V Polsku rostou ceny potravin, meziročně zdražily o dvacet procent

Události: V Polsku rostou ceny potravin (zdroj: ČT24)

V Polsku rekordně zdražují potraviny, v průměru meziročně o pětinu. Vysoké ceny v obchodech táhnou také růst celkové inflace. Polská vláda marně hledá recept na její zkrocení. Cenová hladina v únoru meziročně vzrostla o 18,4 procenta, čili nejvíc od roku 1996.

Polská ekonomika poslední roky dosahovala značných úspěchů, ale v populaci postupně roste nespokojenost. Meziroční inflace v únoru vykázala nejvyšší nárůst za posledních 26 let. „Například elektřina a taky vytápění plynem. V tom je asi největší rozdíl. Je těžké zaplatit všechny účty,“ řekla studentka z Varšavy Kinga.

Nejen účty za energie, ale i ostatní služby zdražily, v průměru o patnáct procent oproti minulému únoru. Ještě více, průměrně asi o pětinu, vzrostly ceny nealkoholických nápojů a potravin. „Například rajčata. Teď stojí asi dvacet zlotých (sto korun) za kilo. Normální cena byla kolem dvanácti zlotých,“ sděluje produktový specialista Patryk.

Polské vládě se nedaří zdražování zkrotit ani sérií nákladných protiinflačních opatření. Až do července platí nulové DPH na základní potraviny, které státní rozpočet vyjde v přepočtu asi na čtyřicet miliard korun.

Opatření inflaci pouze zpomalí

„Samozřejmě že to lidem velmi pomáhá. Pravděpodobně to snižuje inflaci o dva až tři procentní body. Není to ale boj s inflací. Je to jen snížení bolesti. Jednou musíme ten dluh zaplatit,“ upozornil Witold Orlowski, ekonom z Akademie Finansów i Biznesu Vistula.

Růst míry inflace předčil očekávání expertů. Polská centrální banka zatím nebude reagovat, drží základní úrokovou sazbu na 6,75 procenta. Ústy svého guvernéra ujišťuje, že další měsíce se tempo zdražování zpomalí.

Centrální banka počítá za celý letošní rok s průměrnou inflací kolem dvanácti procent, v roce příštím by se pak ceny měly zvednout o šest procent. Blíže k hodnotám známým před vypuknutím války na Ukrajině se podle predikcí inflace dostane v roce 2025, uzavřel zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.