Sněmovna reprezentantů odhlasovala obvinění Bannona za pohrdání Kongresem

Americká Sněmovna reprezentantů odhlasovala, aby byl bývalý poradce exprezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon obviněn z pohrdání Kongresem. Obvinění si vysloužil za to, že ignoroval obsílky a nedostavil se jako svědek v rámci vyšetřování povolebních násilností z 6. ledna.

Záležitost nyní poputuje na ministerstvo spravedlnosti, kde jeho šéf Merrick Garland rozhodne o případném zahájení stíhání. Neuposlechnutí kongresové obsílky je zločin, za který v případě odsouzení hrozí až roční vězení.

Sněmovna rozhodla poměrem hlasů 229 ku 202. Proti obvinění se vyslovila většina zákonodárců Republikánské strany, s demokraty jich pro hlasovalo devět.

„Jaký precedent by to pro Sněmovnu reprezentantů nastolilo, kdybychom svědkovi dovolili nás ignorovat?“ ptal se při debatě předcházející hlasování demokratický zákonodárce a šéf zvláštního výboru vyšetřující povolební násilnosti v sídle Kongresu Bennie Thompson.

Výbor stíhání doporučil v úterý

Zvláštní desetičlenný výbor Sněmovny reprezentantů vyšetřuje události v sídle Kongresu z 6. ledna letošního roku. Dav stoupenců dosluhujícího republikánského prezidenta Trumpa tehdy vtrhl do budovy Kapitolu v době, kdy v něm zákonodárci projednávali výsledek prezidentských voleb, který Trump nikdy neuznal. Nepokoje si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných.

Výbor zahájení trestního stíhání vůči Bannonovi jednomyslně doporučil v úterý. Exporadce odmítl obsílce vyhovět na základě důvodů uváděných Trumpem, který argumentuje tím, že na materiály požadované výborem se vztahuje právní nástroj zvaný „exekutivní výsada“, která umožňuje utajení některých vládních záznamů.