Krize je zažehnána, řekl Heger. Slovenská vláda a lékařské odbory dospěly k dohodě

Slovenská vláda dospěla s lékařským odborovým svazem (LOZ) k dohodě ohledně splnění jeho požadavků, včetně zvýšení platů lékařů. Oznámili to premiér Eduard Heger a šéf LOZ Peter Visolajský. Kvůli sporu více než 2100 lékařů v zemi už dříve hromadně podalo výpovědi a jejich výpovědní lhůta by vypršela už příští týden. Na hrozící odchod tohoto počtu lékařů se nemocnice začaly připravovat i tím, že ohlásily rušení plánovaných operací.

„Krize je zažehnána. Nečeká nás kolaps nemocnic a pacient se nemusí obávat, že se nedočká pomoci. Našli jsme dohodu i na osmém bodu memoranda, který se věnuje platové otázce. Je to největší kompromis, jakého jsme mohli dosáhnout,“ řekl Heger po sobotním jednání se zástupci LOZ.

„Největší problém slovenského zdravotnictví je nedostatek personálu. Věřím, že dnes (v sobotu) jsme začali tento největší problém řešit,“ uvedl Visolajský na společné tiskové konferenci s Hegerem. Po zapracování dohody s vládou do pracovních smluv budou podle něj výpovědi lékařů zrušeny do začátku prosince.

Visolajský vybídl slovenské lékaře, kteří pracují v cizině, aby se vrátili do vlasti. Zároveň se vyslovil pro to, aby plánované operace v nemocnicích byly vykonány podle plánu. Zdravotnická zařízení totiž kvůli výpovědím lékařů ohlásila v uplynulých dnech rušení zákroků, které nejsou neodkladné.

Posledním sporným bodem z celkově osmi požadavků LOZ na zlepšení slovenského zdravotnictví byla otázka platů. Ze svých dřívějších pozic v této záležitosti ustoupila jak vláda, tak odbory.

Podle Hegera plat lékaře s atestací dosáhne od příštího roku 2,5násobku průměrné mzdy v zemi a k tomu se zvýší o 2,5 procenta průměrné mzdy za každý rok praxe. Od roku 2025 bude tento bonus tři procenta. Neatestovaný lékař bude vydělávat 1,5násobek průměrné mzdy zvýšený o 1,5 procenta průměrné mzdy za každý rok praxe. Průměrná mzda na Slovensku loni dosáhla 1211 eur (podle aktuálního kurzu 29 550 korun).

Odliv zdravotníků do zahraničí

LOZ požadovala také zvýšení počtu lékařů a sester v nemocnicích, zajištění dostatku peněz pro nemocnice od zdravotních pojišťoven či podporu lékařských fakult v souvislosti se vzděláváním budoucích lékařů. Část dohody vlády a LOZ musí změnou příslušných zákonů schválit parlament.

Slovenský premiér požádal tento týden své kolegy z České republiky, Polska a Maďarska o pomoc, pokud by jeho země potřebovala lékaře. Učinil tak v době, kdy vláda a odbory opakovaně nenašly shodu na řešení požadavků LOZ.

Slovenské zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotnického personálu. Mnoho lékařů a zdravotních sester v minulosti odešlo pracovat do zahraničí, včetně České republiky. Slovenský parlament už v říjnu schválil zvýšení platů lékařů a zdravotních sester od příštího roku tak, aby zohledňovaly i délku praxe. Po nejnovější dohodě vlády s LOZ dostanou lékaři přidáno ještě více.

Slovenští lékaři hromadně podávali výpovědi už v roce 2011. Krok tehdy ochromil na Slovensku provoz nemocnic, tehdejší kabinet pak platovým požadavkům lékařů částečně vyhověl.