V Nepálu našli trosky letadla, které se v neděli zřítilo s 22 lidmi na palubě

Záchranáři již našli všech dvaadvacet těl obětí letecké nehody, která se stala v neděli v Nepálu. Informovala o tom agentura Reuters. Soukromé letadlo se zřítilo v odlehlé oblasti na severozápadě země.

Letadlo v neděli zmizelo z obrazovek radarů, když se nacházelo v horách asi dvě stě kilometrů severozápadně od hlavního města Káthmándú. Na palubě bylo podle letecké společnosti dvaadvacet lidí včetně dvou Němců.

Pátrání po stroji, jehož trosky našli záchranáři až v pondělí, a následně i obětech komplikovalo špatné počasí. Na fotografii v nepálských médiích je vidět záchranný tým v uniformách, který se snaží z vraku letadla pomocí provazů vyprostit tělo, dostat je na nosítka a vytáhnout na travnatý hřeben kopce.

„Oblast se nachází v hustém mraku,“ řekl agentuře Reuters telefonicky zástupce regionu Mustang, kde k nehodě došlo. „Snažíme se nyní dopravit těla obětí do Káthmándú,“ uvedl Reuters mluvčí mezinárodního letiště v metropoli Teknath Sitaula.

Šlo o pravidelný let, který využívají turisté a který běžně trvá asi dvacet minut. Letadlo ztratilo kontakt s řídicí věží asi pět minut před přistáním, informoval činitel aerolinek Tara Air, která stroj provozovala. Letecká společnost uvedla, že na palubě byli čtyři Indové, dva Němci a šestnáct Nepálců. Tento výčet zahrnuje i tříčlennou posádku. Mezi cestujícími bylo sedm žen.

Nepálská vláda dala dohromady pětičlenný tým, který má za úkol určit příčinu havárie a navrhnout opatření, aby k podobné události nedošlo v budoucnu znovu.

Stroj mířil na jedno z nejnebezpečnějších letišť na světě

Havarovaný stroj Twin Otter kanadské výroby, který podle serveru Flightradar24 poprvé vzlétl před 43 lety, byl schopný zvládat starty a přistání na krátkých ranvejích. Letadla na této lince prolétávají mezi horami a pak přistávají v údolí. Na trase spoje, který pro výpravy do hor často využívají turisté, není podle úřadů žádné jiné letiště, kde by se dalo přistát.

Na území Nepálu leží osm ze čtrnácti světových osmitisícovek včetně nejvyšší hory světa Mount Everestu. V zemi s velmi hornatým terénem a rychlými změnami počasí jsou letecké havárie relativně časté. Většina letišť se ale nachází na místech, kam se lze jen obtížně dostat jiným dopravním prostředkem.

Letiště v Jomsomu, kam havarovaný stroj mířil, je často označováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě. Leží ve výšce 2682 metrů nad mořem a má jedinou asfaltovou dráhu. Je výchozí branou jak pro zahraniční milovníky vysokohorské turistiky, kteří odtud vyrážejí do oblasti hory Annapurna, tak pro hinduistické poutníky, jejichž cílem je uctívaný chrám Muktinath.