Matice slovenská si připomíná 160 let od vzniku. Pnutí Bratislavy a Budapešti je opět živé

Události: Výročí Matice slovenské (zdroj: ČT24)

Od založení Matice slovenské, prvního spolku Slováků v habsburské monarchii, uplynulo v těchto dnech 160 let. Sdružení stálo u zrodu moderního Slovenska, ale i napjatých vztahů s Budapeští. Spor oživily nedávné výroky maďarského premiéra, když označil Slovensko za odtržené území. V Martině, místě založení spolku, natáčel zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Matice slovenská vznikala po vzoru té české. „Je třeba zdůraznit, že Matice slovenská je ze současných matic ta největší, kontinuálně nejdéle působící,“ řekl její předseda Marián Gešper. 

Kněz František Fuga se z povědomí Slováků téměř vytratil, ale jeho odkaz znají všichni. Stojí totiž za pozdější slovenskou vlajkou. S drobnými rozdíly ji navrhl v 80. letech minulého století pro přistěhovalce v Kanadě. „Pod touto vlajkou byli Slováci rozlišitelní v provincii Hamilton i v Severní Americe,“ řekl k tomu synovec Fugy Ján Cupák. 

Na protest proti tlaku Budapešti

Odlišit se v rámci Uherska však bylo pro Slováky mnohem těžší. Matice vznikla na protest proti tlaku Budapešti. Ta odmítla slovenské ambice a činnost spolku po pár letech zakázala.

Opět fungovat začala Matice slovenská až po konci první světové války. Ve dnech, kdy si Matice slovenská připomíná 160. výročí, Budapešť opět připomněla citlivé téma – nostalgii po někdejším Velkém Uhersku – zaniklém v rámci poválečných dohod.

Poprask kolem šály

Před rokem to byla šála s historickou mapou Uher i se začleněným Slovenskem. Nedávno pak maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval Maďary za slabé zastoupení ve slovenském parlamentu. „Je potřeba více, pokud chce někdo pracovat pro vlast na odtržených územích,“ řekl Orbán. 

Jeho slova vyvolala kritiku napříč slovenskou politikou. Ministerstvo zahraničí žádalo vysvětlení i od velvyslance. „Maďarský stát je právním nástupcem, podobně jako tehdejší Československo, takže nemohou dnes Maďaři tvrdit, že se jim něco odtrhlo,“ řekl k tomu Gešper.

Ještě v roce 2006 volil promaďarskou koalici na Slovensku každý desátý. Od minulých voleb ale komunita nemá v parlamentu zastoupení, poprvé za třicet let. Maďarsko-slovenské pnutí je přitom opět živé, současné téma.