Na čínskou vesmírnou stanici odletěli tři kosmonauti, postaví nové moduly

Události: Posádka čínské vesmírné lodi odletěla na šestiměsíční misi (zdroj: ČT24)

Na šestiměsíční misi odletěla tříčlenná posádka čínské vesmírné lodi Šen-čou 14. Míří k čínské vesmírné stanici Tchien-kung, která je prázdná od dubna, kdy se z ní vrátili členové předchozí pilotované mise Šen-čou 13. To by se po skončení Šen-čou 14 nemělo opakovat, další kosmonauti přiletí na stanici ještě před návratem trojice, která se do vesmíru vydala nyní.

Cílem mise Šen-čou 14 je podle agentury Nová Čína stavba dvou nových modulů Tchien-kungu, které budou sloužit pro laboratorní a vědecké účely. Loď odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchuan v severozápadní Číně v 10:44 místního času.

Posádku vede Čchen Tung, pro nějž je to již druhá vesmírná mise. Spolu s ním odstartovali Cchaj Su-če a Liou Jang, která je první ženou, jež v rámci čínského vesmírného programu odstartovala do vesmíru.

Čínští kosmonauté by se na Zemi měli vrátit v prosinci. Na konci jejich půlroční mise se k nim na tři až pět dnů připojí posádka z lodi Šen-čou 15. Na čínské vesmírné stanici by tak vůbec poprvé mělo být najednou šest lidí.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru, v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci, loni i na Marsu. Peking rovněž uvažuje o vyslání lidské posádky na Měsíc.

Realizace čínské vesmírné stanice začala v loňském roce, kdy Peking poslal do vesmíru největší obytný modul. Připojením dalších dvou modulů, jež by měly dorazit v červenci a říjnu, se podle vedoucího mise stane stanice „stabilnější, bude mít účinnější funkce a úplnější vybavení“.