Filipíny zasáhly po středečním zemětřesení stovky následných otřesů

Stovky následných otřesů zasáhly v noci na čtvrtek sever Filipín, kde při středečním zemětřesení zahynulo pět lidí a více než 150 utrpělo zranění. Mnoho místních obyvatel strávilo v obavách noc pod širým nebem, informovala agentura AFP.

Středeční zemětřesení mělo sílu sedm stupňů. Jeho epicentrum se nacházelo v hornaté provincii Abra na severu největšího filipínského ostrova Luzon. Otřesy poškodily desítky budov a vyvolaly sesuvy půdy. Domy se třásly až v metropoli Manile, vzdálené tři sta kilometrů. Postiženou oblast navštívil prezident Ferdinand Marcos.

„Od středy pociťujeme prakticky každých patnáct, dvacet minut následné otřesy,“ uvedl Reggi Tolentino, majitel restaurace ve městě Bangued, které je metropolí provincie Abra. „Hodně lidí spalo venku, téměř všechny rodiny,“ dodal.

Podle místního seizmologického ústavu bylo následných otřesů zaznamenáno již více než osm set, včetně dvaceti čtyř silných.

Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se zde tektonické desky, a zemětřesení jsou proto častá. V roce 1990 otřesy o síle 7,7 stupně zabily na severu Filipín asi 2400 lidí. Filipíny také každý rok zasáhne asi dvacet tajfunů a tropických bouří.