Politici ve Francii se rozhodují o podpoře prezidentských kandidátů. Někteří chtějí anonymní vyjádření

Události: Francouzi si za dva měsíce zvolí prezidenta (zdroj: ČT24)

Do francouzských prezidentských voleb zbývají dva měsíce. Kandidáti se nyní snaží získat pět stovek podpisů místních politiků potřebných k tomu, aby se boje o úřad mohli vůbec zúčastnit. Jistotu má zatím jen současná hlava státu Emmanuel Macron a podmínku zřejmě brzy splní i kandidátka republikánů Valérie Pécresseová. Zatím jen několik desítek podpisů získala Marine Le Penová. Čas má do čtvrtého března.

V provensálské vesnici Sainte-Anastasie-sur-Issole žije patnáct set obyvatel. Starousedlíci v minulosti většinou volili kandidáta krajní pravice. Ti, co se na jih přistěhovali nedávno za teplem a pocházejí hlavně z pařížského regionu, mají preference jiné. I proto není pro starostu Oliviera Hoffmanna snadné vybrat, komu svůj podpis dá.

Rozhodnutí nechtěl přijmout sám. Vypsal proto referendum, ve kterém měli o podpoře toho či onoho kandidáta rozhodnout sami obyvatelé vesnice. „Bohužel, ukázalo se, že tento postup zřejmě není legální. Prefekt ho proto zakázal s tím, že se musím rozhodnout sám,“ uvedl Hoffmann.

„Je to skandální. I proto, že v jiných regionech to povolili. Navíc je to demokratický způsob, jak o podpoře rozhodnout,“ reagoval majitel trafiky Bruno Trojani, který ve vesnici žije třicet let.

Od posledních voleb z roku 2017 platí pro čtyři desítky tisíc starostů, poslanců a regionálních politiků povinnost zveřejnit, kterému kandidátovi straní. To je citlivé hlavně pro apolitické starosty v menších místech, protože by si tím mohli znepřátelit část místních obyvatel. „Rozhodl jsem se proto nikoho nepodpořit,“ řekl Hoffmann.

Mnozí politici systém kritizují. „Je nutné pochopit, že když se bude volit anonymně, situaci to vyřeší,“ míní starosta Elancourt v pařížském regionu Jean Michel Forgous.

Všechny podpisy prověřuje Ústavní rada a kandidáti je mohou sbírat ještě měsíc. Kdo potřebných pět stovek signatur nezíská, o prezidentský úřad se ucházet nemůže.