Zrušení nákupu ponorek vyvolává krizi mezi Francií, Austrálií a USA, tvrdí francouzský ministr zahraničí

Zrušený nákup francouzských ponorek ze strany Austrálie představuje vážnou krizi ve vztazích Francie s Austrálií a Spojenými státy, které nahradí Francouze v dodávkách těchto zbraní. Stanici France 2 to v sobotu večer řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Zrušení zakázky podle něj bude mít dopad na vztahy uvnitř Severoatlantické aliance.

Ministr dodal, že francouzský prezident Emmanuel Macron o situaci se svým americkým protějškem Joem Bidenem ještě nejednal.

Kvůli zrušení zakázky Paříž povolala zpět do vlasti ke konzultacím své velvyslance v USA a v Austrálii. Podle Le Driana tím chce Francie „ukázat svým dávným partnerům, že rozhodnutí vyvolalo velkou nespokojenost a vážnou krizi mezi námi“.

Ministr dodal, že je to poprvé, co Francie přistoupila k podobnému kroku ve vztazích se Spojenými státy. Rozhodnutí Austrálie podle ministra doprovázely lži a porušení vzájemné důvěry. „To vše znamená, že je mezi námi krize,“ uvedl.

Krok Canberry před odletem do Paříže okomentoval i francouzský velvyslanec v Austrálii Jean-Pierre Thébault. „Myslím si, že to byla obrovská chyba. Opravdu velmi špatný postoj k partnerství, protože to nebyl kontrakt, to bylo partnerství, které mělo být založeno na důvěře, vzájemném porozumění a upřímnosti,“ řekl Thébault. Aktuální situaci označil za „neuvěřitelnou, nevhodnou, neadekvátní a neaustralskou“.

Zakázka za stovky miliard

Austrálie ve čtvrtek oznámila, že odstoupí od smlouvy na výrobu konvenčních ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů (866 miliard korun), kterou uzavřela s francouzskou firmou Naval Group v roce 2016. Po pěti letech už je hodnota kontraktu v dnešních cenách vyšší.

Místo toho Canberra hodlá postavit nejméně osm ponorek na jaderný pohon, což má umožnit nový bezpečnostní pakt mezi Austrálií, Británií a Spojenými státy, oznámený ve středu. Francie označila zrušení dohody za „nůž do zad“ a povolala své velvyslance v USA a v Austrálii ke konzultacím do Paříže.

Austrálie uvedla, že lituje odvolání francouzského velvyslance, váží si vztahů s Francií a bude s Paříží nadále jednat o dalších otázkách.

„Austrálie chápe hluboké zklamání Francie z našeho rozhodnutí, které bylo přijato v souladu s našimi jasnými a sdělenými národními bezpečnostními zájmy,“ uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Neshody ohledně termínu dodání

Ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v této souvislosti upozornil, že australští politici si v uplynulých letech opakovaně stěžovali, že Francie není a nebude schopna dodat ponorky včas. Vadily jim také vícenáklady, které mělo zajištění dodání ponorek provázet.

To vše v době, kdy Canberra nutně potřebuje modernizovat výzbroj svého námořnictva, aby obstálo tváří v tvář stále asertivnějšímu a technologicky stále lépe vybavenému námořnictvu čínskému.

Spor je největší ranou pro vtahy mezi Austrálií a Francií od roku 1995. Tehdy Canberra protestovala proti rozhodnutí Francie obnovit jaderné zkoušky v jižním Tichomoří a povolala ke konzultacím svého velvyslance, připomíná agentura Reuters.