Již v neděli volí Francie prezidenta. Stále více politiků se zaměřuje na sever Francie a Normandii

Události: V neděli proběhne ve Francii první kolo voleb (zdroj: ČT24)

V neděli proběhne ve Francii první kolo prezidentských voleb. Do toho druhého by z něj podle posledních průzkumů měl projít Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Penová. Překvapit může kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Pro voliče jsou podle všeho rozhodující sociální témata: kupní síla, zaměstnanost a bezpečnost. Průzkum společnosti Elabe pro stanici BFM TV ukazuje, že náskok Macrona před Le Penovou se stále zmenšuje.

V závodě v Tulle ve střední Francii se vyrábějí akordeony už více než sto let. Dříve tam pracovaly i dvě stovky lidí, dnes pouhých patnáct. Starostou města byl několik let i bývalý prezident Francois Hollande.

Je to jediný závod podobného typu, který ještě zůstal v provozu. Ročně tam vyrobí na dvě stovky akordeonů.

Poptávka klesá a město závodu několikrát pomohlo. Z prezidentských kandidátů tam má úspěch ten, kdo slíbí, že se manufaktura nikdy nezavře a nabídne nové pracovní příležitosti. V minulých volbách tam uspěl jak Macron, tak kandidát radikální levice Mélenchon.

„Tato oblast kolem Tulle je spíše doleva, ale o kousek dál se to může měnit. Department může být pravicový a region levicový,“ vysvětluje starosta Tulle Bernard Combes.

Licence pro rybolov jako téma

Rybáře na severu Francie zase trápí liknavé vydávání licencí pro rybolov pro britské pobřežní vody a obyvatelé Calais apelují na vládu, aby řešila situaci s uprchlíky, kterých jsou v oblasti stále stovky až tisíce.

Kandidáti zaměřovali pozornost na tento region delší čas, ještě před začátkem předvolební kampaně.

Stále více politiků jezdí na sever Francie a do Normandie, aby ukázali, že jim obavy Francouzů spojené s těmito tématy nejsou lhostejné.

Le Penová má své sídlo nedaleko a opakovaně kritizovala prezidenta za to, že situaci neřeší. Svou kampaň zakončuje na jihu země, poslední mítink měla v Perpignanu. Páteční půlnocí kampaň končí. Od té chvíle nejsou povolená žádná veřejná shromáždění ani zveřejňování průzkumů.

Náskok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona před krajně pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou se před nedělním prvním kolem voleb hlavy státu opět zmenšil. Vyplývá to z předvolebního průzkumu společnosti Elabe pro stanici BFM TV. Podle průzkumu projdou do druhého kola právě tito dva kandidáti, ve volbě 24. dubna by byl jejich odstup jen dvě procenta.

V nedělním prvním kole by Macrona volilo 26 procent Francouzů, tedy nejvíce ze všech 12 kandidátů na úřad prezidenta. Le Penové by dalo svůj hlas 25 procent voličů. Ve druhém kole průzkum předpokládá zisk 51 procent pro Macrona a 49 procent pro Le Penovou. Společnost Elabe však upozornila, že 21 procent dotázaných „nevyjádřilo úmysl volit“.

Na třetím místě je krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon, kterého by volilo 17,5 procenta voličů. Na postup do druhého kola by to ale nestačilo.

Ve čtvrtečním průzkumu, který si nechal udělat deník Le Monde, by nyní Macrona volilo 26,5 procenta, Le Penovou 21,5 procenta a Mélenchona 16 procent.