TÉMA

Průzkum pro ČT:

Průzkum pro ČT:

Za komunismu bylo líp, myslí si téměř pětina lidí. Podle čtvrtiny vládla KSČ s podporou většiny veřejnosti

Čtvrtina lidí v Česku se domnívá, že komunistická strana měla v době, kdy byla vůdčí silou československé politiky, podporu většiny společnosti. Podle necelé pětiny také byla před rokem 1989 vyšší kvalita života než dnes. Vyplývá to průzkumu agentury Median pro Českou televizi k výročí srpna 1968.
21. 8. 2018|
Průzkum pro ČT:

Největší potenciál má před volbami ANO, o deseti stranách uvažuje přes 5 procent lidí

Největší potenciál oslovit voliče v říjnových volbách má podle průzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly agentury Median a Kantar TNS, hnutí ANO. Průzkum volebního potenciálu proběhl v posledních dvou týdnech, o volbě ANO tehdy uvažovalo 35 procent oslovených lidí. Druhá byla se sedmnácti procenty ČSSD, třetí ODS. Průzkum volebního potenciálu určil i složení předvolebních debat, které bude od 15. září do 16. října vysílat Česká televize.
11. 9. 2017|
Průzkum pro ČT:

Průzkum: Češi by nejraději zavřeli evropské hranice. S uprchlíky přitom umí být solidární

Češi se k migrační krizi podle říjnového průzkumu agentury Median pro Českou televizi staví spíše odmítavě. Na evropské území by nepustilo běžence 70 % respondentů. 36 % pak zcela odmítá, aby se tuzemské úřady o část uprchlíků postaraly, spíše proti je 28 % respondentů. Na druhou stranu lidé nezapomínají ani na pomoc uprchlíkům. Například s tím, aby Česká republika část běženců ze solidarity přijala, souhlasí skoro čtyřicet procent lidí.
5. 11. 2015Aktualizováno5. 11. 2015, 21:15|
Průzkum pro ČT:

Průzkum pro ČT: 56 procent podnikatelů se bojí spuštění EET

Padesát šest procent oslovených živnostníků a podnikatelů má obavy ze zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Českou televizi. Dotázaní se bojí hlavně zvýšené administrativy, vysokých pořizovacích nákladů na nový přístroj, ale i možného zneužití posílaných dat.
1. 11. 2015Aktualizováno1. 11. 2015, 19:59|
Průzkum pro ČT:

Polovina lidí vidí jako pravděpodobné, že Rusko vyšle armádu do jiné země

Pravděpodobnost, že Rusko v příštích deseti letech vyšle armádu a obsadí Česko, je podle většiny respondentů velmi malá. V případě zemí, jako je Ukrajina nebo Gruzie, už ale tuto možnost považuje za pravděpodobnou skoro polovina z nich. Ukázal to průzkum agentury Median pro ČT. Více než polovina dotázaných se také domnívá, že v současném zpravodajství o rusko-ukrajinském konfliktu převládá propaganda z obou stran a nelze se dozvědět pravdu.
22. 8. 2015Aktualizováno22. 8. 2015, 06:00|
Průzkum pro ČT:

Vpád vojsk v roce 1968: 18 procent Čechů o tom neví

Osmnáct procent dotázaných neví, jaká významná historická událost se odehrála v Československu v roce 1968. Naopak 83 % respondentů správně uvedlo, že skončilo tzv. pražské jaro vpádem vojsk Varšavské smlouvy. Ukázal pro průzkum agentury Median pro ČT. Průzkum také zjišťoval, jaké historické období od vzniku samostatného Československa lidé považují za nejšťastnější: tady skončila 60. léta na čtvrtém místě, až za první republikou nebo současností.
21. 8. 2015Aktualizováno21. 8. 2015, 19:59|
Průzkum pro ČT:

„Jízda dragounů“ většině Čechů nevadí, vyjadřuje spojenectví s NATO

Čechům průjezd amerického konvoje nevadí. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK. Nesouhlas s vojenskou kolonou vyslovil každý pátý respondent. Informovanost o vojenské operaci je velmi vysoká – 91 lidí ze sta o chystané akci ví. Většina se domnívá, že průjezd konvoje přes území České republiky je výrazem spojenectví s NATO.
25. 3. 2015Aktualizováno25. 3. 2015, 23:05|
Průzkum pro ČT:

Hidžáb ve škole? Nám to nevadí, tvrdí většina Čechů

Dívka s muslimským hidžábem, tedy šátkem, který jí zakrývá pouze vlasy, by ve školních lavicích i veřejných prostorách nevadila až 58 procentům Čechů. K burce a nikábu už ale tak tolerantní nejsou. Vyplývá to z průzkumu o vztahu Čechů k migraci, cizincům a islámu, který pro Českou televizi vypracovala společnost Median.
3. 3. 2015Aktualizováno3. 3. 2015, 20:00|
Průzkum pro ČT:

Sankce vůči Rusku: Polovina Čechů pro, třetina proti

Praha - Třetina Čechů zastává názor, že Evropská unie neměla zavádět žádné sankce vůči Rusku kvůli jeho postupu na Ukrajině. Vyplynulo to z průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi. Zhruba čtvrtina lidí se pak domnívá, že stávající sankce jsou příliš mírné; stejný počet lidí ale zastává i názor, že jsou adekvátní. Za příliš přísné je považuje jen tři procenta lidí. EU zmrazila majetek a zakázala vstup na své území zhruba pěti desítkám lidí z Ruska i Krymu.
1. 6. 2014Aktualizováno1. 6. 2014, 16:20|
Průzkum pro ČT:

Rozumná hranice prokazování majetku je podle Zemana 20 milionů

Praha – Hranice pro důslednou kontrolu původu majetku a příjmů by podle prezidenta Miloše Zemana neměla být příliš malá. V takovém případě prý bude zákon znehodnocen a sloužit k „otravování“ lidí, kteří například vlastní auto a dům či větší byt. Rozumná míra je podle Zemana kolem 20 milionů korun. Rozhodovat ve věci tzv. institutu pro prokazování původu majetku a příjmů by dle názoru prezidenta měly finanční úřady, nikoliv soudy. Prezidentovi se také nelíbí, že nenalezl zmíněný zákon v programovém prohlášení vlády.
1. 6. 2014Aktualizováno1. 6. 2014, 13:30|
Průzkum pro ČT:

Nedůvěřiví Češi nejvíce věří hnutí ANO

Praha – Nejen nejpočetnější, ale také nejstabilnější voličskou základnu ze všech českých politických stran má hnutí ANO, zjistil výzkum agentury TNS Aisa. Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly tento týden, vyhrálo by je hnutí celkem suverénně se ziskem 27 % hlasů. Současné vládní koalici ale většina Čechů nevěří, většina dotázaných včetně voličů koaličních stran také hodnotí současnou politickou situaci jako špatnou. Jen pět procent voličů vládních stran do nich dnes vkládá plnou důvěru.
6. 4. 2014Aktualizováno6. 4. 2014, 19:03|
Průzkum pro ČT:

Exkluzivní průzkum pro ČT byl přesný, určil strany postupující do sněmovny

Praha – Poslední týden před volbami si Česká televize nechala udělat pro své vnitřní potřeby poslední, šestou vlnu exkluzivního průzkumu společnosti TNS Aisa, jehož výstupem je volební model. Výzkum přesně předpověděl sedm politických subjektů, které zasednou v poslaneckých lavicích. Z průzkumu vyplynulo i to, že pro Stranu práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) zůstanou dveře sněmovny zavřené.
26. 10. 2013Aktualizováno26. 10. 2013, 16:29|
Průzkum pro ČT:

Průzkum pro ČT: ČSSD drží vedení, ANO a komunisté se dělí o druhé místo

Praha – Pokud by se volby do sněmovny konaly právě teď, vyhrála by je, stejně jako podle všech předchozích sociologických průzkumů ČT, s výrazným náskokem sociální demokracie. Mnohem méně už je ale situace jistá na dalších příčkách: hnutí ANO, které v minulé vlně výzkumu mělo druhý největší počet podporovatelů, se nyní se shodnými 12,5 procenty hlasů dělí o druhou příčku s KSČM. Na záda jim dýchá TOP 09, která si po předchozím trvalém propadu polepšila a momentálně má šanci na zisk hlasů od jedenácti procent voličů. Vyplývá to ze čtvrté vlny exkluzivního průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi. Kromě těchto stran by se teď do sněmovny dostali i občanští demokraté, KDU-ČSL a těsně i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.
13. 10. 2013Aktualizováno13. 10. 2013, 12:54|
Průzkum pro ČT:

Průzkum: Češi rozhodovali mezi menším zlem a lepším prezidentem

Praha - Podle exkluzivního průzkumu pro ČT, který provedla agentura STEM/MARK, si voliči Miloše Zemana vybrali nejčastěji proto, že ho pokládají za „menší zlo“. Schwarzenberga zase volili lidé, protože jsou přesvědčeni, že bude lepší prezident. Zatímco na Zemanovi jeho voliči oceňují především jeho češství, u Schwarzenbergových voličů je to schopnost jejich kandidáta reprezentovat Česko v zahraničí.
26. 1. 2013Aktualizováno26. 1. 2013, 15:06|
Průzkum pro ČT:

Volební účast se dostala nad 60 procent, průzkum pro ČT očekával vyšší

Praha - Až 65 procent oprávněných voličů deklarovalo před prezidentskými volbami podle sociologického průzkumu agentury STEM/MARK pro ČT, že půjdou k volbám. Navíc dalších 23 procent respondentů o účasti v historicky první prezidentské volbě uvažovalo. Velká deklarovaná účast se tak shoduje s tím, co v průběhu voleb pocítili i volební komisaři - podle odhadů dvě hodiny před uzavřením volebních místností účast překročila 50 procent. Ochotu jít volit projevovali hlavně lidé s větším vzděláním, lidé starší a obyvatelé velkých měst.
12. 1. 2013Aktualizováno12. 1. 2013, 14:56|
Průzkum pro ČT:

Průzkum SC&C pro ČT: Stávku podporuje 51 procent Čechů

Praha - Naprosto nepřijatelné jsou vládní reformy pro 51 procent lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi uskutečněného v minulých dvou dnech. Tato skupina dotázaných je toho názoru, že stávka být musí. Dalších 23 procent sice se stávkou nesouhlasí, nicméně vládní reformy jsou pro ně rovněž nepřijatelné. Ještě důraznější prostředek nesouhlasu, což je stávka generální, by podpořilo 26 procent dotázaných. Viníkem je podle více než poloviny Čechů vláda. Celkem však se stávkou více či méně souhlasí 70 procent lidí. Celkově počet Čechů, kteří podporují stávku jako formu protestu proti vládě, oproti loňsku mírně stoupl. Většina zároveň dodává, že možné zastavení dopravy nijak nezasáhne do jejich života.
12. 6. 2011Aktualizováno12. 6. 2011, 20:05|