Bývalý Trumpův poradce Bannon čelí obvinění z podvodu

Newyorská prokuratura obvinila bývalého poradce Bílého domu Stevea Bannona, že společně s dalšími třemi osobami podvedl dárce v souvislosti se sběrem peněz na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Žalobu s těmito obviněními uveřejnil federální soud na Manhattanu. Bannon je ve vazbě a ještě během čtvrtka by měl předstoupit před soud.

Obvinění se týkají projektu We Build The Wall (Stavíme zeď), který podle tiskové zprávy prokuratury vybral přes 25 milionů dolarů (550 milionů korun). Reagoval na neúspěšnou snahu prezidenta Donalda Trumpa prosadit vyčlenění peněz na stavbu hraniční zdi, která by podle něj zastavila pašeráky drog, zbraní a lidí.

We Build The Wall nechala loni na soukromém pozemku na jižní hranici USA postavit úsek plánované zdi dlouhý několik set metrů.

Spiknutí a praní špinavých peněz

Podle prokurátorů ale správci iniciativy nedodrželi svůj slib, že všechny vybrané peníze poputují na stavební práce. „Zatímco opakovaně dárce ujišťovali, že Brianu Kolfageovi, zakladateli a veřejné tváři We Build The Wall, nebude vyplacen ani cent, obžalovaní se tajně domluvili na převodu statisíců dolarů Kolfageovi, který je použil na financování svého okázalého životního stylu,“ uvedla prokurátorka Audrey Straussová.

Státní žaloba se domnívá, že z podvodu profitoval i Bannon a další dva obžalovaní, kteří projekt propagovali. „Kolfage si skrytě pro své osobní užití vzal přes 350 000 dolarů…, zatímco Bannon skrze jím ovládanou neziskovou organizaci obdržel přes jeden milion dolarů z We Build The Wall,“ píše se v prohlášení. Část z uvedeného milionu prý Bannon také použil na osobní výdaje.

Lídři sbírky se podle prokuratury podíleli na ošizení statisíců dárců a „využili jejich zájmu financovat hraniční zeď“. Obžalováni jsou ze spiknutí s cílem podvodného převodu peněz a praní špinavých peněz, přičemž za každý ze dvou bodů jim hrozí až 20 let vězení. 

Trump se od Bannona i sbírky na stavbu zdi distancoval

Bannon je bývalým šéfredaktorem konzervativního serveru Breitbart News. V létě roku 2016 se stal šéfem Trumpova volebního štábu. Od nástupu Trumpa do prezidentské funkce v lednu 2017 byl jeho poradcem a „hlavním stratégem“ Bílého domu. V této roli vydržel do srpna 2017.

Americký prezident řekl, že už „velmi dlouhou dobu“ s Bannonem nespolupracuje a že o sbírce na stavbu zdi nic neví. Američtí novináři ovšem připomínali, že We Build The Wall veřejně podpořil jeden z prezidentových synů, zatímco jeden ze zástupců iniciativy se loni nechal slyšet, že Trump jí poskytl své „požehnání“. 

Potíže se zákonem měli kromě Bannona v posledních letech i další dva šéfové první prezidentské kampaně současné americké hlavy státu. Corey Lewandowski v roce 2016 čelil obvinění, že během jednoho z Trumpových mítinků napadl televizní reportérku. Obvinění bylo později staženo. Paul Manafort, který řízení kampaně převzal po Lewandowském, byl na jaře 2019 odsouzen k několika letům vězení za spiknutí proti Spojeným státům, za pokus ovlivňovat svědky a za daňové a bankovní podvody.