O stažení ruských jednotek z Podněstří chce jednat Moldavsko, ale Kreml to odmítá

Události: Vyjednávání o Podněstří (zdroj: ČT24)

Moldavsko chce jednat o stažení ruských vojáků ze svého území v Podněstří, kde žije asi 350 tisíc obyvatel. Jde o oblast velkou jako Zlínský kraj, která formálně patří Moldavsku, ale okupuje ji Rusko. Podle vládních představitelů se Podněstří stává centrem provokací proruských sil, které usilují o převrat v celé zemi.

„I když je Podněstří oficiálně součástí Moldavska, musí každý, kdo tam jede, projít speciální hraniční kontrolou,“ přiblížil z místa reportér ČT Jiří Hynek. Se štábem do oblasti přijel jako turista, ale ruští vojáci je zastavili hned za hranicemi regionu. Po kontrole dokladů jim prohlédli i zavazadlový prostor.

Na silnici vedoucí do hlavního města Podněstří Tiraspolu jsou na řadě míst zátarasy. V oblasti má Rusko zhruba sedmnáct set vojáků a také muniční sklad.

„V Podněstří jsou bohužel stále ruské jednotky. Moldavsko je opakovaně vyzývá, aby odešly,“ poznamenal místopředseda moldavského parlamentu Mihai Popsoi. Moskva oblast kontroluje od roku 1990. Část ruských vojáků patří k mírovým silám, většina tam ale pobývá bez souhlasu moldavské vlády.

Protivládní demonstrace

Podle moldavských tajných služeb podporují Rusové přes své lidi v Podněstří hybridní útoky na současnou proevropskou vládu v Kišiněvě, hlavním městě Moldavska. Mají se podílet i na organizování protivládních demonstrací zaměřených proti EU nebo pomoci Ukrajině.

Podle předsedy Evropského institutu Moldavska Iuliana Grozy existují síly, které se snaží strhnout protesty k násilným akcím. 

Události v Podněstří komentovala i moldavská prezidentka Maia Sanduová. „V Podněstří panuje napětí a některé síly mají zájem na destabilizaci situace,“ poznamenala.

Rusko o situaci v Podněstří vyjednávat odmítá, Vladimir Putin naopak zhruba před měsícem odvolal dekret, který částečně podporoval suverenitu Moldavska při řešení budoucnosti regionu.