Evakuace z Donbasu pokračuje. Úřady chtějí chránit civilisty před boji i blížící se zimou

Doněcká oblast je jednou z oblastí nejvíce zasažených ruskou invazí na Ukrajinu. Celá města jsou tam zničená intenzivní dělostřeleckou palbou a životy civilistů jsou v neustálém ohrožení. Na konci července proto vyhlásily ukrajinské úřady nucenou evakuaci zbývajících obyvatel. Chtějí je uchránit před probíhajícími boji i nadcházející zimou. I navzdory tomu ale na východě země zůstávají tisíce lidí.

Rusko má nyní pod kontrolou přibližně 78 procent Donbasu a boje zde neustávají. Okupantská armáda sice postupuje pomaleji než na začátku války, o to více ale zapojila do bojů dělostřelectvo. Nejvíce zasažené jsou v současnosti vesnice Pisky a město Adijivka, ukrajinské pozice jsou zde pod prakticky nepřetržitou dělostřeleckou palbou.

V Kyjevem kontrolované části Doněcké oblasti nadále stále zůstává přibližně 350 tisíc lidí – tedy zhruba pětina toho, co před válkou. Každý den taky na doporučení úřadů opustí oblast šest až sedm set lidí, pro ty, kteří zůstali, ale často nejsou motivací k odjezdu přibližující se boje ani selhávající infrastruktura.

Někteří z nich se obávají materiálního strádání. Problém pro ně může být sehnat na západě země práci nebo zaplatit nájem. Povinná evakuace sice probíhá už více než dva týdny, Ukrajinci ale mají možnost ji písemnou formou odmítnout, a mnozí se tak rozhodli zůstat. V takovém případě ovšem musí podepsat prohlášení o tom, že rozumí následkům svého rozhodnutí a jsou zodpovědní za své zdraví.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková minulý týden přislíbila, že lidé přicházející z měst v blízkosti frontové linie budou mít ve zbytku země právo na ubytování zdarma a sociální zajištění. Úřady chtějí podle ní do zimy z Doněcké oblasti evakuovat ještě dvě stě tisíc lidí.

Vereščuková také řekla, že nucená evakuace, která nyní probíhá v Doněcké a Luhanské oblasti, se může v budoucnu rozšířit i do dalších regionů, pokud se situace v nich ještě zhorší.

Bez plynu, elektřiny a vody

Kromě probíhajících bojů se úřady obávají i chladného počasí. Kvůli zničenému přívodu plynu si totiž řada lidí nebude mít jak zatopit. Plynovod, který má oblast zásobovat, je totiž na hranici s Charkovskou oblastí přerušen. Poškozená část se navíc nachází v zóně aktivních bojů. Řadě domácností navíc chybí i elektřina a tekoucí voda; mnozí místní jsou tak zcela závislí na humanitární pomoci.

Největší nebezpečí představuje nedostatečné zásobování pro děti, kterých je ve válečné oblasti na východě země na 52 tisíc. Vereščuková proto apelovala hlavně na jejich včasnou evakuaci. „Nemůžete je v zimě vystavit smrtelnému nebezpečí bez topení a světla,“ řekla. Policie podle nařízení může dítě z oblasti odvézt, pokud s tím souhlasí alespoň jeden z rodičů. 

Civilisté ve válečné oblasti navíc podle starosty Krematorsku Oleksandra Hončarenka komplikují obranu měst. „Pro naši armádu je těžké bránit město, když tu máme hodně civilních obyvatel,“ vysvětluje.  Rozhodnutí k evakuaci má podle New York Times také uvolnit kapacity armády a záchranářů pro nadcházející boje v oblasti. 

V Doněcké oblasti v posledních dnech Ukrajinci i Rusové hlásí těžké boje. Její dobytí je jedním z deklarovaných cílů ruské invaze na Ukrajinu. Britské ministerstvo obrany navíc v pondělí na Twitteru upozornilo, že Rusko je pravděpodobně v pokročilé fázi plánování referenda o připojení separatistické Doněcké lidové republiky.