Izraelská centrála bojuje proti kybernetickým útokům, spolupracuje i s Českem

Události: Izraelská kybernetická centrála (zdroj: ČT24)

Izraelský dispečink pro boj s kybernetickými hrozbami je přísně hlídané pracoviště s nepřetržitým provozem. Na místě přijímají oznámení od veřejnosti a vysílají odborné týmy na místa počítačových útoků. Izrael je totiž častým terčem hackerů, politicky i kriminálně motivovaných. Jako vůbec první zahraniční médium tam získala přístup Česká televize.

„Jsme ve válce a takhle vypadá válka v roce 2021 a v letech následujících,“ říká generální ředitel Izraelského kybernetického ústředí Jigal Unna. Na první pohled samotná místnost vypadá jako dopravní dispečink nebo call-centrum v bance. Právě odtud ale Izrael řídí obranu před kybernetickými útoky.

Jednu z největších země zažila v říjnu, kdy úder na datové systémy ochromil provoz velké nemocnice ve městě Chadera. První obrannou linií proti podobným incidentům je právě tato organizace. Významu centrály odpovídá i její zabezpečení, fyzické i kybernetické.

Přístup do centrály je přísně hlídaný a zdi jsou zesílené, takže odolají zásahu raketou. Přední stěnu vyplňují monitory. Je tu mapa světa a aktuální směry útoků. Sledují se tu také internetové diskuze s cílem hrozbám předejít.

„Neustále prohledáváme řadu systémů na darknetu i na běžném internetu. Pátráme po vybraných klíčových slovech, která mohou naznačovat, že někdo shromažďuje informace těsně před kybernetickým útokem,“ vysvětluje Unna. Ukazuje přitom grafy zachycující vyšetřování vazeb mezi jednotlivými případy a pachateli.

Izrael také jako první stát na světě spustil nonstop telefonní linku pro veřejnost. „Lidé nám třeba hlásí podezření na narušení ochrany WhatsAppu nebo Instagramu. K tomu dostáváme hodně dotazů,“ doplňuje pracovnice ústředí Reut Bojarská.

Vedení centrály sdílí data s některými státy, včetně Česka, které paralyzující údery na počítačové sítě už zažilo – konkrétně v březnu 2020 v nemocnici v Brně-Bohunicích. „S Izraelem máme dlouhodobou spolupráci. Datuje se do roku 2013. A je založená na obousměrné výměně informací,“ uzavírá atašé českého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost v Izraeli Robert Kahofer.