Biden varoval Zelenského, že Rusové mohou dojít až do Kyjeva. Město oprašuje letité plány na ochranu obyvatel

Události: Kyjev kvůli hrozbě invaze oprášil systém podzemních krytů (zdroj: ČT24)

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se podle jejího prezidenta Volodymyra Zelenského nezvyšuje. Nevyloučil, že by se to nemohlo stát v budoucnu, varoval ale před panikou. O tom, že by Moskva mohla podniknout invazi do tří týdnů, informoval Zelenského jeho americký protějšek Joe Biden. Ruské jednotky by podle něj mohly dojít až do Kyjeva. Město proto oprášilo 70 let staré plány na ochranu civilních obyvatel před bombardováním.

Iryna Kostěnko bydlí jen pár metrů od budovy ukrajinské bezpečnostní služby. I tak se necítí v bezpečí. Vyslyšela proto apel politiků a připravila si evakuační zavazadlo. „Nahoře je samozřejmě balíček první pomoci. To jsou věci, které v krizi pomohou. Mám tam termopřikrývku pro případ podchlazení. Venku je teď zima,“ popisuje žena.

Jako spousta obyvatel Kyjeva má plán, co dělat v případě invaze. Dvě hodiny od města Rusko už týdny soustřeďuje tisíce vojáků s těžkou technikou. Pokud i přes všechny její pochyby zaútočí, Iryna se vydá do zemí Evropské unie.

„Myslím, že se může stát cokoli. Může nás začít ostřelovat dělostřelectvo, mohou sem přijet s tanky anebo dorazí pěchota,“ vypočítává Ukrajinka. „Někteří lidé si balí evakuační zavazadla. To není projev strachu, ale spíše organizovanosti. Jsme zvyklí žít v obavách z Ruska,“ doplňuje analytik Taras Semenyuk.

Kryty jsou v parcích i na zahradách

Ne každý může utéct. Město proto preventivně zřídilo seznam všech veřejně dostupných protileteckých krytů a bunkrů. Je jich na pět tisíc. „Klíčové úkryty jsou zřízeny ve stanicích metra. Pokud, nedejbože, nastane hodina H, jsme připraveni,“ vzkazuje kyjevský starosta Vitalij Klyčko.

Většina těchto civilních úkrytů je například v parcích, vnitroblocích nebo na zahradách obytných domů. Kyjev je vybudoval v době vrcholící studené války – měly chránit před nebezpečím ze Západu. Nikdy nevyužité plány civilní obrany se oprášily až teď.

„Záleží na situaci. Lidé vědí, co mají dělat a co se stane. Buď budeme jednoho po druhém evakuovat, nebo všechny ochrání naše kryty,“ říká náčelník obranných složek Kyjeva Roman Tkachuk.

Většina úkrytů je přístupná kdykoli – menší část se na noc zamyká, protože správci stále věří, že situace se nakonec uklidní.

Zpravodaj ČT na Ukrajině o atmosféře v Charkově (zdroj: ČT24)

Zpravodaj České televize v Kyjevě Andreas Papadopulos v pátek odpoledne popsal atmosféru ve druhém největším ukrajinském městě Charkově. To přitom leží velmi blízko rusko-ukrajinských hranic, u nichž se pohybuje velké množství ruských vojáků a techniky.

„Život je tu v podstatě v normálu, kavárny jsou plné, lidé na ulicích. Na první pohled Charkov vůbec nevypadá jako město, které leží 30 kilometrů od hranic a je v cestě potenciální invaze. Před chvílí za mnou přišel muž a ptal se, zda si myslím, že bude válka. Lidé zkrátka nevědí, nejsou si jisti, snaží se na to připravit,“ popsal Papadopulos.