Ruské zemědělství trápí nedostatek pracovních sil. Za mobilizované není náhrada

Události: Ruské zemědělství trápí nedostatek pracovníků (zdroj: ČT24)

Ruští zemědělci hlásí problémy. Letošní úrodu podle tamních úřadů ovlivnilo špatné počasí i západní sankce, které způsobily nedostatek náhradních dílů. Na konci září navíc toto odvětví postihla i mobilizace, narukovat musely desetitisíce pracovníků v zemědělství. Rusko a Ukrajina dodávají na světový trh zhruba třicet procent pšenice.

Prodejnu značkových sýrů vybudoval v roce 2014 po ilegální ruské anexi Krymu a po zavedení prvních protiruských sankcí Oleg Sirota. Využil uvolněného místa na trhu, kdy z pultů zmizely italské, francouzské nebo české sýry. A dokázal je nahradit. Ruský útok na Ukrajinu a další restrikce znamenají pro jeho podnik ještě větší odbyt.

„Od konce ledna do dnešního dne se náš obrat zvýšil 1,5krát, tedy přesněji od zahájení speciální vojenské operace (kremelské označení pro invazi na Ukrajinu, pozn. red.). Předtím se prodávaly měsíčně sýry za dva miliony , teď už za tři miliony euro,“ prohlásil Sirota, majitel sýrárny v Istře.

I tuto firmu personálně výrazně oslabila mobilizace. Dobrovolně na Ukrajinu odešli bojovat tři Sirotovi zaměstnanci, dalších devět narukovat muselo.

Sýrárna Olega Siroty v Istře se potýká s nedostatkem personálu
Zdroj: ČT24

Mužská síla schází

„Je to problém, protože odešli hlavně mechanizátoři, kteří pracují na traktorech a další těžké technice. Tyto lidi armáda chce, protože jsou to hotoví řidiči tanků a obrněných transportérů,“ domnívá se Sirota.

Mezi devíti odvedenými rezervisty z této ruské sýrárny byl i kolega prodavačky Nurgul Kalivajevové.

„Samozřejmě nám chybí mužská síla. Je to teď pro nás těžší, protože mobilizovali našeho jediného mužského kolegu,“ přibližuje prodavačka. Zatím za něj marně hledají náhradu, a mají tak víc práce.

„Pracovní dny našeho kolegy Andreje jsme si rozdělily mezi sebe. Navýšení směn je znát,“ doplnila Kalivajevová.

Vesnice jsou vylidněné, náhradu nelze sehnat

Přímo katastrofou pro zemědělství v Rusku nazval nucený odchod desítek tisíců mužů z ruského venkova prezident obilnářské unie Arkadij Zločevskyj. Ve vylidněných vesnicích za ně nejde sehnat náhradu.

„Jeden z členů našeho svazu měl ve své firmě tři mechanizátory-kombajnéry na sklizeň. Dva mu odvedli. Zůstal pouze jeden. Kým ty dva nahradí? Nemá kým. Nikdo tam není,“ upozorňuje Zločevskyj.

Už před vyhlášením mobilizace ruské ministerstvo zemědělství oznámilo, že kvůli nižší úrodě bude muset omezit vývoz obilí ze země. Na jeho dodávkách jsou přitom závislé chudší země v Africe a na Blízkém východě.