Mexiko zasáhlo silné zemětřesení, úřady hlásí jednoho mrtvého

Mexiko zasáhlo v noci na středu zemětřesení o síle 7,0 stupně Richterovy stupnice. Epicentrum se nacházelo osmnáct kilometrů severovýchodně od přímořského letoviska Acapulco ve státě Guerrero, odkud je hlášena jedna oběť. Silné otřesy byly cítit i v bezmála čtyři sta kilometrů vzdáleném hlavní městě Ciudad de México. Americký systém včasného varování vydal podle Reuters výstrahu před vlnou tsunami ve státě Guerrero, později byla odvolána.

Lidé ve městě Mexiko vybíhali při zhruba minutu trvajících otřesech ze svých domovů, někteří ještě v pyžamech. V některých čtvrtích zhasla v důsledku otřesů světla. Podle starostky města Claudie Sheinbaumové zatím nejsou zprávy o vážnějších škodách.

Guvernér státu Guerrero Héctor Astudillo řekl, že ve městě Coyuca de Benítez nedaleco Acapulca zemřel muž, na kterého spadl sloup. Dříve uvedl, že nemá informace o rozsáhlejších materiálních škodách. Úřady ve státě Guerrero uváděly, že zemětřesení způsobilo sesuvy půdy a kamení na silnice i poškození budov.

Obyvatelé města Mexiko vybíhali při otřesech ze svých domovů
Zdroj: ČTK/EFE/Sáshenka Gutiérrez

Americká geologická služba (USGS) nejprve uváděla sílu zemětřesení 7,4 a později údaj upravila na 7,0. Původně také stanovila epicentrum 37 kilometrů severovýchodně od města San Marcos.

Výstraha před tsunami podle Reuters platila pro Guerrero na jihozápadním pobřeží země, odvolána byla asi dvě hodiny po zemětřesení.

Mexická státní energetická společnost také sdělila, že zemětřesení v hlavním městě Mexiku, okolním státě Mexiko a dále ve státech Guerrero, Morelos a Oaxaca způsobilo výpadky dodávek elektrické energie pro 1,6 milionu lidí.