Proud uprchlíků z Ukrajiny mírně polevil. Německo přijme část běženců z Moldavska

Události: Situace na hranicích (zdroj: ČT24)

V pátek odešlo z Ukrajiny směrem na západ přibližně 75 tisíc lidí, o den dříve jich bylo 94 tisíc. V Polsku zadrželi za podezření ze znásilnění Ukrajinky devětačtyřicetiletého muže. Německo přijme dva a půl tisíce ukrajinských utečenců z Moldavska. Polsko chce vytvořit „štafetový systém“ ve vlakové dopravě, který umožní plynulou přepravu uprchlíků z hranic s Ukrajinou do zemí západní Evropy.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Proud uprchlíků z Ukrajiny mírně polevil, v pátek jich bylo 75 tisíc, tedy o 19 tisíc méně než o den dřív. Hlavní proud směřoval stejně jako v minulých týdnech do Polska. V pátek jich bylo 49 tisíc, o osmnáct tisíc méně než ve čtvrtek. Čísla poskytla v sobotu ukrajinská pohraniční služba.

V opačném směru, tedy z Evropy na Ukrajinu, vstoupilo za posledních 24 hodin na devět set vozidel s humanitárním nákladem a osmnáct tisíc lidí, z toho patnáct tisíc Ukrajinců. „Většina z nich jsou muži, kteří hodlají bránit budoucnost své země. Jsme hrdí na své krajany,“ uvedli pohraničníci s tím, že během uplynulých šestnácti dní ruské invaze se domů vrátilo asi 220 tisíc Ukrajinců.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že z Ukrajiny (v roce 2020 měla více než 44 milionů obyvatel) už uprchlo téměř 2,6 milionu lidí, většinou ženy a děti.

Utečenci se mohou stát terčem násilí či podvodu

Polské úřady v sobotu informovaly, že od zahájení ruské invaze na Ukrajinu přijaly 1,6 milionu běženců. Z nich podle odhadů asi milion v Polsku zůstává a zbytek odešel do jiných evropských států.

V Polsku byl zatčen muž podezřelý ze znásilnění devatenáctileté ukrajinské uprchlice, kterou lákal nabídkou ubytování. Dalšího Poláka přistihli, když nabízel šestnáctileté Ukrajince pokoj a práci. Úřady ale zakročily. Informovala o tom v sobotu agentura AP a poukázala na nebezpečí, jež hrozí Ukrajinkám i ukrajinským dětem prchajícím před válkou.

„Je zřejmé, že uprchlíci jsou hlavně ženy a děti. Je třeba se zabývat potenciálním rizikem obchodování s lidmi a sexuálním zneužitím,“ řekla Joung-ah Ghediniová-Williamsová z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, která navštívila hraniční přechody v Polsku, Rumunsku a Moldavsku.

Na rumunském hraničním přechodu Siret začali posílat pryč muže, kteří nabízeli ženám odvoz zdarma.

Berlínská policie už v ruštině a v ukrajinštině na sociálních sítích zveřejnila doporučení, aby Ukrajinky a ukrajinské děti nepřijímaly pozvání k přespání a aby hlásily podezřelé kontakty.

Německo přijme dva a půl tisíce ukrajinských utečenců z Moldavska

Německo podle své ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové pracuje spolu se zahraničními partnery na leteckém mostu pro ukrajinské uprchlíky z Moldavska. Okamžitě se jich Berlín chystá přijmout dva a půl tisíce. Baerbocková to podle agentury DPA uvedla v sobotu v Kišiněvě po setkání se svým moldavským protějškem Nicu Popescem.

  • Moldavsko, jedna z nejchudších zemí v Evropě, má zhruba 2,6 milionu obyvatel. Bývalá sovětská republika je vklíněná mezi Rumunsko a Ukrajinu. Není členem NATO, minulý týden ale požádala o vstup do Evropské unie.

Evropská unie a další země mimo ni budou Moldavsko při přijímaní a rozdělování ukrajinských uprchlíků podporovat, uvedla Baerbocková. Za tímto účelem vzniká autobusový zelený koridor, který povede přes Rumunsko. Kromě toho budou lidé přepravováni letecky přímo z Moldavska nebo ze zemí s většími kapacitami letišť. Směřovat by podle Baerbockové mohli i přes Atlantik do Spojených států nebo do Kanady.

EU poskytla Moldavsku mimořádnou pomoc pět milionů eur (asi 125 milionů korun) a německá vláda přidala další tři miliony eur, řekla Baerbocková. Moldavsko podle Popesca přijalo asi tři sta tisíc lidí z Ukrajiny, z nichž více než sto tisíc se v zemi stále nachází.

Polsko a Česko podporují „štafetový systém“

Polsko chce vytvořit „štafetový systém“ ve vlakové dopravě, který umožní plynulou přepravu uprchlíků z hranic s Ukrajinou do zemí západní Evropy. Po jednání s kolegy z několika evropských zemí včetně Česka to v sobotu v Přemyšli řekl polský ministr dopravy Andrzej Adamczyk. Železniční koridor z Ukrajiny na západ Evropy podporuje i Česko, řekl ministr dopravy Martin Kupka. Rakouská ministryně dopravy Leonore Gewesslerová oznámila, že Vídeň na polsko-ukrajinskou hranici vyšle zvláštní vlaky, které mají s odvozem běženců prchajících před válkou pomoci.

Řešením je podle Adamczyka vytvoření štafety, která bude začínat na polsko-ukrajinské hranici a pokračovat do dalších evropských zemí, ideálně vlaky těchto států. Podle Kupky je takový projekt nutný, protože Česko i Polsko jsou už na hraně možností zvládnutí současné uprchlické vlny.

„Společně s evropskými kolegy jsme se shodli, že se musíme zaměřit na vytvoření rychlých dopravních koridorů pro humanitární vlaky po vzoru takzvaných zelených pásů v době covidu a na lepší systém umisťování uprchlíků tak, aby nedocházelo k přehlcování přijímacích míst ve velkých městech, které jsou logickým prvním cílem většiny nově příchozích,“ uvedl Kupka.

Právě to už za Vídeň přislíbila ministryně Gewesslerová, podle níž Rakousko vlaky na polsko-ukrajinskou hranici vyšle v příštích dnech. Zvláštní vlaky podle agentury DPA z Polska směřují také do Německa, a to už o tomto víkendu. V sobotu i v neděli jich má být devět. Podle Varšavy jde o pilotní zkoušku, jak na nabídku budou reagovat běženci směřující do Německa, Belgie nebo Nizozemska.