Slovensko rozšíří výjimky ze zákazu dvojího občanství, Češi nebudou muset prokazovat znalost jazyka

Slovensko od dubna rozšíří výjimky ze zákazu dvojího občanství a zjednoduší podmínky vrácení slovenského občanství lidem, kteří o něj přišli kvůli tomu, že se stali občany jiného státu. Změnou příslušného zákona o tom rozhodla slovenská sněmovna. Po podpisu zákona prezidentkou Zuzanou Čaputovou také Češi při žádosti o udělení slovenského občanství nebudou muset prokazovat znalost slovenštiny.

Bratislava v roce 2010 prakticky zakázala dvojí občanství v obavě, aby příslušníci početné maďarské menšiny na jihu země hromadně neusilovali o občanství sousedního Maďarska. Slovensko tehdy zareagovalo na maďarský zákon, kterým Budapešť zmírnila podmínky udělování občanství krajanům.

Zmíněná změna slovenské právní úpravy ale postihla hlavně skupinu lidí, kteří se rozhodli stát zejména občany Česka, Německa a Rakouska. Celkově tak slovenské občanství ztratilo několik tisíc osob.

Nově si Slováci budou moci ponechat občanství i v případě, že se stali občany jiného státu po alespoň pět let trvajícím registrovaném pobytu v dané zemi, kde po zmíněnou dobu i skutečně pobývali. V současnosti slovenský zákon umožňuje dvojí občanství jen pro případ sňatku s cizincem nebo získané narozením po rodičích.

Nově nebudou muset prokazovat znalost slovenštiny, což je jedna z podmínek pro udělení slovenského občanství, žadatelé, kteří jsou nebo byli občany Česka. Slovenské ministerstvo vnitra změnu dříve zdůvodnilo příbuzností češtiny a slovenštiny.

Jednodušší vracení občanství

Schválený zákon také předpokládá jednodušší udělení slovenského občanství osobám, které o něj přišly za období stávající přísnější právní úpravy. Po splnění stanovených podmínek bude mít žadatel nárok na vrácení slovenského občanství.

Při zpřísnění zákona o státním občanství před více než deseti lety se Slovensko inspirovalo tehdejším českým zákonem, který až na výjimky dvojí občanství rovněž neumožňoval. V roce 2014 ale v Česku vstoupil v platnost nový zákon o státním občanství, který mimo jiné zavedl možnost dvojího občanství.