaplatit téměř 338 milionů korun za zastupování strany ve sporu o Lidový dům. O návrhu na ukončení sporu informovali Patrik a Veronika Altnerovi. Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že o výzvě zatím neví, ale návrh nechá posoudit právníky strany.
18. 10. 2018|

Zemřel Zdeněk Altner. Vysoudil sociálním demokratům Lidový dům, pak s nimi válčil

Zemřel bývalý advokát Zdeněk Altner. Oznámil to jeho advokát Václav Veselý. V 90. letech pomohl Zdeněk Altner sociální demokracii získat zpět její historické sídlo Lidový dům. Kvůli odměně za své služby se potom s ČSSD léta soudil a letos na jaře mu soud přiznal 337 milionů korun.
7. 11. 2016Aktualizováno7. 11. 2016, 13:38|

Zeman měl jako svědek vypovídat v kauze Lidového domu, k soudu ale nedorazí

Prezident Miloš Zeman v pondělí kvůli časovým důvodům nedorazí k soudu, kde měl vypovídat v kauze Lidového domu. Hrad chce ve spolupráci s obvodním soudem pro Prahu 1 najít jiný termín, uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.
29. 1. 2016Aktualizováno29. 1. 2016, 13:51|