Jižní Korea vyslala k Měsíci svoji první sondu. Má zkoumat místa pro přistání

Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala první jihokorejská sonda, která míří k Měsíci. Podle světových agentur ji vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX a k cíli má dorazit v prosinci. Její mise je prvním krokem Jižní Koreje v průzkumu Měsíce. Družice poháněná solární energií se bude pohybovat kolem Měsíce, kde bude přinejmenším rok shromažďovat různá data a zkoumat místa pro budoucí přistání, napsala agentura AP.

Pokud bude sonda úspěšná, připojí se k těm ze Spojených států a Indie, které už kolem Měsíce operují, a k čínskému stroji, jenž zkoumá odvrácenou stranu Měsíce, podotkla AP. Nové lunární mise podle ní ještě letos nebo příští rok plánují rovněž Indie, Rusko a Japonsko a soukromé společnosti.

Jedná se o druhý krok Jižní Koreje směrem do kosmu během šesti týdnů. V červnu se jí poprvé podařilo dopravit raketou vlastní výroby na oběžnou dráhu kolem Země satelit. Třístupňová nosná raketa KSLV-II, známá také jako Nuri, je první raketou, kterou Jižní Korea vyrobila bez cizí pomoci.

Současný start sondy zvané Danuri přichází v době, kdy Jižní Korea urychluje svůj vesmírný program, přičemž usiluje do roku 2030 vyslat sondu, která by na Měsíci přistála. Připojila se rovněž k zemím pracujícím na projektu Artemis, jehož cílem je přistát na Měsíci s astronauty. Americká vesmírná agentura NASA plánuje v rámci programu Artemis vyslat bez posádky velkou raketu kolem Měsíce na konci srpna, poté se má vrátit na Zemi.