Rusko v OSN vetovalo rezoluci spojující bezpečnost a klimatické změny

Rada bezpečnosti OSN se v pondělí neshodla na přijetí první rezoluce o souvislosti klimatických změn s globální bezpečností. Návrh zamítlo Rusko. Veto podle agentury AP překazilo víceletou snahu zvýšit důraz na ekologický aspekt při rozhodování nejvlivnějšího orgánu OSN.

Rezoluce předložená Irskem a Nigerem požadovala po generálním tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi vypracování zprávy o důsledcích „neblahých projevů klimatické změny“ na bezpečnost. Text požadoval „zapracování informací o bezpečnostních důsledcích klimatické změny“ s cílem umožnit radě „věnovat patřičnou pozornost jakýmkoli prvotním příčinám konfliktů a faktorům zesilujícím rizika“.

Návrh podporovalo 113 ze 193 členských zemí OSN včetně dvanácti z patnácti členů Rady bezpečnosti. Čína se při hlasování zdržela. Kromě Ruska hlasovala proti také Indie, která ale nemá právo veta. Tím disponuje pouze pětice stálých členů rady: Rusko, Čína, USA, Francie a Británie.

Orgán už v minulosti přijal rezoluce zmiňující destabilizační efekty klimatických změn například v některých afrických zemích nebo Iráku. Pondělní rezoluce ale mohla být první čistě zaměřenou na bezpečnostní hrozby spojené s klimatickými otázkami, tvrdí AP.

Rada odmítá realitu světa, prohlašuje Niger

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja řekl, že pro Rusko byla rezoluce nepřijatelná. Moskva klimatické změny nezpochybňuje, jejich dopady je ale třeba vyhodnocovat region od regionu, uvedl. „Obecná a automatická“ stanoviska ohledně příčin konfliktů podle Něbenzji odvádí pozornost rady od jejich urovnávání.

Americká velvyslankyně Linda Thomasová-Greenfieldová prohlásila, že pro veto nebylo „žádné opodstatnění“. „Klimatická krize je bezpečnostní krizí,“ citovala ji agentura AP. Zástupci Irska a Nigeru ve svých reakcích kritizovali, že stálí členové mohou rezoluce jednostranně zablokovat. Rada podle nich odmítá uznat realitu dnešního světa.

O bezpečnostních rizicích spojených s klimatickými změnami minulý týden hovořil šéf OSN Guterres. Proměna klimatu je „přitěžujícím faktorem“ pro nestabilitu, konflikty a terorismus, varoval. Nejzranitelnější oblasti v důsledku změn „trpí nejistotou, chudobou, slabou správou věcí veřejných i metlou terorismu“.