Srbským prezidentem se opět stal Vučić

Srbský prezident Aleksandar Vučić v nedělních prezidentských volbách obhájil funkci ziskem 58,6 procenta hlasů. Vyplývá to z předběžných výsledků voleb po sečtení více než 96 procent hlasů. Vučičovo vítězství přivítal i ruský prezident Vladimir Putin. V souběžných parlamentních volbách získala Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) zhruba 43 procent hlasů.

Svému srbskému protějšku pogratuloval také prezident Miloš Zeman. V gratulačním telegramu uvedl, že je dlouholetým příznivcem členství Srbska v Evropské unii a že nadcházející předsednictví České republiky v radě EU bude vynikající příležitostí pro další přiblížení země na cestě do bloku.

„Rád vzpomínám na Vaši poslední návštěvu v Praze v květnu loňského roku, která potvrdila vynikající kvalitu vzájemných vztahů. V této souvislosti mohu upřímně říct, že můj vztah se Srbskem byl vždy ovlivněn primárně mým srdcem, a nikoliv rozumem. Velmi mě tak těší nejen intenzivní spolupráce na občanské či kulturní úrovni, ale zejména rostoucí obchodní výměna mezi našimi zeměmi a zvýšený zájem českých firem o investice v Srbsku,“ uvedl Zeman.

Průběžné výsledky

Opoziční prezidentský kandidát, bývalý náčelník generálního štábu Zdravko Ponoš, dostal přes 18 procent hlasů a jeho koalice Sjednoceni pro vítězství Srbska si v parlamentních volbách připsala kolem 13,6 procenta hlasů.

Vučičova strana získala podle předběžných údajů volební komise 120 mandátů, což nestačí na většinu v parlamentu s 250 členy. Opřít se ale zřejmě bude moci o dlouhodobého partnera, Socialistickou strana Srbska, jejíž volební blok získal 11,5 procenta hlasů a přes 30 mandátů. V předchozím volebním období měla SNS v parlamentu rozsáhlou většinu. To bylo mimo jiné výsledkem rozhodnutí opozice bojkotovat volby.

Vučičovi v pondělí pogratuloval k vítězství i ruský prezident Vladimir Putin. Volební výsledky podle něj ukazují rozsáhlou podporu voličů politice dosavadní srbské hlavy státu, která se podle Putina snaží řešit sociální a ekonomické problémy a vést nezávislou zahraniční politiku. „Domnívám se, že vaše kroky v čele státu budou i nadále směřovat k podpoře posílení strategického partnerství, které existuje mezi našimi zeměmi,“ napsal Putin Vučičovi.

Vučić a jeho vláda postupovali v souvislosti s válkou na Ukrajině opatrně. Bělehrad odsoudil ruskou invazi, nepřidal se ale k západním sankcím. V neděli se konaly také komunální volby a o starostovi se hlasovalo i v hlavním městě. V Bělehradě jsou předběžné výsledky zatím velmi těsné, naději na úspěch má ale opozice.

Podle agentury AP opozice a nezávislí pozorovatelé poukázali na volební nesrovnalosti a incidenty, včetně těch násilného charakteru. Vláda ale tuto kritiku odmítá.

Vučić je určující osobou srbské politické scény v posledních letech, ve svých rukou za tu dobu soustředil téměř veškeré mocenské páky v zemi. Při svém prvním zvolení v roce 2017 získal hned v prvním kole pětapadesát procent hlasů. Ve volbách do Skupštiny z roku 2020, které většina opozice bojkotovala, získala SNS bezmála jednašedesát procent hlasů.