V USA zatkli premiéra Britských Panenských ostrovů, viní ho ze spiknutí za účelem pašování drog

Policie v americkém Miami zatkla premiéra Britských Panenských ostrovů. Obvinila ho ze spiknutí za účelem pašování kokainu a praní špinavých peněz, uvedla agentura AP s odvoláním na americké federální úřady. Předseda vlády Andrew Alturo Fahie je ve vazbě a ještě v pátek má stanout před soudem. Policisté společně s ním zadrželi také šéfku přístavů v karibské zemi Oleanvine Maynardovou.

Guvernér britského zámořského území John Rankin zároveň v pátek zveřejnil závěry delšího vyšetřování, v němž komise expertů došla k závěru, že současní volení zástupci karibského souostroví kvůli korupci, zneužívání pravomocí a nečestnému jednání prakticky nejsou schopni řádně vládnout. Vyšetřovací zpráva doporučuje rozpuštění vlády, pravomoci by podle ní měl převzít Londýn.

Fahie a Maynardová byli na letišti v Miami, aby se setkali s mexickými obchodníky s drogami, což však byli ve skutečnosti agenti americké Agentury pro potírání narkotik (DEA) v utajení, popsala AP.

Podle obžaloby činitelé Britských Panenských ostrovů očekávali 700 tisíc dolarů (přes 16 milionů korun) za pomoc s pašováním kokainu z Kolumbie do Miami a New Yorku. Představitelé karibského souostroví souhlasili s tím, aby pašeráci mohli drogy převézt přes přístav na ostrově Tortola, jenž je součástí Britských Panenských ostrovů, vyplývá z obžaloby.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová v pátek řekla, že je zatčením premiéra „konsternovaná“. V souvislosti se závěry vyšetřovací zprávy sice nenařídila okamžité předání pravomocí guvernérovi, ale vzkázala, že „je potřeba provést podstatné legislativní a ústavní změny, aby lidé na Britských Panenských ostrovech mohli spoléhat na takovou úroveň vedení, na kterou mají právo“.

„Pokud nebudou přijaty naléhavé a drastické kroky, pak bude prakticky do nekonečna pokračovat současná situace, kdy volení zástupci záměrně ignorují pravidla dobré vlády,“ konstatuje vyšetřovací zpráva, která má 946 stran. Podle dokumentu, který připravila komise právníků, jsou na ostrovech korupce a střety zájmů natolik všudypřítomné, že nápravu nelze zjednat dílčími opatřeními. Guvernér vyšetřování nařídil v roce 2021.

Britské Panenské ostrovy s přibližně 35 tisíc obyvateli jsou britským zámořským územím v Karibiku. Nachází se východně od Portorika a Amerických Panenských ostrovů. Královnu Alžbětu II. reprezentuje guvernér, kterého jmenuje panovnice. Premiér stojí v čele vlády a vybírají ho obyvatelé ostrovů ve volbách společně se členy parlamentu.