Začíná soud s bývalým Trumpovým poradcem Bannonem kvůli pohrdání Kongresem

U soudu v hlavním městě Spojených států začal výběr poroty v procesu s někdejším „vrchním stratégem“ Bílého domu Stephenem Bannonem, který loni odmítl spolupracovat s vyšetřováním povolebních násilností v Kapitolu. Spojenec exprezidenta Donalda Trumpa kvůli tomu čelí dvojnásobnému obvinění z pohrdání Kongresem. Za každý bod obžaloby hrozí minimálně 30 dní a maximálně 12 měsíců vězení.

Proces se rozbíhá osm měsíců poté, co bývalý vysoce postavený Trumpův poradce byl předveden k soudu k obžalobě. Americká Sněmovna reprezentantů předtím doporučila jeho stíhání poté, co neuposlechl její obsílku a neposkytl svědectví ani dokumenty požadované výborem vyšetřujícím nepokoje z loňského 6. ledna a události, které k nim vedly.

Bannon svůj postoj hájil tím, že na jeho svědectví se vztahuje takzvané exekutivní privilegium, což je princip, který umožňuje americké vládě tajit jisté materiály či výpovědi před Kongresem. Na tento princip se ve snaze blokovat vyšetřování povolebního vývoje opakovaně odvolává Trump, ačkoli v Bílém domě od loňského ledna není.

Trumpova interpretace exekutivního privilegia zatím u soudů naráží a vedla jednu federální soudkyni k výroku, že „prezidenti nejsou králové“. Bannon navíc už v době kolem posledních prezidentských voleb dávno v Trumpově týmu nepracoval a s hlavou státu tedy tehdejší vývoj probíral jako soukromá osoba.

Soudce Carl Nichols minulý týden odmítl Bannonovy snahy o odklad procesu, zatímco obžalovaný dával najevo, že by nyní před vyšetřovacím výborem sněmovny chtěl svědčit. Jeho právník Robert Costello změnu přístupu svého klienta vysvětloval tím, že Trump stáhl svou snahu výpověď zablokovat na základě exekutivního privilegia. Kongresmani ale zatím žádné setkání s Bannonem neoznámili.

Kromě odmítnutí žádostí o odklad také soudce Nichols smetl ze stolu „téměř všechny“ způsoby obhajoby Bannonovým týmem, informoval web Politico. Podle něj jednání z minulého pondělí zanechalo někdejšího Trumpova poradce s minimem možností, jak se obžalobě bránit. „Jaký tady má smysl zahajovat proces, když není možné se hájit?“ prohlásil v jistý okamžik obhájce David Schoen.

Další obvinění

Bannon není jediným Trumpovým bývalým spolupracovníkem, který čelí obvinění z pohrdání Kongresem. Ministerstvo spravedlnosti po návrhu sněmovny stíhá také někdejšího ekonomického poradce Bílého domu Petera Navarra, doporučení kongresmanů naopak nevyhovělo v případě bývalého Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse nebo správce Trumpových sociálních sítí Dana Scavina.

Všichni jmenovaní odmítli svědčit při kongresovém vyšetřování, které posledních 12 měsíců zkoumá bezprecedentní vývoj po prezidentských volbách roku 2020. Poražený Trump po nich odmítl uznat vítězství svého soupeře Joea Bidena a místo toho bez důkazů označoval hlasování za zmanipulované. Vše vyvrcholilo 6. ledna 2021 vpádem nespokojených Trumpových příznivců do sídla Kongresu, kde se konala ceremoniální volební schůze. Nepokoje ji na několik hodin přerušily a vyžádaly si několik mrtvých a desítky zraněných.

Bannon je jedním z těch, kdo konspirační teorii o „ukradených“ volbách neustále šíří, a to především prostřednictvím své populární politické talkshow s názvem War Room.