TÉMA

Vedra v Česku

Počasí

Vláda vedra skončí, vytlačí ho bouřky. Přívalové deště budou nejprudší na jihu republiky

V sobotu vystřídají vedro silné bouřky. Na jihu republiky může napršet až 70 milimetrů, upozornili meteorologové. Byť v neděli již déšť zeslábne, vydrží bouřlivé počasí po celý víkend, zřejmě i na počátku nového týdne. Pátek přitom ještě nabízí docela opačný obrázek. Končí vlna vedra, teploty by na západě Čech mohly znovu atakovat i pětatřicítku a ve zbytku země většinou překročí třicítku.
26. 7. 2019Aktualizováno26. 7. 2019, 14:01|
Počasí

Tak teplo 25. července ještě nebylo ve dvou třetinách republiky. Nejvíce zřejmě naměřili v Mokošíně

Až dvě desetiny nad 37 stupni se zastavil teploměr na meteorologické stanici ve východočeském Mokošíně, byť podle meteorologického ústavu je údaj neověřený. V celých Čechách nebyly výjimkou teploty přesahující 36 stupňů – tak vysoko se dostaly v Ústí nad Labem, Praze i Plzni. Teplotní rekordy pro 25. červenec padly podle Českého hydrometeorologického ústavu na dvou třetinách stanic, které měří déle než 30 let. Vedro přispělo i ke smogové situaci. Meteorologové ji vyhlásili v Ústeckém kraji, kde naměřili vysokou koncentraci přízemního ozonu.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 19:55|
Počasí

Vzhůru k pětatřicítce. Teploty rychle porostou, větší ochlazení přijde až v příštím týdnu

Meteorologická výstraha na vysoké teploty zahájila období, kdy budou teplotní maxima pravidelně stoupat nad 30 stupňů. Od středy může být i 35 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav prozatím vydal výstrahu pro Čechy a jihozápad Moravy, platí do odvolání.
23. 7. 2019|

Kropení žáků rozprašovačem i vyhlašování „vedřin“. Školy musí řešit vysoké teploty ve třídách

Na některých školách žáky kropí rozprašovačem, jinde instalují větráky nebo vyhlašují „vedřiny“, během kterých je zkrácená výuka. Školy se tak snaží vypořádat s vysokými teplotami. Někde ve třídách žáci kvůli vedru dokonce kolabují.
21. 6. 2019|

Horské pastviny jsou vyschlé, chovatelé proto stahují dobytek. Jenže jim kvůli tomu hrozí ztráta dotace

Zemědělci předčasně stahují dobytek z horských a podhorských pastvin. Louky jsou kvůli suchu holé a dobytek z nich utíká. Jeho chovatelé tak činí i přesto, že jim hrozí ztráta dotací. Podle nařízení vlády na ně mají nárok, pokud zůstanou zvířata venku do konce září. Situaci chce zvrátit Agrární komora, která začala jednat s ministrem zemědělství o změně pravidel.
26. 8. 2018|

V Čechách chladno, na Moravě vedro a prudké bouřky. Studená fronta dělí republiku, po víkendu se zase oteplí

Na Moravě a ve Slezsku hrozí i v pátek silné bouřky, zároveň ještě na jižní a střední Moravě platí výstraha meteorologů kvůli vysokým teplotám. Denní maxima sice budou výrazně vyšší než v Čechách, ale teploty už nebudou šplhat tak vysoko, jako v minulých dnech. Podobné to bude i o víkendu, i když na přelomu týdne se ještě teploty vrátí nad 30 stupňů.
10. 8. 2018Aktualizováno10. 8. 2018, 12:58|
Počasí

Slunce je k nezastavení. Po mírném ochlazení teploty vzrostou až na 38 stupňů

V neděli večer vypršela platnost poslední meteorologické výstrahy vydané kvůli vysokým teplotám. Přesto ještě doba extrémních veder neskončila, i když by to počátek nového týdne mohl naznačovat. Po pondělí, kdy by ještě neměly teploty vystoupat vysoko nad třicet stupňů Celsia, přijdou dny, kdy meteorologové očekávají až 38stupňová vedra. Konec týdne ale přinese další ochlazení.
6. 8. 2018Aktualizováno6. 8. 2018, 12:23|

Tragédie připomínají základní pravidla koupání. Nespouštět děti z očí a nepřeceňovat se

Koupaliště zažívají v nynějším teplém počasí velký nápor. Vodní záchranáři o to důrazněji apelují na všechny koupající, aby dodržovali zásady bezpečnosti. V prvé řadě by měli lidé dávat bedlivý pozor na děti-neplavce a nespoléhat ani na pomůcky, jako jsou kruhy. Neměli by ale ani přeceňovat své schopnosti. Jen za poslední tři dny se v Česku staly tři tragédie: Zahynuly dvě děti v jezeře Lhota. Dvaatřicetiletý muž se utopil v zatopeném lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. A shodou okolností také na Příbramsku, v Novém rybníku, se v sobotu odpoledne utopil osmatřicetiletý muž.
4. 8. 2018|
Počasí

V sobotu bylo přes 37 stupňů, v Čechách pak vystřídaly vedra silné bouřky

Vedra v sobotu večer polevila, ale v Čechách je vystřídaly silné bouřky. Meteorologové varují před kroupami, hrozí i rozvodnění malých toků. Ochlazení, které s bouřkami přichází, vydrží i v neděli – leckde by ani nemuselo být více než 30 stupňů.
4. 8. 2018Aktualizováno4. 8. 2018, 20:17|

Potok v Českém Švýcarsku vyschl. Podle strážců parku vodu asi někdo „krade“

Z Brtnického potoka v Českém Švýcarsku mizí voda. I přes panující sucho se správa národního parku domnívá, že příčina není zcela přirozená. V době, kdy se obvykle zalévá na zahrádkách, je totiž vody méně, ale poté jí zase trochu přibývá. V úvahu tak připadá možnost, že vodu neoprávněně odvádí některý z místních chalupářů, který nerespektuje vyhlášený zákaz čerpání povrchových vod.
4. 8. 2018|

Česká suchá republika by měla zvlhnout. Vládní strategie slibuje zajistit vodu v řekách i pod zemí

Teplota vysoce přesahující 30 stupňů Celsia, nebezpečí požárů a především velké sucho je problém, kterým se musí zabývat politici – nejen akutně, ale i dlouhodobě. Starostové řady obcí už vyhlásili zákazy napouštění bazénů či zalévání vodou z vodovodu, hejtmani zase sčítají škody a uvažují, že požádají o pomoc vládu. Ta by také měla dostat na stůl návrh na systémová opatření, která by umožnila na sucho účinněji reagovat. Ministerstvo životního prostředí chce připravit stavbu nových přehrad i hledat způsob, jak zvýšit zásoby podzemní vody.
3. 8. 2018Aktualizováno3. 8. 2018, 22:21|
Vedra v Česku

Noční vedra ruší spánek. Trochu pomůže zastínit pokoj a nepít alkohol

Tropické dny se střídají s tropickými nocemi. Kdo touží po zchlazení, nenajde útěchu ani po západu slunce – teploty zůstávají vysoko nad 20 stupni Celsia. Tak teplé noci nejsou nepříjemné pouze pocitově, ale skutečně narušují spánek, lidé jsou potom ve dne unavení a neodpočatí. Situaci navíc jen zhoršuje večerní popíjení. Alkohol ve vedru ale experti nedoporučují obecně – zejména proto, že i přes pocit osvěžení člověka vysouší.
1. 8. 2018|
Vedra v Česku

Poprvé za deset let řešili hasiči v létě víc jak pět tisíc požárů

Uplynulý červenec a srpen byly pro hasiče nejhorší za nejméně deset let. Museli vyjíždět k více než pěti tisícům požárů, což meziročně představuje výrazný nárůst. Poslední srpnový víkend přitom přináší opět vysoké teploty kolem 35 stupňů Celsia, které mohou statistiky dál zvednout. Pro jihozápadní území platí výstraha na nebezpečí požárů.
30. 8. 2015Aktualizováno30. 8. 2015, 11:07|
Vedra v Česku

Vodní elektrárny na suchu: Majitelé přicházejí o zisky

Letošní nadprůměrné horké letní teploty zapříčinily extrémné nedostatek v českých řekách. Majitelé vodních elektráren kvůli tomu přichází o zisky a od července odstavují generátory. Ačkoliv i ČEZ má na svých vodních elektrárnách sotva poloviční výkon, sucha dopadají hlavně na drobné podnikatele. Ti jsou na elektřině z vodních zdrojů závislí. Někteří postavili výrobu, jiní žijí z rezerv.
29. 8. 2015Aktualizováno29. 8. 2015, 09:00|
Vedra v Česku

Konec týdne přinese tropy. Oteplí se až na 35 stupňů

Klimatizace čeká další práce. Poslední prázdninový týden vstupuje do své druhé půlky a přinese s sebou znatelné oteplení. Není vyloučené, že k předchozím rekordním tropickým dnům přibudou další. Teploty by se měly vyšplhat až k 35 stupňům.
26. 8. 2015Aktualizováno26. 8. 2015, 08:30|
Vedra v Česku

Za tři dny naprší, co nenapršelo za měsíc. Voda může dělat problémy

Výstrahu kvůli vydatným dešťům, které mohou zatopit sklepy a nízko položená místa či podemlít silnice, vydal Český hydrometeorologický ústav. Nová výstraha se týká většiny území Čech, celé Vysočiny a také Jihomoravského kraje. Během tří dnů by mělo napršet tolik, co obvykle naprší za měsíc, ovšem za poslední měsíc nenapršelo. V noci na středu by mohly některé hladiny vystoupat i na povodňový stupeň. Jak ale meteorologové zdůrazňují, vzestupy hladin by neměly být vysoké. Vydatný déšť ovšem také znamená, že již nehrozí požáry.
17. 8. 2015Aktualizováno17. 8. 2015, 17:55|
Vedra v Česku

Česko zažilo poslední žhavý den. Přijdou bouřky, v pondělí i trvalejší déšť

Mimořádně horké a suché léto graduje s teplotami těsně pod čtyřicítkou. S naměřenými 35,7 stupni neodolal ani klementinský rekord z 50. let. Už v noci na sobotu má ale na české území od západu vstoupit studená fronta, která přinese nejprve bouřky a přeháňky – a po víkendu i kýžený trvalejší déšť.
14. 8. 2015Aktualizováno14. 8. 2015, 23:19|

Vedro odkládá operace. Hůř se hojí rány, na pokojích nejsou klimatizace

Velmi teplé počasí dá zabrat zdravému člověku, mnohem hůř ho ale snáší pacient. V nemocnici může být v těchto dnech hodně nepříjemně.  V řadě případů se tak doktoři setkávají s tím, že pokud se nejedná o naléhavý zákrok, žádají pacienti odložení výkonu operace. Nadměrná teplota navíc škodí při hojení ran.
14. 8. 2015Aktualizováno14. 8. 2015, 20:15|
Vedra v Česku

Liberecko trápí nedostatek pitné vody. Vysychají studny i vodojemy

Obce na Liberecku mají problémy s pitnou vodou. Vysychají nejen studny, poloprázdné jsou taky vodojemy, které Vodohospodářské společnosti doplňují pomocí cisteren. Světlá pod Ještědem má tři obecní vodojemy a jeden téměř vyschl. Několik domácností v Hořeních Pasekách zůstalo bez vody úplně. Obecní vodojem teď doplňují Severočeské vodovody a kanalizace. Nejhůře jsou na tom ale lidé odkázaní pouze na vlastní studnu. Na Liberecku naposledy vydatně pršelo 27. července. Vysvobození přijde o víkendu, kdy se podle meteorologů konečně zatáhne.
14. 8. 2015Aktualizováno14. 8. 2015, 20:15|
Vedra v Česku

V Louňovicích u Prahy hořel les, hasiči oheň zkrotili

V Louňovicích u Prahy ve směru na Vyžlovku v pátek dopoledne vypukl požár lesa v rozsahu asi 100 krát 80 metrů. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Už půl hodinu po poledni se jim však požár podařilo dostat pod kontrolu.
14. 8. 2015Aktualizováno14. 8. 2015, 12:58|
Vedra v Česku

Česko na suchu: Bez vody jsou zahrady i řeky

Většinu republiky trápí sucho. Scénář je všude stejný: spálená tráva, rozpraskaná zem a vyprahlé zahrady. Zahrádkáři mají starosti s uchráněním květin, vinaři se bojí o letošní úrodu a ztráty už počítají i v profesionálních zahradnictvích. Sucho se podepsalo také na vyschlých korytech řek, které mají minimální průtok vody. Mírné zlepšení teplot by mohlo přijít o víkendu.
13. 8. 2015Aktualizováno13. 8. 2015, 20:09|
Vedra v Česku

Tropy se (zatím) neloučí. V pátek teploty přesáhnou 38 stupňů

Páteční teploty podle výstrahy meteorologů překročí 38 stupňů Celsia. Výstraha před vysokými teplotami platí pro střední Čechy a sever republiky. Extrémní horko v Čechách vystřídá ochlazení, se kterým o víkendu přijdou bouřky. Na Moravě a ve Slezsku bude ale v sobotu ještě 37 stupňů.
13. 8. 2015Aktualizováno13. 8. 2015, 13:50|
Vedra v Česku

Sucho trápí zemědělce. Bude málo chmele, kukuřice i brambor

Extrémní teploty a sucho ovlivní výnosy zemědělců. Škody podle nich půjdou do stovek milionů. Zatímco u obilovin jsou výnosy průměrné až velmi dobré, řadu dalších plodin počasí silně poznamená. Podle prezidenta agrární komory Miroslava Tomana bude oproti loňsku asi o třicet procent méně chmele, výnosy cukrovky budou nižší až o dvacet pět procent, u kukuřice klesnou v některých krajích až o padesát procent. Slabá bude úroda brambor, ovoce, zeleniny. Mnohde není kde pást ani napájet skot.
12. 8. 2015Aktualizováno12. 8. 2015, 22:35|
Vedra v Česku

Hořela skládka u Budějovic, nebezpečí ze škodlivých látek už nehrozí

Nelegální skládka začala hořet u obce Hůry u Českých Budějovic v úterý večer. Hasičům se již podařilo požár uhasit, ale na místě stále zasahují. Lidé v okolí se už nemusí obávat škodlivých látek, které mohl požár uvolnit do ovzduší. S dalšími požáry bojovali požárnici třeba na Náchodsku, Sokolovsku nebo poblíž Pětihost u Prahy.
12. 8. 2015Aktualizováno12. 8. 2015, 18:41|