Pelosiová potvrdila cestu do Asie, návštěvu Tchaj-wanu ale nezmiňuje

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zveřejnila program své cesty do Asie, návštěvu Tchaj-wanu v něm ale nezmiňuje. Spekulace, že se Pelosiová zastaví na Tchaj-wanu, vyvolaly opakovaná varování ze strany Číny, která ostrov považuje za součást svého území.

Podle tiskového prohlášení, které vydala kancelář Pelosiové, zavítá šéfka Sněmovny reprezentantů do čtyř zemí – Singapuru, Malajsie, Jižní Koreje a Japonska. Návštěva bude zaměřena na vzájemné posílení bezpečnosti a ekonomického partnerství s indicko-pacifickým regionem, píše se v prohlášení.

Singapurské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP oznámilo, že Pelosiová a její doprovodná delegace navštíví tento městský stát 1. a 2. srpna.

Peking před návštěvou Pelosiové na Tchaj-wanu varoval

Čína v posledních dnech opakovaně varovala Spojené státy před následky, pokud se šéfka dolní komory amerického Kongresu rozhodne navštívit Tchaj-wan.

Pelosiová by se v případě cesty na Tchaj-wan stala nejvýše postaveným americkým činitelem, který takovou návštěvu podnikne od začátku století.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.