Pandemie ve světě: Johnson chce zrušit izolaci po pozitivním testu, Švédsko uvolnilo opatření

Britský premiér Boris Johnson chce zrušit povinnost izolace po pozitivním testu na koronavirus. V parlamentu naznačil, že by jedno z posledních protiepidemických omezení v Anglii mohlo skončit 23. února. Ve Švédsku ve středu zrušili většinu epidemických opatření: skončilo používání očkovacích pasů i omezení otvírací doby barů a restaurací a počtu účastníků na hromadných akcích. Z několika francouzských měst míří do Paříže takzvané konvoje svobody. Organizují je odpůrci protikoronavirových opatření a zejména očkování proti covidu-19. O víkendu chtějí v hlavním městě demonstrovat.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Britská vláda dala opakovaně najevo, že chce vstoupit do doby po pandemii. Johnson by měl 21. února představit plán, jak dále žít s covidem. Podle pozorovatelů si tak chce získat přízeň i některých kolegů z Konzervativní strany, kteří premiéra kritizují kvůli takzvané aféře partygate, tedy pořádání večírků v premiérském sídle v Downing Street v době přísných koronavirových lockdownů.

„Za předpokladu, že budou pokračovat aktuální povzbudivé trendy v datech, předpokládám, že budeme moci ukončit poslední tuzemská omezení, včetně zákonné povinnosti izolace při pozitivním testu,“ uvedl Johnson s tím, že opatření by mohlo skončit o měsíc dříve. Jinak by jeho platnost vypršela 24. března.

Johnson už v Anglii zrušil téměř všechna opatření související s covidovou pandemií. V pátek skončí povinnost testování nejpozději dva dny po příjezdu do země. Už dříve byla zrušena i povinnost nošení respirátorů či distanční pravidla.

Do Paříže míří konvoje svobody

Z několika francouzských měst dopoledne vyrazily takzvané konvoje svobody, kolony aut, které organizují odpůrci protikoronavirových opatření a očkování. Míří do Paříže, kde chtějí lidé během víkendu společně demonstrovat.

Největší z konvojů, které se organizují především na sociálních sítích, podle stanice France bleu vyrazil z Nice. Přibližně dvě stovky účastníků vyzdobily svá auta francouzskými vlajkami a logem konvojů, k vidění ale byly i vlajky Kanady. Vedle osobních aut jedou také motorky nebo karavany. 

Účastníci francouzského konvoje svobody
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

Facebooková skupina Le convoi de la liberté (Konvoj svobody), která vznikla 26. ledna, má zatím 310 tisíc členů. Kromě Nice vyrazily konvoje podle serveru La Depeche také z Perpignanu, Bayonne, Brestu a Quimperu. Z dalších měst vyjedou ve čtvrtek. V pondělí mají v plánu zamířit do Bruselu.

Účastníky konvojů k akci inspirovalo protestní hnutí v Kanadě, kde vozidla nespokojených obyvatel blokují ulice hlavního města i některé silniční tahy.

Francouzská vláda naznačila, že z kraje jara by mohla ukončit kontroly očkovacích certifikátů, které mají lidé povinnost předkládat při vstupu do barů, restaurací, kin a na další veřejná místa. Podle vyjádření vládního mluvčího Gabriela Attala existují „důvody pro to doufat“, že systém dokládání očkování proti covidu-19 ve Francii skončí na konci března nebo začátkem dubna.

Do Švédska bez očkovacího pasu i negativního testu

Ve Švédsku ve středu skončilo používání očkovacích pasů i omezení otvírací doby barů a restaurací a počtu účastníků na hromadných akcích. Zrušení opatření přivítali někteří Švédové již v noci v klubech a na diskotékách, před nimiž se na řadě míst v zemi kolem půlnoci vytvořily fronty.

Občané zemí Evropské unie ke vstupu do Švédska již také nepotřebují doklad o očkování, prodělání nemoci či negativní test.

Švédská vláda se rozhodla ukončit systém testování na koronavirus. Nárok na testy zdarma mají nově jen zaměstnanci ve zdravotnictví a v domovech pro seniory a také nejzranitelnější část populace, pokud se u nich objeví příznaky covidu-19. Ostatní lidé budou v případě výskytu příznaků choroby pouze vyzváni, aby zůstali doma.

Švédové si už teď mohou koupit antigenní testy v lékárnách či v supermarketech, jejich výsledky ale nejsou hlášeny úřadům. Mohou se také nechat otestovat za své peníze u soukromých poskytovatelů zdravotní péče, například pokud potřebují certifikát pro cestu do zahraničí. Nové opatření odlišuje Švédsko od většiny Evropy, podle některých expertů se ale tento přístup k testování brzy stane normou i v dalších zemích, kde se v současné době rozsáhle testují i lidé bez symptomů.