Pandemie ve světě: Slovensko uvolňuje opatření, Německo zjednodušuje pravidla karantény

Slovenská vláda pokračuje v rušení koronavirových omezení. V Německu se kvůli variantě omikron zkrátí doba izolace a karantény. Rychle se šířící nákaza nutí další země podnikat výjimečné kroky. Ve Velké Británii nasazují na podporu nemocnic armádu, na některých místech v USA omezují hromadnou dopravu a čelí nedostatku personálu v krizových složkách. Vysoké přírůstky jsou i v Izraeli, kde se pokračuje v očkování čtvrtou dávkou.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Německo se rozhodlo kvůli omikronu zjednodušit stávající pravidla pro izolaci a karanténu. Zdravotníci a další důležité profese ji budou moci s negativním PCR testem opustit již po pěti dnech, ostatní rovněž s testem po sedmi. Karanténa se nově nebude týkat lidí s posilující dávkou očkování. Kancléř Olaf Scholz se na tom dohodl s premiéry spolkových zemí. Doposud se kvůli omikronu vyžadovala dvoutýdenní karanténa. Neočkovaní se žádných zmírnění restrikcí podle očekávání nedočkali.

Nyní v Německu platí, že po kontaktu s nakaženým je karanténa pro neočkované desetidenní, k jejímu ukončení test není potřeba. Karanténu je ale možné zkrátit na sedm dní antigenním testem, případně na pět dní PCR testem. Pokud ale lidé přijdou do styku s variantou omikron, která je považována za rizikovou, musí zpravidla do dvoutýdenní karantény i očkovaní. Německo bude nově přistupovat k variantám koronaviru shodně.

Scholz se dále dohodl se zemskými premiéry, že přístup do restaurací, barů, hospod nebo kaváren se v celém Německu podmíní u základně očkovaných a uzdravených ještě dodatečným testem. Ten ale nebudou potřebovat lidé s posilující dávkou. Německý kancléř nadále podporuje zavedení všeobecné očkovací povinnosti proti covidu-19. Stejného názoru jsou podle něj i zemští premiéři.

Francie zaznamenala za poslední den 328 214 nově nakažených koronavirem, tedy o něco méně, než je dosavadní maximum. Ovšem obecně počty nákaz z posledních dní jsou nejvyšší, jaké kdy zaznamenal jakýkoli evropský stát. Nizozemsko hlásí dosud nejvyšší denní nárůst v této zemi, za poslední den odhalili 34 954 nových případů. Rakouský kancléř Karl Nehammer má pozitivní test na koronavirus, zatím necítí příznaky nemoci.

Slovensko ruší omezení v kultuře

Slovenské úřady zatím nezaznamenaly rychlé šíření omikronu. Po zlepšení epidemické situace tak Bratislava pokračuje v rušení omezení. Od příštího týdne se budou moci konat kulturní akce s omezenou kapacitou do padesáti návštěvníků. Na kulturní akce, například do divadel, budou smět návštěvníci, kteří byli očkovaní proti covidu-19 nebo kteří jej prodělali.

„Očkování je cesta z pandemie a způsob, jak zpřístupnit kulturu pro lidi,“ nechala se v pátek slyšet ministryně kultury Natália Milanová. Slovensko se v EU dlouhodobě řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva. Zatím není známo, zda kulturní instituce s ohledem na kapacitní omezení a podmínky vstupu plošně obnoví svou činnost.

V zemi už nebude od pondělí platit ani zákaz nočního vycházení a do tříd se po prodloužených prázdninách vrátí žáci základních a středních škol. V neděli také skončí omezení ve vlakové dopravě.

Britové opět nasazují v nemocnicích armádu

Extrémnímu tlaku čelí nemocnice v Británii, které se potýkají s nedostatkem personálu kvůli nuceným izolacím. Na podporu veřejného zdravotnického systému NHS proto armáda v příštích třech týdnech vyčlení dvě stě příslušníků ozbrojených sil. Vojáci budou rovněž pomáhat při testování a očkování proti nemoci covid-19.

Podle čtvrteční zprávy poslanců se státní zdravotnický systém potýkal s morální a personální krizí ještě před nedávným nárůstem počtu infikovaných způsobeným variantou omikron.

Spojené království za poslední týden registrovalo v průměru sto padesát tisíc nově nakažených za den. Premiér Boris Johnson prohlásil, že Anglie nápor zvládne bez dalších omezení díky očkování a nižší závažnosti omikronu. Varoval nicméně, že několik následujících týdnů může být náročných.

V amerických městech strádají veřejné služby

Tlak na nemocnice vzrůstá v pokračující vlně také ve Spojených státech. Po téměř roce v nich opět leží více než sto dvacet tisíc nakažených.

Skoro čtvrtina poskytovatelů nemocniční péče tento týden hlásila naléhavé personální problémy. Situace „nutí nemocnice odmítat sanitky, rušit zákroky a varovat potenciální pacienty, aby nechodili, protože nemohou zaručit pohotovou péči,“ napsal ve čtvrtek The Washington Post.

Americká města mají za prudkého rozmachu nákazy problémy udržet v chodu služby, jako je hromadná doprava. Ve městě New York tento týden například nemohla pracovat asi pětina strojvedoucích a operátorů místního metra, kvůli čemuž byl přerušen provoz na třech z dvaadvaceti linek a na dalších byl omezen. Personální problémy způsobené epidemií řeší i u záchranných sborů v Dallasu, Los Angeles nebo Cincinnati.

V Argentině se za den potvrdilo na 110 tisíc nákaz, což představuje více než dvojnásobek dosavadního maxima z loňského května.

Izrael očkuje čtvrtou dávkou

Izrael za poslední den zaznamenal skoro sedmnáct tisíc nových nákaz koronavirem. V zemi ve čtvrtek začala platit nová pravidla testování. PCR testy jsou přednostně vyhrazeny lidem starším šedesáti let a rizikovým skupinám, mladší očkované osoby se naopak podle úřadů mají testovat antigenní metodou.

Podobně jako v jiných zemích, kde se šíří varianta omikron, čelí testovací centra, školy, nemocnice a letecké společnosti zvýšenému tlaku. Nárůst počtu hospitalizovaných a zemřelých přitom není tak markantní jako nárůst počtu infikovaných, což odborníci přičítají ochraně, kterou poskytuje očkování.

Zhruba třiašedesát procent Izraelců obdrželo dvě dávky očkování proti covidu-19 a čtyřicet šest procent dostalo tři. Země nedávno začala očkovat čtvrtou dávkou osoby starší šedesáti let a lidi s narušenou imunitou.